Hopp til innhold

– Folk er desperate etter varmere vær

Telefonene på Via Tours i Bodø blir ringt ned av værsyke nordlendinger som vil vekk fra den norske sommeren.

Collage synden/via tours
Foto: BENTE JOHANSEN/GREGORY BULL / NRK/AP

Hos reisebyrået Via Tours i Bodø har de ansatte merket en massiv økning i antall sydenbestillinger denne sommeren. Nå er det snart ikke flere plasser igjen på flyene.

– Vi har hatt kjempehektiske tider denne sommeren. Det begynner å bli fullt på flyene, men det finnes noen billetter igjen her og der, sier teamleder i reisebyret, Marianne Skindlo.

Elisabeth Larsen-Vonstett

Informasjonsansvarlig i Ving, Elisabeth Larsen-Vonstett, har hatt en økning på 83 prosent.

Foto: Andrea Bae Nesset / NRK

Via Torus er ikke det eneste reisebyrået som har opplevd økning i sitt billettsalg. Lørdag meldte NRK at Ving har opplevd en økning på hele 83 prosent på sine flyvninger fra Evenes, Bodø og Tromsø til syderligere strøk.

– Vi opplever at antall sydenreiser stiger i takt med antall millimeter nedbør. Folk blir nok tatt litt på senga når de oppdager at juni og juli blir kaldere enn de forventet, sa informasjonsansvarlig i Ving, Elisabeth Larsen-Vonstett, som er overbevist om at den kalde sommeren er skyld i nordlendingenes reiselyst.

– Mange som ikke får plass

Marianne Skindlo

Marianne Skindlo, teamleder i Via Tours sier folk er depserate etter å komme seg vekk fra den norske sommeren.

Foto: Bente Johansen / NRK

Skindlo opplever at hun ikke kan ordne sydentur til alle som ønsker det. Til det er pågangen for stor.

– Hvis vi hadde hatt plasser igjen hadde vi jo hatt en voldsom økning, for det er mange som vil reise, men som ikke får plass. Det er mange som utsetter reisa, og sparer den til høsten eller vinteren, sier hun.

I fjor var det rundt 25 sommerdager i Bodø, men i år har gradestokken så langt ikke vist over 20 grader i nordlandsbyen. Tromsøværingene har fått kose seg med bare én sommerdag i år.

– Må ta lærdom

I Via Tours anbefaler de nå at folk tar lærdom av årets sommer for å skaffe seg plass på sydenreiser senere.

– Man må kanskje ta læring av dette og ikke vente til siste liten med å bestille. Det er mange som venter med å bestille i håp om at det skal komme tilbud, men så lenge vi ikke har plasser ombord i flyene kommer det heller ingen tilbud, sier Skindlo.