– Det har vært en absurd situasjon

Regionleder Bjørn Fridfeldt i UDI kan omsider puste ut, etter å ha vært gjennom sin travleste høst noensinne.

Storskog

Det har vært stor pågang ved Storskog Grensestasjon i år. Mange har kommet via sykkel, fordi det ikke er lov å gå over grensen.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

2015 går mot slutten, og for UDI Region Nord har de ansatte vært gjennom sin travleste høst noensinne. Gjennom få måneder har de sørget for innkvartering av knappe 6000 asylsøkere som har kommet inn til landet over Storskog i Finnmark.

– Det har i perioder vært nesten helt uvirkelig. Det spesielle er egentlige det vanvittige tempoet, som vi aldri har opplevd før. Det var ikke bare én uke. Det var uke på uke at vi hadde akkurat samme tempoet både dag og natt, sier regionleder Bjørn Fridfeldt.

– Absurd

Direktør i UDI Nord, Bjørn Fridfeldt.

Direktør i UDI Nord, Bjørn Fridfeldt, forteller om en nærmest absurd situasjon tidligere i høst.

Foto: Håvard Lior / NRK

Tall fra den Internasjonale organisasjonen for migranter, IOM, viser at over én million flyktninger og migranter har kommet til Europa i år. I overkant av 30 000 av dem søkte asyl i Norge.

De mange tusen som kom over grensa på Storskog i Finnmark, befinner seg nå i mottak over hele landet. Bare i Nord-Norge bor det nå cirka 5700 i mottak som UDI har skaffet frem.

En stund var situasjonen så prekær, at UDI måtte be kommunene utarbeide en liste til bygg som kunne fungere som akuttmottak for flyktninger. Hele 400 forsalg kom inn – alt fra MC-klubber, bibelskoler og fjøs.

– Det har vært absurd. Vi har nærmest måtte løpe foran bussene og åpne nye mottak, for å ha mulighet til å innkvartere dem som kom, sier Fridfeldt.

Trives

På mottaket på Rognan møter NRK noen av asylsøkerne som ser for seg en fremtid i Norge. De ønsker å være anonyme, men forteller at de trives.

– De som jobber her er snille og gjør det de kan for å hjelpe oss. Vi ser fram til å feire sammen med et nytt og godt fellesskap.

Kan puste ut

For regionkontoret til Utlendingsdirektoratet har ting nå roet seg betraktelig, og både lederen og de ansatte kan puste ut.

– Vi har taklet dette sammen. Man har vært sliten, men har holdt seg oppe ved tanken på at dette har vært en uhyre viktig oppgave, som vi samtidig var klar over at bare vi kunne løse.

Det var begynt å bli sånn at man hyperventilerte.

Bjørn Fridfeldt / UDI Region Nord

– Nå kjennes det litt okay, at vi går mot jul, og man kan slippe skuldrene ned, sier Fridfeldt, som er takknemlig over responsen fra kommunene i landsdelen:

– De har gjort en fantastisk jobb. Jeg kan ikke si noe annet enn tusen takk og god jul.