– Det er for mye sukker i skolekantiner

SV drar nok en gang fram skolematen i valgkampen. Nå ønsker SV i Nordland gratis varm mat i alle kantinene på videregående skoler i fylket.

SV krever sunnere skolekantiner

Førstekandidat for SV i Nordland, Marius Jøsevold, mener det er for mye usunn mat i norske skolekantiner.

SVs toppkandidat i Nordland, Marius Jøsevold, er ikke fornøyd med det han får se i kantina på Bodø Videregående skole. Selv om usunne matvarer som brus, sjokolade og is ikke er å se, og elevene kan få kjøpt både salat frukt og grovt brød er han ikke fornøyd.

– Jeg vil gjerne få bort hvetemelet og sukkeret, sier Jøsevold.

Lover varm mat - igjen.

Jøsevold ønsker gratis varm mat i alle skolekantiner i fylket. Men det er ikke første gang SV har servert skolemat som valgflesk.

I 2005 gikk de til valg på gratis mat i grunnskolen. På menyen til SV sto valgløftet om varm skolemat som skulle sikre norske skolebarn bedre næring til bedre læring. Alle skolebarn ble lovet kylling med pasta og laks med potetstappe. Men etter åtte år i regjering er resultatet et enkelt eple eller banan.

– Frukt og grønt var en suksess, men vi må ta skrittet videre. Vi startet med frukt og grønt, og nå skal vi få til varm mat i skolen, sier Jøsevold.

Savner is i varmen

I stedet for å kjøpe sunn mat og drikke i kantina på skolen, kjøper flere elever boller, brus og godteri på de lokale butikkene ved skolen. På Kragerø videregående skole i Telemark har skolekantinen gått i underskudd med 400.000 kroner etter politikerne innførte kravet om sunne kantiner.

Ved Bodø Videregående kunne det se ut til at frukten fikk stå i fred i kantina i dag. Enkelte elever hadde valgt å kjøpe usunne matvarer fra nærbutikken.

Elevrådsleder ved Bodø Videregående skole

Det fine været som regjerer i Nord får ikke elvene til å savne varm mat. Elevrådsleder, Marius Mosås, forteller at han gjerne skulle spist en is i dag.

Foto: Øystein Nygård

– Det gjør ingenting at det ikke er sunt, det metter jo, sier Ali Khalaf som har handlet mat på butikken.

– Er sjokolade, brus og is savnet blant elevene?

– Jeg skulle gjerne hatt en is i dag når vi sitter inne i varme og klamme klasserom, sier elevrådsleder Marius Mosås.