Fiskeriministeren måtte mandag svare på en rekke spørsmål fra pressen om førstesideoppslaget i VG der flere leger og forskere advarer mot å la særlig barn og gravide spise oppdrettslaks.
Foret som laksen får i oppdrettsanleggene, inneholder persistente (som ikke brytes ned. Red.anm.) organiske miljøgifter som har negativ effekt på hjerneutvikling og andre organsystemer i kroppen som immunforsvar og stoffskifte, sier flere forskere til avisen.
– Jeg har vært klart over at all fisk inneholder fremmedstoffer. Men i så måte er oppdrettslaks og villfisk lik. Alle faglige råd går på at vi skal spise mer fisk, og oppdrettsfisk og villfisk er akkurat like sunn, sier Berg Hansen til NTB.
- Les også:
– Fremmedstoffer i all mat
Statsråden framholder at det finnes fremmedstoffer i mer eller mindre all mat man spiser, og at sjømaten undersøkes av de fagetater som har ansvaret for det.
Berg-Hansen minner om at eventuelle fremmedstoffer som kommer inn i foret til oppdrettslaks, stammer fra villfisk.
– Derfor er oppdrettslaks akkurat like sunn og like trygg å spise som annen feit villfisk, sier hun.
- Les også:
- Les også:
Barn og gravide
På spørsmål om hun ikke tror på advarslene som flere leger og forskere gir i VG-reportasjen mandag, svarer hun at det er fagmiljøene som må vurdere fordeler og ulemper opp mot hverandre.
– Det kan være at kostholdsmyndighetene beslutter å gi ulike kostholdsråd til ulike grupper, for eksempel barn, gravide og andre grupper. Men det gjelde for flere matvarer, også innenfor sjømatsektoren. Budskapet fra kostholdsmyndighetene er at vi må spise mer sjømat, og så får gravide og barn følge de spesifikke råd for ulike fiskeslag, sier fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen.
– De faglige kostholdsråd er at det er utrolig mye å vinne på å spise fisk, og særlig feit fisk. Følger man de råd som fagetatene gir, er man veldig trygg. Dagens kostholdsråd når det gjelder oppdrettsfisk er absolutt god nok.
Høyre ber om svar
Høyres næringspolitiske talsmann Svein Flåtten ber fiskeriministeren svare for seg i Stortinget.
– Jeg vil vite hva hun kan gjøre for å forsikre norske forbrukere og omverdenen om at norsk oppdrettslaks er et sunt og rent produkt. Det er det vi har fått høre fra forskerne i en årrekke, sier Flåtten til NTB.
Høyre-representanten sendte mandag et skriftlig spørsmål til statsråden om saken.
– Null troverdighet
– Lisbeth Berg-Hansen er medeier i oppdrettsselskapet Sinkaberg-Hansen og har null troverdighet i en debatt om oppdrettsnæringen, sier miljøaktivist Kurt Oddekalv til NTB.
Han leder Norges Miljøvernforbund, som i en årrekke har kritisert oppdrettsnæringen for høye rømningstall, spredning av lakselus, bruk av miljøgifter i foret og forurensning av havet.
– Jeg er ikke overrasket over det som nå kommer fram i VG. Dette er noe vi har sagt lenge. Dropp kjemilaksen og spis villfisk eller makrell i tomat i stedet, sier han.
Mandag gikk leger ut i avisen og advarte mot at miljøgiftene i oppdrettslaks kan skade hjernens utvikling.
– Oppdrettsnæringen har ekspandert raskt i løpet av meget kort tid. Det holder ikke at vi er verdens største eksportør, vi må også sette som mål at produktene er i verdensklasse. Til nå har myndighetene stilt for svake krav til oppdrettsnæringen. Hensynet til rask fortjeneste må vike til fordel for bærekraft og kvalitet, sier SVs Lars Egeland til NTB.
– Flytende kyllinger
Oppdrettsselskapene omsetter for 54 milliarder kroner i året og er Norges nest største eksportnæring etter olje og gass. SV-representanten spiser selv oppdrettslaks og slår fast at næringen er viktig for Norge. Men samtidig mener han det er all grunn til å ta kritikken på alvor.
– Det forekommer miljøgifter i foret, og det inneholder også betydelige mengder vegetabilsk olje. Vi må unngå at oppdrettslaks blir flytende kyllinger som gir oss de samme livsstilssykdommene som vi ved å spise fisk nettopp ønsker å unngå, sier Egeland.
Fremskrittspartiets Harald Nesvik finner heller ingen grunn til å advare norske forbrukere mot å spise oppdrettsfisk. Og Oddekalvs angrep på fiskeriministerens troverdighet tar han avstand fra.
– Det er ikke fiskeriministeren som kommer med kostholdsråd eller fastsetter grensenivået for miljøgifter. Det er det fagetater og fagpersoner som gjør. Som politikere er vi nødt til å forholde oss til de offisielle rådene vi får fra faglig hold, sier han.
Næringskomiteens leder Terje Lien Aasland (Ap) er enig. Han ser ingen grunn til å tvile på det Mattilsynet og andre fagetater sier.
– Oppdrettsnæringen er en av de mest kontrollerte vi har. Kostholdsrådene er entydige: Vi bør spise mer sjømat, og fet fisk bør være et solid innslag i kostholdet, sier han.