Trafikkforsker: – Biltreff og råkjøring på veiene går hånd i hånd

– At fartsfylte biltreff gjør at folk trår ekstra hardt på gassen når de skal hjem er en kjent problemstilling, sier trafikkforsker.

Created by InfoDispatcher

I helga beslagla UP i Nordland 19 førerkort og skrev ut 36 fartsbøter. Fire personer ble pågrepet for promillekjøring under og etter biltreffet Arctic Circle Raceway (ACR) ved Storforshei i Rana. En av promillekjørerne hadde i tillegg en hastighet på 107 km/t i 50-sonen.

Dagfinn Moe

Trafikkforsker Dagfinn Moe ved Sintef er ikke overrasket over råkjøringen i forbindelse med biltreffet.

Foto: Erland Knutsen / NRK

– Men det er ikke dermed sagt at biltreff bør forbys, mener trafikkforsker Dagfinn Moe ved Sintef.

Når bilentusiastene samles i Rana går det hardt for seg. I helga beslagla UP i Nordland 19 førerkort og skrev ut 36 fartsbøter. Fire personer ble pågrepet for promillekjøring under og etter biltreffet Arctic Circle Raceway (ACR) ved Storforshei i Rana. En av promillekjørerne hadde i tillegg en hastighet på 107 km/t i 50-sonen.

Samtlige av de pågrepne for promillekjøring hadde en eller annen tilknytning til ACR – som hadde 3.500 besøkende i år.

Trafikkforskeren er ikke overrasket over råkjøringen i forbindelse med biltreffet.

– Folk som er interessert i biler, fart og action blir påvirket av det de ser på bilbanen. Når de selv setter seg bak rattet trår de for hardt på gasspedalen, sier trafikkforskeren.

Vurderer alkoholforbud

Arctic Circle Raceway

Ifølge politiet er det campen på biltreffet som er problemet.

Foto: NRK

I dag gikk I dag gikk politistasjonssjef Roald Bjerkadal ut i Rana Blad at til neste år vil politiet vurdere campnekt og totalforbud mot alkohol under arrangementet.

– Våre folk gikk fra en slåsskamp til neste. Det er mange tilreisende og de tror det er lovløse tilstander på området. Med slike holdninger i bagasjen, og poser fulle med brennevin, så er ikke dette den ideelle kombinasjon. Slik kan vi ikke ha det lenger, sier han til Rana Blad.

Trafikkforskeren mener det blir galt å forby biltreff som det hvert år tiltrekker seg tusenvis av bilentusiaster.

– Biltreff i seg selv kan også virke forebyggende. Mange får ut adrenalin på et trygt sted. Politiet må heller finne en god måte å kommunisere budskapet sitt på. Forebygging er nøkkelen her. Det er viktig å starte forebygging både i forkant og under et slikt arrangement. Budskapet om at du setter andre menneskers liv i fare må fram, sier Dagfinn Moe til NRK.no.

UP: – Kan ikke skylde på arrangøren

Knut Danielsen, UP-sjef i Nordland

– Hver enkelt må ta ansvar for sin egen råkjøring, sier UP-sjef Knut Danielsen.

Foto: Hilde Mangset Lorentsen

UP-sjef Knut Danielsen mener også at forbud blir feil.

– Man kan ikke legge skylden på arrangøren. Sommertreffet Arctic Circle Raceway i seg selv er positivt. Hver enkelt må ta ansvar for sin egen råkjøring. Vi skal også huske på at de fleste besøkende holdt seg innenfor fartsgrensene, sier UP-sjefen.

Fortvilet arrangør

Arrangør Frank Bangås er fortvilet og oppgitt over all den negative publisiteten årets arrangement har fått.

– Spesielt ille er det at 19 personer brøt fartsgrensa så grovt at de mistet lappen. Jeg oppfordrer alle sammen til å tenke seg om to ganger. Skjer det ei alvorlig trafikkulykke, og den knyttes opp mot ACR, kan det i verste fall bety slutten for disse bilarrangementene, sier han.

Bangås startet Arctic Circle Raceway som et forebyggende tiltak – for seg selv og kompisene.

– Det begynte med min egen interesse for bil og fart. Jeg hadde ingen arena å dyrke interessen min, og leide banen på Storforshei. Siden har det utviklet seg til å bli det store arrangementet det er i dag.

Vil ekskludere verstingene

Foran neste års arrangement vil han oppfordre deltakere og publikum til å rapportere dersom de oppdager grove trafikkforseelser.

– Da blir disse ekskludert. Blir du tatt for promillekjøring, kan vi ekskludere dem fra våre arrangementer på livstid.

Han innser at ikke lett å nå ut til alle de tusen som kommer til Sommertreffet i Rana.

– Vi skulle gjerne gjort mer, men det tror jeg vi må gjøre i samarbeid med politiet og vegmyndighetene. Statens vegvesen er allerede har i flere år stått på stand hos oss for å drive forebyggende arbeid.

Video Sommertreff

ACTIONFYLT TREFF: Når bilentusiastene samles i Rana går det hardt for seg.