NRK Meny
Normal

– Beste multehøsten i nord på 30 år

Fjellområder i Nordland bugner over av gyldent gull - eksepsjonelt mye moltebær gjør at folk plukker over 70 liter i slengen.

Deilige multer på Saltfjellet

Deilig moltebær på Saltfjellet er klar til å plukkes av den som vil.

Foto: Trond Loge, Salten Friluftsråd

– Dette er uten tvil det beste molteåret siden 1985, sier en entusiastisk Trond Loge i Salten Friluftsråd til NRK.no. – Det er orange tennisballer som det bare er å velte oppi spannet, sier Loge.

Og 2014 har blitt et stort molteår flere steder i Nordland. På Saltfjellet har det vært en eventyrlig moltehøst så langt - der flere titalls kilo plukkes på én gang.

Folkehelsekoordinator i Saltdal, Solveig Annie Strøm, har aldri før vært borti så mye bær. – Når du finner ei moltemyr, lyser det i rødt og gult. Det er store bær, og du kan nesten plukke ei hel bøtte der du står.

På myrene begynner det å bli litt overmodent, men da kan du gå i kjerrekrattene, råder Solveig Strøm.

Store mengder bær

Det plukkes store mengder bær; Strøm kan fortelle om folk som har plukket 72 liter på én gang, og en mann som fant 19 liter bare i veikanten.

– Folk går både øst og vestover på Saltfjellet, og det vokser også bær i kjerrekratt. Mange går ut med både en og to bøtter, og sekk, og kommer hjem med tunge sekker, forteller Strøm.

Noe av det går til eget bruk, og folk gir også bort til familie og kjente. – Noen gir også bær til sykehjemmet, sier Solveig Strøm til NRK.no.

Mer bær til færre

Men selv om det er mange som er på bærtur, kunne det vært enda flere, mener Solveig. – Jeg treffer litt færre folk enn før. Da vi vokste opp, var det nok flere som plukket bær.

Solveig Strøm vil derfor oppfordre folk til å komme seg ut og plukke bær. – Det er mye folkehelse i å gå en god tur, og så er det ekstra hyggelig å ha med ekstra gode bær med seg hjem, og høste av naturens goder.

– Har du selv plukket mye?

– Jeg har plukket nok, men det blir nok litt til, sier Solveig Strøm, som følger med værmeldingen på nettet, for å se om det blir bra vær til turer på ettermiddagene.

Fantastisk bærhøst

Både Strøm og Trond Loge beskriver årets bærhøst som fantastisk flott, og det har også vært bra med bringebær og blåbær, forteller Loge.

– Andre steder i Nordland har det vært bra med bær i indre strøk i høyden, mens i lavere terreng og ved kysten har det nok vært for tørt, så der har mye tørket bort.

Det beste rådet til folk som ønsker å fylle bær i fryseren, er å dra opp i høyden, ved skoggrensen eller høyere, med gode utsikter til å finne krøkebær, blåbær og nydelige moltebær, oppfordrer Trond Loge i Salten Friluftsråd.

Mens Loge mener det er bortimot mygg- og insektsfritt på fjellet nå, mener Solveig Strøm det er lurt å ta med myggolje når du går ut.

– Og gode sko!