Hopp til innhold

– Alle vi kjenner har to profiler på Instagram

– Den åpne profilen er et utstillingsvindu med redigerte glansbilder. På den lukkede profilen er du deg selv. Her legger vi ut alt fra kvisebilder, morgentrøtte tryner til smådrøye videosnutter, forteller tiendeklassinger i Bodø.

Elever i Bodø snakker om Instagram

LEVER LIVET PÅ SOSIALE MEDIER: Vilde Iversen Grytøyr, Vebjørn Berg, Ingrid Hagen, Rasmus Madland og Erik Paulsen har alle to profiler på Instagram.

Foto: Lise Forfang Hagen / NRK

Ungdommer deler mindre av livene sine på åpne og offentlige profiler på sosiale medier, enn tidligere. I stedet bruker de lukkede profiler som kun de nærmeste vennene har tilgang til.

– Utad vil alle framstå som ordentlige, skikkelige og pene. Men det er jo ikke slik vi er, sier Rasmus Madland i 10. klasse på Saltvern skole i Bodø, og får bekreftende nikk fra klassekameratene.

Tre timer i døgnet

Jenter på 15 og 16 år bruker i snitt tre timer i døgnet på sosiale medier, og gutter på samme alder bruker nesten to timer, viser en undersøkelse fra Medietilsynet fra tidligere i år. De mest populære sosiale mediene blant ungdom er Instagram, Snapchat og Facebook.

Ingrid, Rasmus, Eirik, Vilde og Vebjørn i Bodø tilbringer store deler av døgnet foran mobilskjermen. Samtlige har en offentlig og en privat profil på det sosiale bildedelingstjenesten Instagram hvor de legger ut svært forskjellige bilder fra livene sine.

Elever i Bodø snakker om Instagram

Ingrid, Rasmus, Eirik, Vilde og Vebjørn i Bodø tilbringer store deler av døgnet foran mobilskjermen.

Foto: Lise Forfang Hagen / NRK

– På den offisielle profilen viser du den «perfekte» siden av deg selv. Du sensurerer bilder for å skape et best mulig bilde av deg selv. På den private, lukkede profilen er alle følgerne nære venner. Der kan du vise dine mindre attraktive sider, sier Vebjørn Berg.

Klassekameratene tar fram telefonene sine, og lar NRK få se noen av bildene på den private profilen.

– De fleste på vår alder har to profiler, det blir bare mer og mer vanlig, sier Rasmus Madland.

Kviser og mårratrøtte tryner

– Fellesnevneren er humor. Du er ikke redd for å lage grimaser eller vise fram dobbelthaker og kviser, sier Erik.

– Her er en video av noen som driver med nakenyoga. Ikke oss altså, men Thomas og Harald fra Senkveld, ler Rasmus.

Mens NRK intervjuer ungdommene, går det knapt fem minutter før de sjekker om det er noe aktivitet på de sosiale nettstedene.

– Bor på Instagram

Elever i Bodø snakker om Instagram

– Dersom du lar bare nære venner komme inn på profilen din, er det greit, sier klassekompisene på 10. trinn på Saltvern skole i Bodø.

Foto: Lise Forfang Hagen / NRK

– Sosiale medier er livet, vi bor praktisk talt på Instagram. Uten Instagram hadde livet vært kjedelig, sier Rasmus Madland.

– Det er stor underholdning å følge med på hva andre gjør. Uten Instagram ville jeg aldri greid å holde oversikten, legger Vilde Iversen Grytøyr og Ingrid Hagen til.

På sin åpne Instagram-konto viser Vilde oss konfirmasjonsbilder, bilder fra sommerferien og en tur på tivoli. Alle bildene er redigerte og kjørt gjennom filter.

– Jeg bruker en del tid på denne kontoen også. Det er fint å se tilbake på ferieminner og andre ting du har gjort, mener Vilde.

Facebook helt ut

Facebook er ut, akkurat nå er det Instagram som gjelder.

– Det er ingen som bruker Facebook lenger. Facebook er helt utdatert. Det er altfor mange foreldre på Facebook, for mye styr og for mye reklame, sier Vebjørn og Rasmus.

På de lukkede Instagram-kontoene har alle elevene rundt 50 følgere. Her gjelder andre regler enn på den åpne profilen.

– «Likes» er ikke så viktig her. Likes handler om å framstå som populær. Dine aller nærmeste vet hvor populær du er for å si det sånn, sier Rasmus Madland.

Litt mobbing

Elever i Bodø snakker om Instagram

– Alle vil at andre skal få et godt inntrykk av deg. Alle vil vel framstå som sin beste utgave av deg selv. Førsteinntrykket skal være godt, mener elevene.

Foto: Lise Forfang Hagen / NRK

Og terskelen for å komme innenfor kan være høy.

– Du vil bare ha dine aller nærmeste eller noen som har høy status. Det er kult å bli fulgt av noen som er populære.

Er du ikke så populær, risikerer du å få nei.

– Det kan kanskje minne litt om mobbing. Liker du ikke noen, blokker du vedkommende. Det er nok litt slemt, men halve poenget er at det skal være litt slemt. Du blokker ikke for å blokke, men for å gi en beskjed om at her har du ingenting å gjøre, sier Vegard og Rasmus.

– Men er dere aldri ute?

– Jo, vi må jo ut for å ta bildene, ha, ha. Ingen har lyst å se kjedelige bilder.

Vil unngå foreldrene

Høyskolelektor Cecilie Staude fra Handelshøyskolen BI

– Noen ganger kan det være greit å tenke seg om to ganger før du legger ut et bilde, sier Cecilie Staude.

Foto: Handelshøyskolen BI

Høyskolelektor Cecilie Staude fra Handelshøyskolen BI sier de unge vil snakke sammen og dele bilder uten at foreldrene og ukjente er flue på veggen.

– Derfor flytter de bruken sin til mindre, lukkede rom. Unge i dag har et større behov for å kommunisere i mindre grupper, enn å dele alt i offentligheten. Jeg tror man kommer til å se flere lukkede nettverk, uten at det vil gå på bekostning på det åpne, sier Staude.

– De lukker ting inne for å ha sitt eget private rom, på lik linje som på rommet sitt hjemme. Du vil jo ikke at mora di skal sitte sammen med deg når du har venner på besøk.

Men terskelen for hvilke bilder som deles senkes i lukkede nettverk.

– Vær bevisst på hvilke type bilder du legger ut på sosiale medier. Også i lukkede nettverk handler det om hvilket bilde du ønsker å gi av deg selv og hvordan du ønsker å bli oppfattet. Noen ganger kan det være greit å tenke seg om to ganger før du legger ut et bilde, sier Staude.

Vanlig med flere profiler

Ida Aspeslåen Erikstad er prosjektmedarbeider i Medietilsynet Trygg Bruk. Hun jobber med barn og unge på sosiale medier, og synes det er helt naturlig at ungdommer har hemmeligheter for foreldrene.

– Ungdommer ønsker å holde en del av livet sitt hemmelig overfor voksne og spesielt overfor foreldrene. Flere har en profil der de legger ut dristige bilder og eksperimenterer litt, i tillegg til at de har en profil som er grei for alle å se, sier Aspeslåen Erikstad til NRK.

Hun mener det er opp til den enkelte familie å vurdere om dette er greit, men understreker at det skal mye til før foreldrene kan gripe inn i barnets privatliv.

– Barn har rett til å ha et privatliv, og hvis de vil ha to ulike profiler er det deres sak. Det skal mye til før det er greit at foreldre griper inn i egne barns privatliv, men hvis man er redd for at det foregår noe ulovlig eller at barnet er i fare, så må man gjøre det som trengs, sier hun.

Aspeslåen Erikstad mener det ikke bare er barn og ungdommer som oppretter flere ulike profiler på sosiale medier.

– Jeg tror dette er noe som flere voksne kan kjenne seg igjen i, sier hun til NRK.

Elever i Bodø snakker om Instagram

– Du er ikke redd for å lage grimaser eller vise fram dobbelthaker. Fellesnevneren er humor, sier Erik.

Foto: Lise Forfang Hagen / NRK