Vanskelig å logge barna av telefon og nettbrett

OPPEGÅRD (NRK) – Tidligere gjemte jeg fjernkontrollen til TV-en da jeg dro på jobb, sier trebarnsmor Siv Thompson. Men nettbrett og smarttelefoner gjør det vanskeligere å kontrollere hvor mye tid barna bruker på spill og sosiale medier.

Vilje spiller Clash of clans med spent uttrykk

Clash of Clans stjeler fokus fra 10 år gamle Vilje. Hun sier hun har prøvd å spille mindre, men at det er vanskelig.

Foto: Kari Stokke Nilsen / NRK

En av fire smarttelefoner på frokostbordet i Oppegård vibrerer. De tre jentene strekker seg etter telefonene sine, og det er Vilje (10) som er den heldige.

– Jeg er blitt raidet! Ali tar alle pengene mine, sier hun, og refererer til spillet Clash of Clans som hun spiller på telefonen.

Storesøstrene Yme (12) og Engel (14) spiller ikke like mye som Vilje, men alle sier de bruker veldig mye tid på telefon og nettbrett – særlig på sosiale medier som Instagram, Youtube, Snapchat, Facebook og Kik.

Mamma Siv ønsker å begrense bruken fordi det kan gå utover leksene, og fordi det gjør barna uoppmerksomme og fantasiløse.

– Telefonene må bort når vi spiser. Tidligere gjemte jeg fjernkontrollen til TV-en og hadde kode på PC-en da jeg dro på jobb for at de heller skulle gjøre lekser, sier hun.

– Den koden løste jeg med én gang, da. Den var for dårlig, sier Vilje.

Mange råd

Siv, Yme og Vilje med smarttelefoner ved frokostbordet

Mamma Siv, Yme (12) og Vilje (10) med hver sin telefon. Alle i familien har smarttelefon.

Foto: Kari Stokke Nilsen / NRK

Foreldre får råd om hvordan de skal regulere barns nettbruk på foreldremøter, fra venner og naboer, fra myndighetene, organisasjoner, i aviser og andre medier og de oppsøker dem selv på nettet. Å engasjere seg i hva barna gjør på nettet er et gjennomgangstema.

Men mange foreldre synes det er vanskelig å sette seg inn i alle spill og programmer barna bruker.

Forsker Ardis Storm-Mathisen ved SIFO foran mørk vegg

Forsker Ardis Storm-Mathisen ved SIFO forsker på barnefamilier.

Foto: Kari Stokke Nilsen / NRK

– Foreldre får høre at de skal komme seg på nett på alle plattformer der barna deres er. Foreldre vi har snakket med sier det er et veldig vanskelig råd å følge, sa forsker Ardis Storm-Mathisen da hun presenterte forskningen sin på Medietilsynets datspillkonferanse på Litteraturhuset i Oslo denne uka.

Hun er sosiolog og forsker ved Statens institutt for samfunnsforskning (SIFO). For tida undersøker hun hvordan barnefamilier i praksis regulerer barnas bruk av nettbrett og mobiltelefoner. De har fulgt ni familier med barn, og skal levere sin forskningsrapport før jul.

– Foreldre rådes til å snakke med barna om spilling, nett og mobilbruk. Men mange opplever at hvis du snakker for mye, blir barna irriterte, sier hun.

Det er kanskje ikke alltid så lett å snakke om innhold i spillene. Dermed blir samtalene heller diskusjoner om tid.

– Det blir fort snakk om regler, gjerne knytta til tidsbruk. Da blir det frustrasjon og stress i stedet for gjensidig forståelse, sier Storm-Mathisen.

Mye tid

Vilje smiler med telefonen i hånda

Vilje sier hun spiller fordi det er gøy. Mamma Siv er bekymra for at det går utover skolearbeidet.

Foto: Kari Stokke Nilsen / NRK

Hungry shark, Clash of Clans, Momio, Minion rush, Fruit family, Plants vs. Zombies. Dette er blant mobilspillene jentene liker.

– Jeg spiller fordi det er gøy, sier Vilje.

– En gang prøvde jeg å slette alle spillene, men det gikk ikke så bra. Jeg måtte installere dem igjen.

Mamma Siv tror yngstedattera spiller mer enn de eldre søstrene fordi de ikke lenger er med og leker. Hun har også flere guttevenner, og får input fra dem.

Selv om stadig flere jenter spiller, er det fortsatt slik at gutter spiller mest. Jentene ser det samme i nabolaget.

– De spiller Minecraft og Fifa. En stund spilte alle Minecraft. De snakket om det hele tiden. Det var sånn «tar du de der serverne på x23», sier Yme og hermer etter en sjargong hun ikke kjenner godt.

Siv sier hun kjenner til foreldre med gutter som har måttet trekke ut kontakten fordi barna har vært hektet på onlinespill. Hun har også inntrykk av at det er større problemer knytta til innholdet i det gutter driver med, og nevner vold og porno.

– Jeg vet om en far som fant noe på sønnens PC som han ikke engang ville vise kona. Han tok det direkte med sønnen i stedet, sier hun.

– Moderne ungdomsopprør

Forsker Faltin Karlsen står på et podium

Faltin Karlsen sier ungdom bevisst ikke vil snakke med foreldre om spill og nettbruk.

Foto: Kari Stokke Nilsen / NRK

Forsker Faltin Karlsen ved Westerdals school of Communication har tidligere sagt at ivrige dataspillbrukere bedriver en form for moderne ungdomsopprør.

– Mange motarbeider aktivt at foreldre skal engasjere seg i dette. Det er typisk for tenåringer. Dette blir en måte å skape distanse til foreldrene, sa han da han snakket om sunn og sykelig spilling på Dataspillkonferansen.

Også journalist og spillanmelder Jon Cato Lorentzen deltok der. Han fortalte at han ikke ber sønnen sin rydde rommet hvis han akkurat skal i gang med et raid i spillet han er midt inne i. Da lar han ham gjennomføre det først.

– Det er viktig å engasjere seg i barns spilling for å vite hva de gjør, sier Lorentzen, som jobber i Aftenposten.

«Nettbrettet sover der»

Foreldrene Storm-Mathisen har fulgt, har barn i barneskolealder, og ønsker seg mer konkrete råd. De er opptatt av hva barna driver med, og vil gjerne hjelpe dem. Forskernes foreløpige funn tyder på at reguleringen er mer enn det å snakke med barna.

Det handler om hva man kjøper av ny teknologi, og når man kjøper den. Hvor nettbrett og annet oppbevares i huset, hvor de lades og hvem som har eierskap – familien eller barna.

– Dette med hvor nettbrettet lader, eller sover, er det flere som bruker for å regulere bruken, sier Storm-Mathisen. Forklaringen overfor barna kan gjerne være knyttet til brannsikkerhet.

Andre igjen har laget ulike system: et barn fikk hver mandag utdelt Monopol-penger som han brukte til å kjøpe seg tid til å spille gjennom uka, andre bruker klokke, alarm eller eggekoketimer.

Foreldre oppgir også at så lenge barna gjør det bra på skolen og er i grei fysisk form, får de spille eller bruke tid på sosiale medier.

Vanskeligere med mobil?

Engel og Siv ved frokostbordet

Engel på 14 sier hun spiller mindre nå enn før. Det er lillesøster som spiller mest.

Foto: Kari Stokke Nilsen /NRK

Norske barn er ifølge det britiske forskningsprosjektet EU kids online blant dem som har tilgang til mest teknologi. Samtidig har de høyt forbruk og stor frihet. Barnefamilier kjøper veldig mye av det nye som kommer på markedet.

Spørsmålet er om de nye mobile enhetene, nettbrettet og smarttelefonen, gjør det vanskeligere eller lettere å regulere hvor mye barn spiller og surfer.

– De kan brukes overalt, de kan flyttes på og har små og mer private skjermer. Men samtidig er de lettere bare å skru av. Når det gjelder de minste barna, er det også enkelt bare å legge nettbrettet oppå et skap der de ikke når det, sier Storm-Mathisen.

Hos familien i Oppegård får barna ofte beskjed om å legge fra seg telefonen. De oppfordres også til andre aktiviteter, og har ikke ubegrenset datatrafikk.

– Jeg går også gjennom meldinger på telefonene til jentene, og de vet at jeg gjør det. Det er for å sjekke at de er greie med andre og at andre er greie med dem, sier Siv.

Spilling er nederst på rangstigen

Storm-Mathisen sier familiene også regulerer bruken av nettbrett og mobiler med å finne på andre aktiviteter.

– Noen nevner at det er flaut å ha et barn som sier på skolen på mandag at de har sittet inne hele helga, sier hun.

Mange ser ned på det å spille dataspill og å bruke mye tid på skjermene.

– Men ingen kritiserer Magnus Carlsen for å bruke for mye tid på å spille sjakk, sier Faltin Karlsen.

– Det er heller ingen som mener en bok er farlig fordi den er så god at man ikke legger den fra seg, ifølge spillanmelder Lorentzen.

Spillene som er populære i familien Thompson-Seglsten er «enkle». De er ikke onlinespill som krever at du bruker mye tid og engasjement, men er mer et tidsfordriv. De fleste er også gratis å laste ned.

De eldste jentene sier de spilte mer før, men tror det er en fase.

– Jeg syns det er blitt mindre interessant nå som vi er blitt litt eldre, sier Engle.

Men enn så lenge fortsetter lillesøsteren Viljes telefon å pipe og vibrere på bordet.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger