Hopp til innhold
Kronikk

Det koster å kle av seg på nett

Å dele lettkledde bilder og gjøre kroppen til allemannseie koster mer enn du tror. For min egen del påvirket det ikke bare omdømmet – men også sjelen.

Helene Rask

'I årene som modell hadde jeg nærmest glemt å «mate» sinnet mitt med kunnskap og egenverd, jeg likte ikke det jeg så i speilet. Jeg ble aldri helt tilfreds,' skriver Helene Rask. Hun oppfordrer ungdom på sosiale medier om å tenke seg godt om før de deler bilder av seg selv.

Foto: Anette-Marie Antonsen

Det har aldri før vært lettere å poste et bilde av seg selv eller sine venner, dele glimt fra hverdagen og hendelser i livet. Det har aldri før vært så enkelt å nå ut til tusenvis på bare noen få sekunder. Det har heller aldri vært så lett å foreta valg med konsekvenser som i verste fall vil henge ved deg resten av livet.

Med alle våre plattformer, som blant annet Facebook, Instagram og Snapchat, gjør vi oss til allemannseie på bare noen få sekunder. Det som virket så uskyldig og ufarlig i det ene øyeblikket, kan koste deg dyrt og får fremtidige konsekvenser.

Blind på oppmerksomhet

Jeg deler av min egen erfaring.

Årene som modell, eksponert i lettkledde positurer, kostet ikke bare mye av omdømmet, det kostet også mye av sjelen og hvordan jeg etter hvert så meg selv og mitt eget speilbilde. Den forlokkende oppmerksomheten gjorde meg nærmest blind og oppslukt i å stadig få mer anerkjennelse.

Nylig kom det frem at tusenvis av nakenbilder av ungdom er lekket på nettet. Slik teknologien er i dag, var det bare et tidsspørsmål før noe slikt ville skje. Er vi for naive? Lar vi oss for lett lure når slike nye fenomener dukker opp? Trygt langt ifra, men langt ifra trygt.

Årene som modell, eksponert i lettkledde positurer, kostet ikke bare mye av omdømmet, det kostet også mye av sjelen og hvordan jeg etter hvert så meg selv.

Helene Rask, tidligere modell

Det burde ikke komme som en overraskelse. Det er bare så innmari leit for alle som har sendt bilder og må gå rundt med uvissheten om når deres «uskyldige» bilder dukker opp og i hvilken sammenheng.

Dristige positurer

Hva skjer med samfunnet når vi måler vår verdi opp mot likes gjennom utfordrende bilder og oljesmurte kroppsdeler?

Hvorfor blir vi så avhengige av denne formen for oppmerksomhet? Er det ikke nok å vite at noen er glad i deg og få gode karakterer på skolen? Vi søker noe mer. På den ene siden ønsker ikke ungdommer å delta i gymtimene da de er engstelige for å bli sett i dusjen etterpå. Samtidig legger de ut bilder av seg selv, selfies og dristige positurer med ønske om å få flest mulig likes. Har vi blitt så overfladiske at kjærlighet ikke måles i omtanke, medmenneskelighet og nestekjærlighet?

LES OGSÅ: – Hvorfor er det jeg som har skylda?

Den kortvarige rusen

Det er flere farer ved å dele så åpent som mange gjør i dag. Det gir en kortvarig rus, en rus du må ha igjen innen kort tid for å opprettholde effekten. Som med mye annet må det sterkere virkemidler til for å oppnå den samme rusen igjen og igjen. Vi ser stadig at bildene blir mer utfordrende og terskelen for å by på seg selv blir lavere. På lik linje med alderen. Jentene og guttene blir yngre. Hva gjør dette egentlig med oss, og er det greit at vi deler så mye for å bli sett?

Som med mye annet må det sterkere «virkemidler» til for å oppnå den samme «rusen» igjen og igjen.

Helene Rask, tidligere modell

Selv kom jeg til et punkt der oppmerksomhetens ble så kostbar at jeg var nær ved å briste. I årene som modell hadde jeg nærmest glemt å «mate» sinnet mitt med kunnskap og egenverd, jeg likte ikke det jeg så i speilet. Jeg ble aldri helt tilfreds. Det skulle mer og mer til for å fylle opp selvfølelseskontoen innvendig.

Jeg gikk ut hver dag for å få bekreftelse, i stedet for å jobbe med å bekrefte meg selv.

LES OGSÅ: – Snapchat-hacking er eit uttrykk for kvinnehat

E-posten som endret alt

Gjennom en årrekke tenkte jeg ikke videre over konsekvensen av å dele lettkledde bilder av meg selv. Det ga en god følelse der og da, og det var det eneste som spilte en rolle. Mine foreldre forsøkte å advare meg, men jeg lot meg ikke stoppe. Man tror jo man vet best i tenårene. Mange av oss tenker litt for kortsiktig og er over middels selvsentrerte. Det du kanskje ikke er klar over, er hva det gjør med deg på sikt. Det som virker så uskyldig her og nå, kan koste deg mer enn du er klar over.

Vendepunktet ble da jeg mottok en e-post fra en jente på tolv år. Hun skrev at hun ønsket å bruke sine konfirmasjonspenger på å «bli som meg».

Helene Rask, tidligere modell

Vendepunktet ble da jeg mottok en e-post fra en jente på tolv år. Hun skrev at hun ønsket å bruke sine konfirmasjonspenger på å «bli som meg».

Jeg var ikke på den tiden klar over at mitt overfladiske budskap hadde nådd så bredt ut, hjem til en ung vakker jente som fremdeles burde leke med dukker, danse lekent nedover gata og ha unge, sunne interesser. Ikke være opptatt av et forbilde som den gang sa at silikon var helt uproblematisk.

Oppvåkningen

E-posten fikk meg til å våkne fra min egen dvale. Det var på tide å kjenne etter hvor verdiene mine egentlig lå. Det ble et tøft møte med meg selv og min egen usikkerhet. Jeg dro på «oppmerksomhetsavvenning» på landet. Jeg begynte et toårig gartnerstudie som gjorde meg veldig godt. Rett og slett «back to basics», med god forankring i min oppvekst på økologisk gård.

Du vet aldri når bildene kommer i hendene på feil person. Da er det for sent.

Helene Rask, tidligere modell

Siden har jeg bygget min egen kompetanse innen drift og ledelse med god helse som overbyggende ramme. Jeg eier og driver i dag min egen helsekostforretning. Ved siden av studerer jeg til å bli kostholdsrådgiver. Ekte styrke, trygghet, friske tanker og anerkjennelse bygger du best gjennom kompetanse, gode relasjoner og ren mat.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Twitter

Det krever mot

Jeg vil nødig rette pekefingeren mot noen, da jeg så altfor godt vet hvordan det er å være ung og uredd. Når det er sagt, vil jeg anbefale deg som er flittig bruker av sosiale medier om å tenke deg godt om før du poster utfordrende bilder og upassende kommentarer. Du vet aldri hvem som leser og ser innholdet, eller når bildene kommer i hendene på feil person. Da er det for sent.

Jeg har selv fått mange henvendelser fra jenter som i ettertid har angret på publiserte bilder som har skapt trøbbel blant annet i en jobbsøkeprosess. De aller fleste av oss vil endre mening med tiden. Bruk heller tiden med gode venner, dyrk gode relasjoner og sunne interesser.

Det har tatt mye tid, krevd viljestyrke og mot å endre seg. Det var en tøffere kamp enn jeg kunne forestille meg. Men det har vært den beste og mest nødvendige endringen i mitt liv.