Hopp til innhold

Kan ha funnet ut hvorfor fisken døde

Metall i vannet kan være grunnen til at 8 tonn fisk har dødd i Vefsn.

Tor Næss

HAR EN TEORI: Fiskeansvarlig i Statkraft, Tor Næss, tror for mye metall i inntaksvannet kan være årsaken til massedøden.

Foto: Frank Nygård/NRK

Metall i inntaksvannet til genbanken i Bjerka kan være årsak til at rundt 8 tonn av grunnstammen til Vefsna laksen har dødd de siste par månedene.

– Det meste tyder på at for mye innslag av aluminium, sink, og kobber i inntaksvannet er årsaken til at gjellene på fisken angripes, og etterhvert dør, sier fiskeansvarlig i Statkraft Tor Næss.

Han mener man nå må samarbeide med Mattilsynet og eksperter på vannanalyse for å være helt sikre på at teorien stemmer.

Over halvparten av fisken døde

Ikke siden 2002 hvor anlegget i Bjerka ble infisert av parasittene gyrodatilus salaris har anlegget opplevd en lignende situasjon som nå.

– Så langt virker det som om det er de eldste laksene i anlegget som blir angrepet, sier Næss, som bekrefter at rundt åtte tonn av 15 tonn av den eldste årsklassen med Vefsnlaks så langt har gått tapt i anlegget.

– Når det gjelder smolt, og yngre årsklasser ser disse ut for ikke å være så mottagelige som de eldre årsklassene, sier Næss.

Eldre årsklasser kan være så gamle som 11- 12 år, noe som er veldig gammelt for en laks.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Vårflom kan ha skylda

I dag får anlegget inntaksvann fra Bjerkaelva, men så høyt opp at risikoen for å ta inn smitte skal være minimal.

Mye tyder på at vårflom kan ha forårsaket at man har fått et høyere innhold av metaller enn tidligere, mener Tor Næss, som sier man har kartlagt om det kan ha skjedd utbygginger eller andre ting som kan forårsake de økte mengdene av metall.

– Det hele er nesten uforklarlig. Vi har drevet anlegget siiden på 80-tallet, men har aldri opplevd noen lignende. Om det nå viser seg at situasjonene ikke bedrer seg må vi i verste fall flytte vanninntaket lengre opp i elva hvis det viser seg nødvendig. Det vil i så fall koste flere millioner kroner, men den kostnaden må bare tas, sier Næss.

Tror de skal klare å nå målene

– Så langt tyder alt på at vi i dag skal klare målet med å levere og produsere smolt til utsetteingen som skal starte i 2013.

Når det gjelder rognproduksjon kan dagens situasjon føre til at de mest sannsynlig må utsette de opprinnelige planene med ett par år.

Næss mener genbanken har kontroll på situasjonen, men ikke kan garantere at ikke flere laks vil dø i anlegget.

– Akkurat nå har vi liten laksedød i anlegget. Men i månedenes som har gått har det tidvis, og plutselig dødd mange fisk, og det kan fortsatt skje, oppsummerer Næss.