50 glemte stemmer ga valgbombe

I 1977 avgjorde 50 glemte SV-stemmer hele det norske stortingsvalget.

Stortingsvalget 1977.

VALGKAOS: Da fintellingen var ferdig i Møre og Romsdal 13. september 1977, så det en stund ut til at det skulle bli borgerlig flertall på Stortinget. Her ved vektskålen f.v. Erling Norvik (H), Gunnar Stålsett (Sp) og Lars Korvald (KrF). Helt til h. daværende statsminister Odvar Nordli (Ap) ved den andre vektskålen.

Foto: Jensen, Oddvar Walle / SCANPIX

Hanna Kvanmo valgthriller 1977 15.09.09

HYSJ, - Norge teller! Skulle det dukke opp flere stemmer er det bare å ringe, skrev avisen på sin forside.

Foto: Faksimile: VG 15.09.77

1977: Etterkrigstidens mest spennende valg ble det kalt, mens stemmene ble talt og flertallet bikket fra sosialistisk til borgerlig side. Arbeiderpartiet og Høyre ble utropt til valgvinner natt til tirsdag, og alle var forberedt på at det fortsatt skal være sosialistisk regjering.

Men så ble det borgerlig..

For forhåndstemmene fra Ålesund ble avgjørende. På formiddagen tirsdag, dagen etter valget, ble det klart at Arbeiderpartiet mistet et mandat, og at lensmannskone Åslaug Fredriksen fra Kristelig Folkeparti tok sisteplassen.

- Da jeg våknet om morgenen var Norge sosialistisk. Utover dagen ble det borgerlig takket være mitt mandat, sa fru Fredriksen til VG i avisen onsdag.

Dermed startet de borgerlige regjeringssonderinger, for å bli kvitt Odvar Nordli som statsminister.

Da sprang bomben

Valgbombe 15.09.1977 Hanna Kvanmo

VALGBOMBE: Hanna Kvanmo (SV) var allerede i gang med å pakke ut av kontoret.

Foto: Faksimile VG: 15.09.1977

Tirsdag ettermiddag oppdaget plutselig valgkomiteen i Narvik en konvolutt med et 50-talls SV-stemmer blant stemmene fra Arbeiderpartiet. Valgkaoset var et faktum. Konvolutten sikret 142 stemmer i overvekt til Hanna Kvanmo og SV, dermed var det igjen sosialistisk flertall i Norge.

Valget i Nordland var allerede en thriller, der Elsa Kobberstad fra Høyre tok sistemandatet foran Arbeiderpartiet med noen få stemmer.

- Et sjokk midt i ansiktet

På valgvaken til Høyre i Narvik var det jubel på mandag da Elsa Kobberstad var inne som representant.

- Vi koste oss på valgvake, og feiret seier med kake. Det var smekkfullt i lokalet og kjempestemning. Vi hadde til og med planlagt blå vaffelkaker, men lot det være, sier Elsa Østermann.

Hun var partikollega og venninne med Elsa Kobberstad (H).

- Jeg beundret henne, hun var så aktiv og jobbet hard. Derfor var det et sjokk for oss alle da meldingen om de 50 stemmene kom, sier Kobberstad.

- Skolepolitikk og unge pikers rett til like muligheter var hennes kampsak. Elsa hadde drevet en knallhard valgkamp, hun hadde reist land og strand i Nordland.

- Til sengs med Kvanmo

Finn Gustavsen og Hanna Kvanmo

Glede i SV-leiren etter valget, 14. september 1977. Finn Gustavsen klemmer Hanna Kvanmo, som tok en stortingsplass på nordlandsbenken.

Foto: Thorberg, Erik / SCANPIX

Elsa Kobberstad selv var ikke bitter da stortingsplassen røyk.

- Jeg godtar uten videre at det kan begås menneskelige feil, selv om det dreier seg om min hjemkommune, sa hun til VG torsdag 15. september 1977.

- Det er klart hun syntes det var ergerlig, men vi kunne jo ikke protestere. Resultatet var jo klart, sier venninnen.

- Men det ble et ordspråk "å gå til sengs med Elsa Kobberstad, for deretter å våkne med Hanna Kvanmo".

Hvem regisserer dette dramaet fra virkeligheten? Er det menneskene innenfor valgkampapparatet som svikter? Eller er det datamaskinene som driver systematisk gjøn med oss?

VG 15.09.09

Tilbake til de sosialistene

En resignert Lars Korvald (KrF) måtte bare innse at han nok aldri ble statsminister igjen. Tirsdag startet han med å kysse sin kone adjø som landets neste statsminister, på kvelden var drømmen knust.

I stedet ble det Odvar Nordli (Ap) som fikk fortsette.

- Hanna Kvanmo gav meg den merkeligste erklæring jeg noen gang har fått. Hun sa hun likte Kåre Willoch dårligere enn hun likte meg. Det regjerte jeg videre på, sier Nordli til NRK i dag.

Han husker kaoset rundt de rundt 50 stemmene i Narvik godt.

Narvik avgjørende igjen

I dag er det Geir-Ketil Hansen som har overtatt for forbildet Hanna Kvanmo som SV-representant fra Nordland. Han satt i stemmestyret i Narvik i 1981, fire år etter det fatale valgkaoset.

Geir-Ketil Hansen

Geir-Ketil Hansen

Foto: Sigurdsøn, Bjørn

- Da husker jeg lederen for valgstyret var veldig nøye på at alt skulle skje pinlig nøye, det var tørrtrening og finsliping på forhånd. Narvik skulle være best og tidligst med resultatene.

Nå ser han for seg ei skjebnevalgnatt mer spennende enn på lenge.

- Både vi og Frp kjemper om det siste mandatet fra Nordland. Da er stemmene i Narvik igjen viktige, sier Hansen til NRK.

- Jeg er inne på målingene nå, slik partiet stort sett har vært fra Nordland siden 1961. Men historien viser jo hvor viktig hver eneste stemme er.

PS: Elsa Kobberstad kom til slutt inn på Stortinget. Hun ble valgt inn i 1981, samme året som Kåre Willoch (H) ble valgt til statsminister.

Se video: Valget i 1977

Video nsps_upload_2009_6_25_14_7_57_283.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.