Hopp til innhold

18-åring kjemper for at faren skal få en ny, livsforlengende kreftmedisin

Firebarnsfaren Erling Abelsen er alvorlig kreftsyk. I håp om at han skal få mer tid med familien har datteren Marta (18) skrevet et brev til dem som bestemmer, og bedt om at han får prøve en ny kreftmedisin.

Erling Abelsen og datteren Marta Abelsen

FAR OG DATTER: Erling Abelsens kreftsykdom er definert som uhelbredelig. – Jeg er ordentlig forbannet for at jeg må forlate verden som jeg liker så godt, med familie, venner og interesser som jeg gjerne skulle vært her lenger for.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

– Uansett hvor lite håpet er, så er det veldig viktig å ha nettopp håpet, som holder en oppe når det stormer innvendig. Mister du håpet, så er du ferdig, sier Erling Abelsen.

Erling Abelsen

HÅPER: For en stund siden trodde ikke Erling Abelsen at han skulle få oppleve jula. Nå håper han at han kanskje rekker å få prøve den nye medisinen.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Firebarnsfaren fra Sørfold i Nordland har er sjelden form for nyrekreft med spredning til skjelett og lunger.

I forrige uke ble en ny immunterapimedisin godkjent, som kan være livsforlengende, men foreløpig gis den bare til lungekreftpasienter.

Ap-topp blar opp

NRK fortalte mandag historien om fylkesordfører Anne Gine Hestetun i Hordaland som har vært rammet av brystkreft i seks år. Hun er villig til å bla opp flere hundre tusen kroner av egen lomme for det livsforlengende legemiddelet.

Erling Abelsen har ikke råd til å betale for immunterapimedisin selv, som koster rundt en million kroner i året per pasient.

– Jeg har vurdert å samle inn penger til medisinen, men jeg vil ikke gjøre det i tilfelle den ikke har noen effekt. Det vil ikke føles bra at folk har samlet inn masse penger til noe som ikke virker, sier han.

– Den beste julegaven

Marta Abelsen

JULEØNSKE: 18 år gamle Marta Abelsen fra Sørfold har et juleønske utenom det vanlige. Hun håper at faren, som er alvorlig kreftsyk, skal få prøve en ny immunterapimedisin før det er for seint.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Datteren Marta Abelsen bruker bloggen sin til å skrive ned tankene om farens sykdom.

Mange på min alder gleder seg til russetida og bruker mye tid på den. Men russetida virker fullstendig overfladisk og uviktig nå.

Marta Abelsen

Det siste innlegget til 18-åringen er lest og delt i sosiale medier av flere hundre personer. I innlegget skriver hun direkte til Beslutningsforum, som bestemmer hvem som får prøve den nye livsforlengende medisinen.

– Jeg vil at pappa skal få medisinen før det er for sent. Uansett hvor få måneder ekstra vi kan få sammen, betyr det veldig mye for oss, sier Marta Abelsen.

– Jeg klarer nesten ikke å snakke om det hun skriver på bloggen. Og første gang jeg leste det ble jeg så rørt at tårene bare rant, sier Erling Abelsen.

Dilemma for helsevesenet

– Det er vanskelig å ikke kunne si ja til alle som vil prøve nye og kostbare kreftmedisiner, sier Lars Vorland, som er administrerende direktør i Helse Nord.

Lars Vorland, Helse Nord

FOR DYRT: Lars Vorland er leder av det statlige Beslutningsforum. Forumet har to ganger sagt nei til at norske sykehus kan ta medisinen i bruk, fordi de mener det er for dyrt.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK
Erling Abelsen med familien

Firebarnsfamilien fra Sørfold gleder seg til jul.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Han er også leder for Beslutningsforum, som er med på å bestemme hvem som får dyre medisiner.

– Det er et godt brev Marta Abelsen skriver, og jeg skulle gjerne sagt ja. Men vi må få ned prisene på medisiner til et nivå som gjør at det ikke går ut over mange andre pasienter.

– Jeg skjønner at det er vanskelig for dem som sitter på toppen og som må prioritere hvordan de skal bruke pengene. Men min jobb er å presse på for vår families sak, sier Marta Abelsen.

Gleder seg til jul

Hjemme på Straumen i nordlandskommunen Sørfold forsøker familien å leve så normalt som mulig. Ved hjelp av en bærbar pumpe får Erling Abelsen jevn tilførsel av morfin, og kan glede seg til jul i år også.

– Vi skal ha det kjempefint i jula. I fjor tenkte jeg at det kanskje var den siste jula vi hadde sammen. Nå får vi være sammen i år også, sier Erling Abelsen med et smil.