Hopp til innhold

152 fly blendet av laserpenner

Aldri har så mange piloter opplevd å bli blendet av laserstråler som i år. – Vi vet er at dette ikke bare er guttestreker, men at også voksne folk driver på med dette, sier Luftfartstilsynet.

Laserpenn, laserlys,

ØKENDE BRUK AV LASERPENNER: Hele 152 fly ble forsøkt blendet av personer med laserpenner i Norge i 2010. Her demonstrerer en ansatt i leketøysbutikk i Bodø hvordan laserpennene virker.

Foto: Harald Krogtoft / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Folk som peker mot fly med sterke laserpenner, har blitt et alvorlig sikkerhetsproblem ved flere norske flyplasser. Luftfartstilsynet advarer mot den livsfarlige leken, som kan få katastrofale utfall.

Bjørn Erlandsen

ADVARER MOT LIVSFARLIG LEK: Bjørn Erlandsen i Luftfartstilsynet.

– Vi ser alvorlig på det. Det er uønsket, det er potensielt svært farlig, og det er også et leketøy som brukes på feil måte, sier informasjonsrådgiver Bjørn Erlandsen ved Luftfartstilsynet.

Flere retter laserpekere mot fly

Laserpekerne står i forlengelsen av rullebanen og retter laserstrålen mot cockpiten til fly som er i ferd med å lette eller lande. I denne fasen av flyvningen er pilotene helt avhengig av det de ser rundt seg. Luftfartstilsynet har registrert en sterk økning fra 2009 til 2010.Dette er et økende problem, ikke bare i Norge, men i hele Europa, og kan sette både fly og passasjerer i fare.

152 hendelser i år

Tall fra Luftfartstilsynet viser ei økning fra 119 laserhendelser mot fly i 2009, til 152 registrerte i 2010.

Det er ved Oslo Lufthavn Gardermoen at flest fly har blitt lyst på, der er det registrert 38 slike hendelser.

– Denne leken er direkte livsfarlig. Pilotene kan miste synet midlertidig, og det kan oppstå farlige situasjoner under flyvning, sier Erlandsen.

– Vi vet ikke hvorfor det har vært en økning, men det vi vet er at dette ikke bare er guttestreker som vi tidligere antok, men at også voksne folk driver på med dette.

Luftfartstilsynet opplyser at Flesland er den flyplassen som har blitt rammet av laserpekerne flest ganger.

Deretter følger Sola, Bodø, Gardermoen og Værnes.

Barn skadet for livet

Uskyldig lek med slike laserpekere har også ført til at barn har blitt alvorlig skadet.

En laserpenn kan gjøre livsvarige skader på et øye

FARLIG LEKETØY: En laserpenn kan gjøre livsfarlige skader på et øye.

Foto: montasje/Frode Meskau / NRK

To unge gutter fra Hedmark fikk i høst varige øyeskader etter lek med laserpenn. Overlege ved øyeavdelingen ved sykehuset i Elverum, Albrecht Gerstenberger, retter nå en kraftig advarsel mot lek med laserpenner.

– Disse guttene har fått varige skader på øynene. De er ikke blinde, men kan for eksempel ikke lese. Sentralsynet er ødelagt, sier Gerstenberger til NRK.

Strammer inn på regelverket

Fra nyttår kommer det nye regler, og da skal det blir vanskeligere å få tak i slike kraftige laserpenner.

Rød laser

RØD LASER: Laserblending av fly er et internasjonalt fenomen.

Foto: Per Ingvar Rognes / NRK

Man må rett og slett ha bruk for dem, og ved Luftfartstilsynet håper man at problemene med fly og laserpenner da vil bli mindre.

– Vi håper å se en drastisk nedgang i denne trenden i løpet av neste år, sier informasjonsrådgiver Bjørn Erlandsen til NRK.

Ved Bodø Lufthavn har det til nå i år blitt registrert to laserhendelser.

Forbud i hele Europa

En laserstråle kan gi varige skader på øyet, eller i verste fall føre til blindhet. Dersom førere av motorkjøretøy blir blendet, kan resultatet bli alvorlige ulykker.

Noen av EUs medlemsland har allerede nasjonal lovgiving på området. Strålevernet mener dette ikke er tilstrekkelig fordi en medlemsstat ikke kan stanse handel fra en annen medlemsstat.

I Norge vil ny strålevernforskrift tre i kraft 1. januar neste år. Samtidig innføres det krav om godkjenning for besittelse og bruk av laserpekere i klasse 3R, 3B eller 4 i offentlig rom, inkludert skoler.