NRK Meny

- Symfoniorkester hån mot musikerne

- Nordnorsk symfoniorkester en katastrofe for musikklivet.

Bodø Sinfonietta

Bodø Sinfonietta øver til konsert med Madrugada.

Foto: NRK

Artikkelen er flere år gammel.

I Statsbudsjettet foreslår regjeringen å slå sammen Bodø Symfonietta, Tromsø Symfoniorkester og landsdelsmusikerordningen i Nord-Norge for å etablere et felles Nord-Norsk symfoniorkester.

- Nordnorsk Symfoniorkester nærmere

Bjørn Andor Drage

Bjørn Andor Drage, komponist og musiker.

Foto: Malvin Eriksen / NRK

- Hån mot musikerne

Komponist Bjørn Andor Drage underviser ved Musikkonservatoriet i Tromsø. Han mener hele symfonitanken bare vil bli et stort pengesluk.

- Når en tredel av administrasjonens penger går bort i reiser, er det et hån mot musikerne.

- Med opp til 16 millioner til et uoppnåelig orkester vil det gå utover andre musikere i Nord-Norge. Orkesterideen har vært prøvd før i landsdelen, ute å lykkes.

Han frykter en sentralisering av orkesterlivet i nord.

- Katatrofe for musikklivet

Leder i Musikernes Fellesorganisasjon i Troms og Finnmark, Tørris Bakke, frykter at planene vil gå utover annen musikksatsing i nord.

- Dette har vært en alt for rask og uryddig prosess. Nå kan det jo se ut som vi som klassiske musikere skal ut av de stedene vi nå jobber, for å bli administrert av noe som kalles "nordnorsk symfoniorkester".

- Blir dette resultatet, vil det være en katastrofe for musikklivet i Finnmark.

Nordnorsk stororkester

Bakke mener ideen om et felles orkester er god, men ønsker ikke at dette orkesteret skal gå på bekostning av andre tiltak.

- Vi som jobber med klassisk musikk jobber jo ikke bare med dette, vi holder på med folkemusikk, skolekonsert og mye annet.

- Man forstår nesten ikke hva de mener, så det er vanskelig å si noe om det, sier Bakke.

- Giskes valgløfter må oppfylles

Drage mener orkesterplanene kommer ut av intet, uten at musikerne står bak.

- Dette er nok noe Kulturminister Giske har kommet på for å få kulturpenger til Nord-Norge og derfor har fått laget et notat for å få orkestermusikerne ut til folket, sier Drage.

Drage har liten tro på at politikerne får dette til.

- Orkesteret skal ha tre til fire konserter i året. Da rekker man ikke å komme ut til folket, men havner i de store byene.

Han ville heller ha satset på dagens konsertmiljøer i Bodø og Tromsø.

- Vil møte motstand

I dag skal Kulturministeren og saksbehandler Roger Ingebrigtsen skal legge fram planene i Tromsø.

- De vil få stor motstand, for Ingebrigtsen har gjort sitt bestet for å holde musikerne ute fra prosessen så langt. Nå får de en mulighet til å si sitt, sier Drage.

Han viser til at Ingebrigtsen selv har lagt ned symfoniorkesteret i byen.

Landsdelsmusikerne taper?

I stedet for å styrke Landsdelsmusikerordninga har regjeringa valgt å gi 6,5 millioner kroner til etableringen av et nytt nordnorske symfoniorkesteret.

Geir-Ketil Hansen (SV), fylkesråd for kultur i Nordland, er ikke fornøyd med at regjeringen ikke satser mer enn to millioner på landsdelens egen musikerordning, for å få musikerne ut til folket.

- De nordnorsk musikerne har sagt veldig klart fra om at de vil ha styrket landsdelsmusikerordninga. Denne har vi bygd opp selv, og er viktig for å gi et tilbud til folk i hele landsdelen.

- Stor betydning

Kunstnerisk leder i Bodø Sinfonietta, Rolf Lennart Stensø mener et nordnorsk symfoniorkester vil ha stor betydning for kulturlivet.

- Nord-Norge mangler et symfonisk orkestermiljø som gir et godt tilbud til folk. Dette er en riktig form å gjøre det på. Det vil styrke de mange små ensemblene, men samtidig vil vi ha et symfoniorkester som kan brukes på større produksjoner.

- Dette vil kulturhusene, festivaler og andre arrangementer nyte godt av, sier Stensø.

- Skal bestå

Tove Karoline Knutsen (Ap(

Tove Karoline Knutsen (Ap)

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Medlem av kulturkomiteen i Stortinget, Tove Karoline Knutsen, fra Troms Ap sier hun forstår frykten.

- Meningen med etableringen av det nye symfoniorkesteret er at også eksistrenede ensemblene skal bestå. Det skal være en egen pott som skal til for å få til stablet orkesteret på beina. Dette er en spennende mulighet, sier hun til NRK

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.