- Symfoniorkester hån mot musikerne

- Nordnorsk symfoniorkester en katastrofe for musikklivet.

Bodø Sinfonietta

Bodø Sinfonietta øver til konsert med Madrugada.

Foto: NRK

I Statsbudsjettet foreslår regjeringen å slå sammen Bodø Symfonietta, Tromsø Symfoniorkester og landsdelsmusikerordningen i Nord-Norge for å etablere et felles Nord-Norsk symfoniorkester.

- Nordnorsk Symfoniorkester nærmere

Bjørn Andor Drage

Bjørn Andor Drage, komponist og musiker.

Foto: Malvin Eriksen / NRK

- Hån mot musikerne

Komponist Bjørn Andor Drage underviser ved Musikkonservatoriet i Tromsø. Han mener hele symfonitanken bare vil bli et stort pengesluk.

- Når en tredel av administrasjonens penger går bort i reiser, er det et hån mot musikerne.

- Med opp til 16 millioner til et uoppnåelig orkester vil det gå utover andre musikere i Nord-Norge. Orkesterideen har vært prøvd før i landsdelen, ute å lykkes.

Han frykter en sentralisering av orkesterlivet i nord.

- Katatrofe for musikklivet

Leder i Musikernes Fellesorganisasjon i Troms og Finnmark, Tørris Bakke, frykter at planene vil gå utover annen musikksatsing i nord.

- Dette har vært en alt for rask og uryddig prosess. Nå kan det jo se ut som vi som klassiske musikere skal ut av de stedene vi nå jobber, for å bli administrert av noe som kalles "nordnorsk symfoniorkester".

- Blir dette resultatet, vil det være en katastrofe for musikklivet i Finnmark.

Nordnorsk stororkester

Bakke mener ideen om et felles orkester er god, men ønsker ikke at dette orkesteret skal gå på bekostning av andre tiltak.

- Vi som jobber med klassisk musikk jobber jo ikke bare med dette, vi holder på med folkemusikk, skolekonsert og mye annet.

- Man forstår nesten ikke hva de mener, så det er vanskelig å si noe om det, sier Bakke.

- Giskes valgløfter må oppfylles

Drage mener orkesterplanene kommer ut av intet, uten at musikerne står bak.

- Dette er nok noe Kulturminister Giske har kommet på for å få kulturpenger til Nord-Norge og derfor har fått laget et notat for å få orkestermusikerne ut til folket, sier Drage.

Drage har liten tro på at politikerne får dette til.

- Orkesteret skal ha tre til fire konserter i året. Da rekker man ikke å komme ut til folket, men havner i de store byene.

Han ville heller ha satset på dagens konsertmiljøer i Bodø og Tromsø.

- Vil møte motstand

I dag skal Kulturministeren og saksbehandler Roger Ingebrigtsen skal legge fram planene i Tromsø.

- De vil få stor motstand, for Ingebrigtsen har gjort sitt bestet for å holde musikerne ute fra prosessen så langt. Nå får de en mulighet til å si sitt, sier Drage.

Han viser til at Ingebrigtsen selv har lagt ned symfoniorkesteret i byen.

Landsdelsmusikerne taper?

I stedet for å styrke Landsdelsmusikerordninga har regjeringa valgt å gi 6,5 millioner kroner til etableringen av et nytt nordnorske symfoniorkesteret.

Geir-Ketil Hansen (SV), fylkesråd for kultur i Nordland, er ikke fornøyd med at regjeringen ikke satser mer enn to millioner på landsdelens egen musikerordning, for å få musikerne ut til folket.

- De nordnorsk musikerne har sagt veldig klart fra om at de vil ha styrket landsdelsmusikerordninga. Denne har vi bygd opp selv, og er viktig for å gi et tilbud til folk i hele landsdelen.

- Stor betydning

Kunstnerisk leder i Bodø Sinfonietta, Rolf Lennart Stensø mener et nordnorsk symfoniorkester vil ha stor betydning for kulturlivet.

- Nord-Norge mangler et symfonisk orkestermiljø som gir et godt tilbud til folk. Dette er en riktig form å gjøre det på. Det vil styrke de mange små ensemblene, men samtidig vil vi ha et symfoniorkester som kan brukes på større produksjoner.

- Dette vil kulturhusene, festivaler og andre arrangementer nyte godt av, sier Stensø.

- Skal bestå

Tove Karoline Knutsen (Ap(

Tove Karoline Knutsen (Ap)

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Medlem av kulturkomiteen i Stortinget, Tove Karoline Knutsen, fra Troms Ap sier hun forstår frykten.

- Meningen med etableringen av det nye symfoniorkesteret er at også eksistrenede ensemblene skal bestå. Det skal være en egen pott som skal til for å få til stablet orkesteret på beina. Dette er en spennende mulighet, sier hun til NRK