Hopp til innhold

- Fiskeriministeren slår tilbake

Fiskeriministeren synes ikke kritikken fra fiskerne i Nordland er noen innertier. Men hun registrerer den. Fiskerne sier de har mista trua på Lisbeth Berg- Hansen.

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen

I HARDT VÆR: Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen har fått mye kritikk de 100 dagene hun har vært statsråd. Nå er det fiskerne i Nordland som er på krigstien.

Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

Det er et intervju med fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen i avisa Fiskeribladet Fiskaren som har satt sinnene i kok i Nordland.

Har mista trua

I avis-oppslaget sier statsråden at det ikke blir ingen nye krisepakker til fiskerinæringen i år og at dette blir en vinter der fiskerne må henge i ripa.

– Jeg hadde forventninger og tro på Lisbeth Berg-Hansen, men nå er trua borte sier styreleder i Nordland Fylkes Fiskarlag, Tom Tobiassen.

Tom Tobiassen, leder i Nordland fylkesfiskarlag

SKUFFET OVER FISKERIMINISTEREN:Leder i Nordland fylkesfiskarlag, Tom Tobiassen, gir i dag fiskeriministeren det glatte lag.

Foto: NRK

– Kritikken er ikke en innertier

Fiskerimister Lisbeth Berg-Hansen synes fiskerne forhaster seg litt i sin kritikk:

– Jeg registrerer kritikken. Men den er ikke akkurat noen innertier, om det er lov å si det, sier Berg-Hansen på telefon fra Bindal fredag kveld.

Jubelen har stilna

I Nordland fylkesfiskarlag var det glede da Lisbeth Berg-Hansen fra Bindal ble ny fiskerimister. I dag har jubelen stilna, og fylkesfiskarlaget har sendt ut ei pressemelding der de kommer med sterk kritikk av ministeren:

– Vi er skuffet over ministeren, som tar denne holdninga så tidlig i et år der vi vet at flåten kommer til å lide. Vi har fått på bordet årets minstepriser, og for den torskeavhengige flåten er de drastisk lave. Vi forventer lav inntjening i år. Og da er det klart vi blir skuffet når fiskeriministern nå ber fiskerne knipe seg fast i ripa og klare seg sjøl, sier Tom Tobiassen.

Han er bekymra for situasjonen:

– Heller ikke mannskapene greier å oppnå en anstendig lønn. Spesielt går dette på at inntektene blir alt for lave til å kunne forsvare både driftsutgifter og private utgifter sier Tobiassen.

Han mener også at mange arbeidsplasser på land innenfor de næringer som selger varer og tjenester til fiskeflåten står i fare.

100 dager i statsrådstolen

Lisbeth Berg- Hansen har nå sittet 100 dager i statsrådstolen. Det meste av denne tiden har hun brukt til å forsvare seg mot påstander om inhabilitet, lakselus og rømming av laks:

– Fra vår side har vi ønsket å gi statsråden arbeidsro slik at hun kunne konsentrere seg om de oppgaver hun er satt til å gjøre. Tida har hun altså brukt til å finne ut at hun ikke vil løfte en finger i forhold til å avhjelpe en vanskelig økonomisk situasjon i næringen. Dette er svært så skuffende, synes styreleder i Nordland Fylkes Fiskarlag, Tom Tobiassen.

Kan ikke gi driftsttøtte

Lisbeth Berg-Hansen

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen.

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Fiskeriministeren synes fiskarlagslederen i Nordland bruker harde ord:

– Ja, de har et tynt grunnlag for å si at de har mista trua på meg. Vi er såvidt begynt på et nytt år. Og i den grad de ber om driftsstøtte, så har jeg ikke anledning til å gi det. Det er jeg helt sikker på at Nordland fylkesfiskarlag vet, sier Lisbeth Berg-Hansen.

Slik at noen krisepakke blir det ikke i år?

–Nei, det jeg har vært opptatt av og fortsatt er opptatt av, er at fiskeriene kan gjennomføres så godt som det lar seg gjøre. Da handler det om at det er kjøpere der, om føringsmilder osv. Jeg har ikke anledning til å gi driftsstøtte. Har fiskerne bruk for hjelp i en vanskelig økonomisk situasjon så må de snakke med bankene sine eller Innovasjon Norge.

– Ikke tatt med på råd

Han mener også at et slikt budskap heller ikke innbyr til noe utstrakt samarbeid mellom næring og forvaltning.

– Det er på mange måter svært fortvilende at en person som næringa sannsynligvis må forholde seg til de neste 4 årene ikke skal vise større forståelse for flåteleddet der det nå er aller størst behov for fokus.

Tobiassen sier at nordlandsfiskerne ikke er tatt med på råd:

– Fiskeriministeren har sikkert hatt møter med Norges fiskarlag sentralt. Men hun har ikke bedt oss om råd, sier "sjefen" for fiskerne i Nordland, Tom Tobiassen.

Vil snakke med fylkesfiskarlaget

Fiskeriministeren sier til NRK at det riktig at hun ikke har hatt møter med de enkelte fylkesfiskarlagene. Hun synes ikke kritikken hun nå får er så problematisk:

– Jeg håper at vi kan snakke om disse tingene og at de ser hva slags handlingsrom jeg har. Samtidig så er det jo ikke uvanlig at fiskerne er ganske kraftig i sin ordbruk mot fiskeriministeren, sier fiskerminister Lisbeth Berg-Hansen.