Hopp til innhold

Venter press fra Kina om Nobelpris

Kina vil ikke lykkes dersom de forsøker å påvirke hvem som skal få Nobels fredspris. Det sier leder i Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Ine Marie Eriksen Søreide, som er i Kina.

Eriksen Søreide ved Den kinesiske mur

– Forsøk på å påvirke Nobelkomitéen har ikke lykkes til nå, og vil heller ikke komme til å lykkes. Det sier leder for Stortingets utenriskkomité, som nå er på besøk i Kina. I går var komité-medlemmene på utflukt til Den Store Muren ved Mutianyu.

Foto: Anders Magnus / NRK

Anders Magnus

Utenrikskomitéen er nå på reise i Kina, og skal i dag møte representanter for både utenriksdepartementet og kommunistpartiet i Kina.

– Dette er en velkjent problemstilling fra kinesisk hold. De benytter gjerne anledningen til å ta opp at de ikke ønsker at det vi kaller dissidenter får fredsprisen

- Men fra norsk side har vi hele tiden hevdet at Nobelkomitéen er uavhengig av Storting og regjering, og at forsøk på å påvirke verken har lykkes eller kommer til å lykkes, sier Eriksen Søreide.

Opposisjonelle kan få prisen

Hvem som vinner Nobels Fredspris blir offentliggjort fredag 8. oktober klokken 11.

En av kandidatene fra Kina som nevnes oftest som aktuell, er Liu Xiaobo.

Han har vært i opposisjon til kommunistregimet i Kina siden demokratidemonstrasjonene i 1989, og er en av hovedforfatterne bak demokratioppropet Charter 08.

Dette demokrati-manifestet, som har fått navn etter det tilsvarende tsjekkoslovakiske demokratioppropet Carta 77, er nå undertegnet av flere tusen kinesiske opposisjonelle. Liu Xiaobo ble arrestert 8. desember 2008 – to dager før Charter 08 ble offentliggjort.

I fjor ble han dømt til 11 års fengsel for å ha «oppfordret til undergraving av statsmakten».

Rettighetsforskjemper eller terrorist

En annen kinesisk kandidat som også nevnes ofte, er Rebiya Kadeer. Hun er leder for Verdens uigurkongress, og har tidligere fått den norske Rafto-prisen.

Uigurene er muslimer og bor i den kinesiske autonome regionen Xinjiang.

Mens Kadeer i vesten blir sett på som en forkjemper for et urfolks rettigheter, blir hun av kinesiske myndigheter betraktet som en leder for en terror-organisasjon som man beskylder for å ha vært med på å organisere opptøyene i Xinjiang i fjor sommer. Der omkom flere hundre mennesker, og mange tusen ble såret.

Kinas myndigheter beskylder uigurkongressen for å kjempe for løsrivelse for Xinjiang, en autonom region som man på samme måte som Tibet regner for å være en integrert del av den kinesiske statsdannelsen.

– Fredsprisen blir tema i dag

Morten Høglund i Kina

– Fredspris til en dissident kan helt sikkert skade forholdet mellom Norge og Kina på kort sikt, sier Fremskrittspartiets Morten Høglund som er medlem i Stortingets utenrikskomité, og på reise i Kina om dagen.

Foto: Anders Magnus / NRK

Det er Stortinget som utnevner medlemmene i Nobelkomitéen, og mange norske politikere har opplevd at kinesiske myndigheter reiser spørsmål om hvorfor en slik pris skal kunne gå til folk som myndighetene mener truer harmonien i det kinesiske samfunnet.

En av dem er Fremskrittspartiets Morten Høglund, som regner med at fredsprisen blir tema når han og resten av utenrikskomitéen møter kinesiske myndigheter i dag:

– Jeg venter at de tar det opp, det har jeg opplevd tidligere i Kina. Da vil jeg påpeke vår sterke uavhengighet, og at denne prisen ikke har noe som helst med det norske parlamentet å gjøre, sier Høglund til NRK.

– Hva om kineserne sier at en slik pris kan føre til uopprettelig skade i forholdet mellom Norge og Kina?

– Det er en språkbruk vi kjenner fra Kinas side, så det kan vi ikke ta inn over oss. Den type argumentasjon skal vi ikke vektlegge, men avvise.

– Men tror du en slik avgjørelse kan skade forholdet mellom våre to land?

– På kort sikt, helt sikkert. På lang sikt tror jeg Kina vil innse at det vil være en gal måte å gå fram på, sier Høglund.