Hopp til innhold

Kinesisk UD vil ikke svare om Liu Xia har husarrest

Under en pressekonferanse ved det kinesiske utenriksdepartementet nektet kinesiske myndigheter på å svare på spørsmål om fredsprisvinner Liu Xiaobos kone.

Video Kinesisk UD vil ikke svare på om fredsprisvinnerens kone har husarrest

Video: Se hvordan kinesisk UD reagerte på spørsmål om Liu Xia.

På spørsmål fra BBC på dagens pressekonferanse om kinesiske myndigheter har satt fredsprisvinnerens kone, Liu Xia, i husarrest, svarte pressetalsmann Ma Zhaoxu at han aldri har hørt om navnet hennes.

– Jeg kjenner ikke igjen det navnet. Jeg har ingen informasjon om det, sa han.

– Forholdet til Norge er skadet

Da BBCs reporter gjorde det klart at det var Liu Xiaobos kone han snakket om, gjentok talsmannen at han ikke har informasjon om verken henne eller husarresten.

Liu Xia viser fram eit bilete av ektemannen.

Liu Xia viser fram eit bilete av ektemannen.

Foto: PETAR KUJUNDZIC / Reuters

Da talsmannen ble spurt om Liu Xia vil få lov å reise til Norge for å motta prisen på vegne av sin mann, henviste han til sine tidligere svar.

Pressetalsmannen understreket flere ganger under pressekonferansen at tildelingen av Nobel fredspris til Liu Xiaobo ikke vil forandre på noe, bortsett fra deres forhold til Norge.

– Kina er klar på at Nobelkomiteen har skadet forholdet mellom Norge og Kina. Ved å støtte den feilaktige avgjørelsen som Nobelkomiteen tok, har den norske regjeringen skadet de bilaterale forholdene. Som den norske fiskeriministeren allerede har merket, sa Ma Zhaoxu.

Forandrer ikke systemet

Flere internasjonale journalister ønsket å få svar på hvorfor det bare er Norge som vil bli straffet av kinesiske myndigheter, så lenge flere europeiske land og USA helt klart har gitt sin støtte til årets tildeling.

– Jeg er ikke enig i at alle europeiske land har støttet fredsprisen. Når det gjelder USA så håper jeg de vil senke eksportavgiftene på teknologiske varer slik at vi igjen kan få en riktig handelsbalanse, svarte Ma.

NRKs korresondent Anders Magnus forsøkte å spørre om det dårlige forholdet som nå råder mellom Norge og Kina kommer til å få konsekvenser for forhandlingene om en frihandelsavtale og importen/eksporten til Kina, svarte talsmannen kun i generelle vendinger.

Talsmannen hevdet at politikere i flere land bruker tildelingen av fredsprisen til å angripe Kina, og han understreket at årets tildeling ikke vil forandre Kinas politiske system.

– Å gi Nobels fredspris til en kriminell som soner en fengselsstraff, viser mangel på respekt for Kinas rettssystem, sa Ma Zhaoxu flere ganger i løpet av pressekonferansen.