Hopp til innhold

Slik merker du Nobelpris-utdelingen

Når EU-toppene rykker inn i hovedstaden i forbindelse med utdelingen av Nobels fredspris mandag, er politiets klare oppfordring til folk: La bilen stå! Og skal du reise utenlands, må du huske å ta med deg pass.

Thorbjørn Jagland

Mandag skal Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland dele ut Nobels fredspris til EU. I den forbindelse iverksettes det en rekke sikkerhetstiltak.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Historisk sett er dette en av de mer krevende utdelingene, selv om det ikke er i nærheten av da Barack Obama var her, sier stabssjef Johan Fredriksen i Oslo-politiet til NRK.

For når rundt 20 stats- og regjeringsledere ankommer Norge og Oslo for å være til stede når EU får Nobels fredspris, må sikkerheten være på topp.

– Det er en betydelig utfordring for politiet. Hver og en av dem har sin posisjonsrisiko. Når de er samlet, er det klart det er et stort ansvar for vertslandet Norge og for politiet spesielt å ivareta en nødvendig grad av sikkerhet, sier Fredriksen.

Noen av sikkerhetstiltakene vil også være godt synlige for publikum.

Sperrede gater

Ifølge politiet vil noen gater i Oslo bli sperret for ordinær trafikk fra 9. til 11. desember i forbindelse med Nobelpris-utdelingen.

– Vi stenger av en korridor rett utenfor Grand Hotell, så vi har en mulighet til å kjøre kortesjer rundt og inn til hotellet, sier stabssjef Johan Fredriksen i Oslo-politiet.

I tillegg kommer området rundt Oslo rådhus til å sperres for vanlig trafikk deler av utdelingsdagen, mandag 10. desember.

Det innebærer at trikken ikke kan kjøre over Rådhusplassen mandag fra klokken 04 til klokken 19, opplyser Ruter. Linje 12 kjører Stortingsgata i denne perioden.

Oslo-politiet opplyser at det også vil være avsperringer ved Oslo Konserthus og i området ved Akershus festning, i tillegg til parkeringsrestriksjoner.

Folk som er i Oslo sentrum, kan også oppleve at noen gater stenges i kortere perioder i forbindelse med at de prominente gjestene skal forflytte seg.

– Oppfordringen fra politiet er at folk helst bruker kollektivtransport og lar bilen stå på mandag, for det vil bli stor trafikk og perioder med stengninger, sier Fredriksen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Politiøvelse før Nobelpris-utdelingen

Oslo-politiet trente torsdag på sikkerhetstiltak i forbindelse med utdelingen av Nobels fredspris mandag.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

– Ikke forsinkelser - men kan måtte vike for VIP-flyene

Mens den såkalte EU-troikaen, president i Det europeiske råd Herman Van Rumpoy, EU-kommisjonens president José Manuel Barroso og leder i EU-parlamentet Martin Schulz, ankommer Norge og Oslo på søndag, kommer de fleste av stats- og regjeringslederne mandag morgen og formiddag.

Dermed blir det tett mellom VIP-flyene som skal lande på Gardermoen mandag.

– Det er mange VIP-personer og VIP-fly, så det er selvfølgelig ekstra sikkerhetstiltak. Men slik det er planlagt nå, vil de fleste av statslederne ankomme på militær lufthavn og terminalen for privatfly på vestsiden av flyplassen. Derfor vil vanlige passasjerer ikke merke mye til det som skjer, sier Vegard Gystad, pressesjef ved Oslo lufthavn Gardermoen.

Ifølge Gystad skal ikke folk måtte belage seg på forsinkelser - i verste fall bare noen minutters forsinkelse fordi flyet ditt må ta en ekstra runde før landing for å slippe frem et VIP-fly som kommer samtidig.

– Det kan selvfølgelig oppstå situasjoner hvor et VIP-fly må prioriteres foran et vanlig rutefly, men folk kan beregne at trafikken går som normalt.

Gjeninnført passkontroll

Det vil være et stort sikkerhetsoppbud i forbindelse med Nobel-gjestenes ankomst og landing, men heller ikke dette skal den gjengse passasjer måtte merke nevneverdig til, lover Gystad.

– På den sivile terminalen, der Ola og Kari Nordmann flyr, vil man ikke merke noe til de ekstra sikkerhetstiltakene i særlig grad. Det er noen av artistene til Nobelkonserten som ankommer her, som selvfølgelig kan føre til noe mer liv og røre, men det er det eneste vi forventer, sier han.

Norge har imidlertid gjeninnført grensekontrollen på reiser innen Schengen i perioden 3. - 12. desember.

– Det er normal sikkerhetskontroll for dem som skal på innenlandsflyvninger, men de som skal reise utenlands, vil merke at det er økt fokus på passkontroll, sier Gystad.

– Normalt er det slik at det ikke er nødvendig å vise pass hvis du reiser internt i Schengen, men i den aktuelle perioden må alle som reiser på utland, vise pass.

– Stort trøkk på E6

EU-toppene skal kjøres i kortesjer fra Gardermoen og inn til utdelingsseremonien i Oslo rådhus - og tilbake til flyplassen samme ettermiddag.

– Det vil være et stort trøkk på E6 på formiddagen og etter utdelingen når mange skal returnere, sier Fredriksen.

E6 vil likvel ikke bli stengt, opplyser stabssjefen.

– Folk kan måtte vente seg litt mer kø enn vanlig, men vi oppfordrer folk til å være oppmerksomme og slippe kortesjene frem, så vil dette gå greit.