Hopp til innhold

Clegg stiller som Nobel-vikar

Statsminister David Cameron avslo promte å være med på festlighetene i Oslo for ikke å tirre konservative og kritiske briter. I stedet sender han visestatsminister og EU-tilhenger Nick Clegg.

Nick Clegg og David Cameron

Storbritannias statsminister David Cameron blir en av få statsledere i EU som ikke kommer.

Foto: STEFAN ROUSSEAU / Afp

Cameron sliter med EU-skeptikerne i eget parti og det å vise seg i det gode EU-selskapet når EU mottar Nobels fredspris er mer enn statsministeren ønsker.

I stedet blir det Nick Clegg som skal representere det britiske riket. Clegg representerer Liberaldemokratene, som er et EU-vennlig parti, og Clegg har selv sittet i EU-parlamentet.

Dermed var han et selvsagt valg, Storbritannias stol blir ikke stående pinlig tom mens Cameron slipper unna ulvene i eget parti.

Clegg skal også stille på lunsjen som statsminister Jens Stoltenberg holder for EU-lederne i etterkant av fredsprisutdelingen.

Også Tsjekkernes meget EU-skeptiske president Vaclav Klaus holder seg borte. Han uttalte etter kunngjøringen av årets prisvinner at han først trodde det var en spøk.

Men ellers blir det mange statsledere og mye fintfolk samlet i Oslo fra mandag av.

EU-president Herman Van Rompuy, som var den som bad med seg alle statslederne i de 27 medlemslandene, får nesten full pott, antallet nærmer seg 20 hvis man teller med håndplukkede erstattere som Clegg.

Krisekvartett

De fleste av statslederne kommer til hovedstaden mandag morgen og utover formiddagen og drar mer eller mindre rett til utdelingsseremonien i Oslo rådhus.

Alle de hardest kriserammede landene i Europa - hvor EU for tiden ikke står særlig høyt i kurs hos befolkningen på grunn av sine knallharde sparekrav - stiller. Det får NRK bekreftet ved de respektive lands ambassader.

Spanias statsminister Mariano Rajoy kommer, det samme gjør Hellas sin statsminister Antonis Samaras og Portugals Pedro Passos Coelho.

Mario Monti og Mario Draghi

Økonomikameratene Mario Monti og Mario Draghi kommer begge til Oslo.

Foto: Michel Euler / Ap
Helle Thorning-Schmidt og Francois Hollande

Danmarks Helle Thorning-Schmidt og Frankrikes Francois Hollande fant tonen under et møte 5. desember. Mandag møtes de igjen.

Foto: MARTIN BUREAU / Afp
Elio Di Rupo and Mark Rutte

Statsministernaboene Elio Di Rupo og Mark Rutte kjenner hverandre fra før.

Foto: MICHAEL KOOREN / Reuters

Italias teknokrat-statsminister som ble satt inn for å berge landet som var på full fart utover stupet -økonomiprofessor Mario Monti kommer også. Det samme gjør landsmannen, navnebroren og professorkollegaen, EUs sentralbanksjef Mario Draghi.

Også Irlands statsminister Enda Kenny - hvor økonomien nå lysner i horisonten - stiller.

Fra de nordiske nabolandene har Danmarks statsminister Helle Thorning Schmidt og Finlands statsminister Jyrki Katainen svart ja på invitasjonen.

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt er opptatt med svenskenes storslagne Nobel-fest i Stockholm Stadshus og sender trolig sin EU-minister Birgitta Ohlsson over kjølen ifølge det svenske utenriksdepartementet.

Fra tidligere er det kjent at de mektigste lederne i EU, Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Frankrikes president Francois Hollande, begge har takket ja.

Fra naboene Belgia og Nederland stiller statsministrene Elio Di Rupo og Mark Rutte. Det samme gjør Østerrikes forbundskansler Werner Faymann.

Også Øst-Europa stiller sterkt, både ledere i Romania, Bulgaria og Polen har meldt sin ankomst. Det har også Ungarns president Janos Ader, ifølge NTB. Representert vil også flere av de baltiske landene være.

Unionens lengstsittende statsminister, Luxembourgs Jean-Claude Juncker, kommer troligvis ikke, han varslet tidlig at han må prioritere annet enn turen til Oslo rådhus.

Kommer og drar

Med noen få unntak vil Nobel-besøket bli en dagsaffære for de fleste.

De politiske lederne kommer på morgenen/formiddagen og drar igjen etter lunsjen som den norske statsministeren holder. Temaet under det som skal være et snakkemåltid er den økonomiske situasjonen i Europa.

Stoltenberg benytter også storinntrykket til å holde flere en-til-en-møter med noen av de europeiske lederne.

Kun et fåtall uten de tre som formelt representerer prisvinneren, president i Det europeiske råd Herman Van Rumpoy, EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso og leder i EU-parlamentet Martin Schulz får med seg full Nobel-pakke, det vil si prisutdeling, Nobel-bankett, åpning av fredsprisutstillingen og Nobel-konsert.

Det er denne troikaen som vil være med på alle de offisielle arrangementene, inkludert audiensen på Slottet.