Hopp til innhold

Her trener politiet på Nobel-bråk

AKERSHUS FESTNING (NRK): Oslo-politiet forbereder seg på at det kan bli voldelige demonstrasjoner når EU skal få Nobels fredspris i Oslo på mandag.

Oslo-politiet forbereder seg på at det kan bli voldelige demonstrasjoner når EU skal få Nobels fredspris i Oslo på mandag.

Politiet trente blant annet på å kunne få folk raskt og trygt inn og ut av biler, samt få kontroll på en stor menneskemengde. (Foto: Petter Oulie-Hauge)

Når rundt 20 regjerings- og statsledere kommer til Oslo på mandag i forbindelse med utdelingen av Nobels fredspris til EU, må politiet være forberedt på alt.

I dag øvde mannskapet som skal i sving på mandag, i Oslo sentrum.

– Nå trener vi på det vi i politiet kaller for massetjeneste, det vil si en tjeneste hvor vi har en større menneskemengde som kan være voldelig eller utagerende, og som vi må ha kontroll på eller stanse, sier Gunnerud til NRK.

Politet trente på hvordan de skal få folk raskt inn og ut av biler, på å sperre av gater for å hindre at folk skal komme seg videre, og på hvordan de raskt skal få stoppet demonstrasjoner som utarter.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Politiøvelse før Nobelpris-utdelingen

Disse polititjenestemennene skal i aksjon på mandag når rundt 20 regjerings- og statsledere samles i Oslo. I dag forberedte politiet seg.

Foto: Petter Oulie-Hauge / NRK

EU-topper samles

Det har vært spekulert i om Nobel-seremonien 10. desember vil fortone seg som et rent EU-toppmøte.

Nå ligger det an til at nesten alle de 27 medlemslandene blir representert ved utdelingsseremonien.

I dag fintrente politiet ved Akershus festning i Oslo sentrum. På mandag skal statsminister Jens Stoltenberg være vert for en lunsj med EU-lederne som er i Oslo. Denne lunsjen holdes i Gamle Logen, like ved der politiet forberedte seg i dag.

Divisjonsleder i Oslo-politiet Marius Gunnerud

Marius Gunnerud i Oslo-politiet sier politiet tar høyde for at det kan bli voldelige demonstrasjoner.

Foto: NRK

Det er kjent at både Tysklands forbundskansler Angela Merkel, Frankrikes president François Hollande og den italienske statsministeren Mario Monti er blant gjestene.

– Tar høyde for alle eventualiteter

Det er Oslo-politet som har ansvar for sikkerheten i forbindelse med Nobelpris-utdelingen.

– Vi tar høyde for alle eventualiteter, sier Gunnerud.

– Det sier seg selv at når det er rundt 20 statsledere som kommer til Oslo, kan det være folk som ønsker å demonstrere. Da må vi ta høyde for at det kan bli demonstrasjoner, også voldelige.

Hvor viktig er slike øvelser?

– Helt avgjørende. Politifolk er ikke nødvendigvis større og sterkere enn alle andre, men vår styrke ligger i taktikk og samøving, og at vi vet hva vi skal gjøre. Nå trener vi på å finne vår plass i laget, slik at vi kan gjøre jobben hurtig og effektivt når det er nødvendig, sier Gunnerud.