Salas blir sittende på Trandum

OSLO TINGRETT (NRK): Den meksikanske studenten Adan Cortes Salas som er siktet for brudd på utlendingsloven, slipper varetektsfengsling før han sendes ut av landet. Likevel blir han sittende på Trandum.

Adán Cortés Salas

Adán Cortés Salas slapp varetekt, men fordi politiet anket må han inntil videre bli på Trandum. I bakgrunnen hans forsvarer Jens-Ove Hagen.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Statsadvokat Nora Eek-Nielsen

Statsadvokat Nora Eek-Nielsen mener det er risiko for at meksikaneren vil stikke av.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Tingtretten ville løslate ham, men siden politiet anket avgjørelsen slipper han ikke ut før fengslingsspørsmålet er endelig avklart. Det skjer tidligst mandag.

Salas var tydelig preget av avgjørelsen da dommeren hevet retten. Med tårer i øynene fortalte han at han frykter hva som venter ham i hjemlandet.

– Jeg frykter for min egen sikkerhet. Situasjonen i Mexico er svært dårlig. Dersom myndighetene misliker det du driver med, tar deg deg. Derfor er jeg redd, sa 21-åringen til pressen etter at kjennelsen var klar.

Retten mener vurderingen ligger i det nedre sjikt av hva som kvalifiserer til fengsling. Retten la vekt på fremstiltes forklaring, og at han sier han vil samarbeide med politiet.

Den mener videre det er unødvendig og uforholdsmessig med fengsling jf. utlendingslovens paragraf 99.

Blir på Trandum

Politiet ville ha ham varetektsfengsle frem til han blir sendt ut fordi de mener det er fare for at han vil rømme.

Cortés har allerede fått et forelegg på 15.000 kroner for ordensforstyrrelse etter at han tok seg opp på Nobel-scenen og viftet med et meksikansk flagg.

Meksikaneren som tok seg opp på scenen under fredsprisseremonien forteller i kveld hvor enkelt det var komme seg inn i Oslo Rådhus. Ifølge 20-åringen spurte ingen ham om legitimasjon. I dag skjerpet Oslo-politiet sikkerheten rundt Nobel-arrangementene.

Se intervjuet med Cortés der han forteller om hvordan han planla å ta seg inn på Nobel-seremonien.

Politiadvokat Nora Eek-Nielsen mente det faktum at han er straffet i Norge, ikke søkte asyl med en gang han ankom landet og ikke har oppgitt adressen, er ting som taler for at han vil forsøke å rømme.

I tillegg har meksikaneren i flere intervjuer med norsk presse uttalt at han vil forsøke å bli så lenge som mulig.

– Jeg beklager at det skjedde på denne måten. Jeg er ikke kriminell og beklager de jeg har fornærmet, sa Salas i minuttene etter at retten var hevet.

Nå blir han altså sittende på transittmottaket over helgen.

– Det er et fint fengsel, men det er fortsatt et fengsel. Jeg har aldri sittet i fengsel før og ønsker meg friheten.

21-åringen understreker at han ønsker å rette seg etter norske myndigheters beslutning om å sende ham hjem til Mexico og at han er innstilt på å samarbeide.

– Brutt utlendingsloven

Det er Politiets utlendingsenhet (PU) som mener Cortés har brutt utlendingsloven. Han blir ifølge Aftenposten framstilt for fengsling etter paragraf 106, første ledd, bokstav b.

Denne paragrafen sier at en utlending kan pågripes og fengsles når «det er konkrete holdepunkter for å anta at utlendingen vil unndra seg iverksettingen av et vedtak som innebærer at utlendingen plikter å forlate riket».

– Vi mener det foreligger unndragelsesfare og vil ha ham varetektsfengslet inntil han kan bli uttransportert, sier politiadvokat Morten Urdal Johnsen til avisen.

Ifølge PU er det slik at de må ha en kjennelse fra Oslo tingrett dersom noen skal sitte på Trandum i over 24 timer.

En ung mann med et mexicansk flagg gikk opp på podiet i Oslo rådhus da fredsprisvinner Malala Yousafzai fikk overlevert diplom og nobelmedalje.

Cortés kom seg helt opp på scenen foran Malala.

Avvist søknad

– Mitt budskap var å be om hjelp til Mexico. Jeg snudde meg også og forsøkte å be Malala og Kailash Satyarthi om en mulighet til å si noe, og fortelle om det som skjer i Mexico. Myndighetene dreper studenter, sa han da NRK møtte ham på Trandum i går.

Cortés sier han føler seg veldig usikker ved tanken på å skulle reise tilbake til Mexico på grunn av situasjonen der.

Han søkte om asyl i Norge, UDI bekrefter overfor NRK at søknaden allerede er blitt avslått som grunnløs. Han søkte om asyl dagen før han kom seg forbi sikkerhetsvaktene og opp på podiet uten å ha billett.

– De mener jeg ikke kan bevise at jeg vil være i fare om jeg reiser tilbake til Mexico nå. De mener jeg overreagerer, og jeg håper de har rett, sier Cortés til TV 2.