NRK Meny
Normal

Adán (21) har fått avlått asylsøknaden

21-åringen som stormet scenen under Nobelprisutdelingen har fått beskjed om at han har fått avslag på sin asylsøknad.

Adán Cortés Salas føres bort av en politimann under nobelseremonien

Det er ikke grunnlag for å gi Adán Cortés Salas asyl i Norge har UDI allerede konkludert.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Han avdekket svikt i sikkerhetsopplegget i forbindelse med utdelingen av Nobels fredspris, da han klarte å ta seg opp til scenen og vifte med det meksikanske flagget like etter at Malala Yousafzai hadde fått prisen.

Adán Cortés Salas søkte om asyl i Norge 9. desember. Altså dagen før han skapte overskrifter med sitt politiske stunt.

NRK får i kveld bekreftet at Salas' asylsøknad er behandlet og at han har fått avslag. UDI har vudert søknaden som grunnløs.

Usikker på sikkerheten i Mexico

Det var TV 2 som meldte dette først, etter å ha snakket med Salas på Trandum i kveld.

– De mener jeg ikke kan bevise at jeg vil være i fare om jeg reiser tilbake til Mexico nå. De mener jeg overreagerer og jeg håper de har rett, sier Salas til kanalen.

NRK fikk som første medium intervjue Salas på Trandum. Da fortalte han blant annet hvorfor han søkte om asyl i Norge.

– Jeg føler meg veldig usikker ved tanken på å skulle reise tilbake til Mexico på grunn av situasjonen der, fortalte han NRK.

(Artikkelen fortsetter under videoen. Et lengre intervju med Adán Cortés Salas ligger nederst i saken.)

Meksikaneren som tok seg opp på scenen under fredsprisseremonien forteller i kveld hvor enkelt det var komme seg inn i Oslo Rådhus. Ifølge 20-åringen spurte ingen ham om legitimasjon. I dag skjerpet Oslo-politiet sikkerheten rundt Nobel-arrangementene.

SE VIDEO: 21-åringen fortalte i Dagsrevyen torsdag om hvor enkelt det var for ham å ta seg forbi sikkerhetsvaktene utenfor Oslo rådhus.

Ba om hjelp

Salas forteller at han ikke hadde planlagt å ta seg inn i Oslo rådhus under nobelprisutdelingen. Men han var bevisst på at han ønsket å gjøre noe for å skape oppmerksomhet om situasjonen i Mexico.

– Mitt budskap var å be om hjelp til Mexico. Det var det jeg ropte. Jeg snudde meg også og forsøkte å be Malala og Kailash Satyarthi om en mulighet til å si noe, og fortelle om det som skjer i Mexico. Myndighetene dreper studenter, sier han.

Han sier også at han ikke angrer på det han gjorde, selv om han har fått en bot på 15.000 kroner.

– Jeg tror jeg ville gjort det igjen. Jeg angrer ikke på det. Jeg beklager overfor dem jeg skremte, og dersom det blir noen negative konsekvenser for noen av sikkerhetsfolkene. Jeg er veldig lei for det, og ville gjerne hatt en annen mer lovlig måte å uttrykke meningene mine på. Det er første gang jeg blir arrestert og jeg kommer ikke til å forsøke på noe lignende igjen, sier Salas.

Adán Cortés Salas klarte å ta seg forbi sikkerhetssperringene og helt opp på scenen under utdelingen av Nobels fredspris. 
Reporter: Martin Fjørtoft
Foto: Håvard Hagen
En ung mann med et mexicansk flagg gikk opp på podiet i Oslo rådhus da fredsprisvinner Malala Yousafzai fikk overlevert diplom og nobelmedalje.