Adán (20) stormet scenen under Nobelprisutdelingen: – Angrer ikke

TRANDUM (NRK): Han avdekket en voldsom sikkerhetsglipp i forbindelse med utedelingen av Nobels fredspris. Adán Cortés Salas sier han ikke angrer på det han gjorde.

Meksikaneren som tok seg opp på scenen under fredsprisseremonien forteller i kveld hvor enkelt det var komme seg inn i Oslo Rådhus. Ifølge 20-åringen spurte ingen ham om legitimasjon. I dag skjerpet Oslo-politiet sikkerheten rundt Nobel-arrangementene.

KOM SEG INN: Adán Cortés Salas kom seg forbi sikkerhetssperringene og kom med et politisk budskap under utdelingen av Nobels fredspris.

Det er gått litt over et døgn siden den 21 år gamle meksikanske studenten Adán Cortes Salas, løp opp mot scenen til fredsprisvinnerne og forstyrret prisutdelingen ved å veive et meksikansk flagg foran Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi.

Siden da er det blitt klart at mannen får en bot på 15.000 kroner, og at han nå befinner seg på Trandum, der han avventer svar på asylsøknaden sin.

I sitt første intervju etter hendelsen forklarer 21-åringen til NRK hvorfor han gjorde som han gjorde.

– Mitt budskap var å be om hjelp til Mexico. Det var det jeg ropte. Jeg snudde meg også og forsøkte å be Malala og Kailash Satyarthi om en mulighet til å si noe, og fortelle om det som skjer i Mexico. Myndighetene dreper studenter, sier han.

Beklager, men angrer ikke

Selv om han i ettertid ønsker å beklage det han har gjort, tror Salas likevel at han hadde gjort det samme igjen.

– Jeg tror jeg ville gjort det igjen. Jeg angrer ikke på det. Jeg beklager overfor dem jeg skremte, og dersom det blir noen negative konsekvenser for noen av sikkerhetsfolkene. Jeg er veldig lei for det, og ville gjerne hatt en annen mer lovlig måte å uttrykke meningene mine på. Det er første gang jeg blir arrestert og jeg kommer ikke til å forsøke på noe lignende igjen, sier Salas.

En ung mann med et mexicansk flagg gikk opp på podiet i Oslo rådhus da fredsprisvinner Malala Yousafzai fikk overlevert diplom og nobelmedalje.

AVBRØT SEREMONIEN: Adán Cortés Salas ville be om hjelp til Mexico og valgte å avbryte fredsprisseremonien.

Se langt intervju med Adán Cortés Salas lenger ned i saken

Mener det var lett

Politiet i Oslo måtte etter hendelsen legge seg langflate og innrømme at sikkerheten rundt prisutdelingen var for dårlig. Selv om han ikke var invitert klarte Salas å komme seg forbi den første sikkerhetssperringen, og da han ble stoppet i en annen sikkerhetskontroll var det ingen som sjekket identiteten hans.

– Jeg vil si det var lett å komme inn. Jeg gjemte meg ikke, eller noe sånn, jeg bare gikk til hovedinngangen. Jeg så ut som en som var invitert, og jeg utstrålte det. Jeg tror det at jeg så veldig sikker ut gjorde at jeg det så ut som om jeg hørte til der, sier Salas.

Han forteller også at han ikke planla stuntet lang tid i forveien.

– Jeg visste at Nobelprisen skulle deles ut i Oslo på mandag. Jeg hadde lyst til å gjøre noe, og tenkte kanskje å arrangere en flashmob utenfor Rådhuset. Jeg hadde egentlig ikke noen plan om å ta meg inn på arrangementet, sier 21-åringen.

Oppsøkte Malala

I forkant av prisutdelingen fikk Salas også nærkontakt med Malala Yousafzai. Han valgte nemlig å gå inn på Grand Hotel hvor fredsprisvinnerne bor, før prisen ble delt ut.

– Jeg bare gikk inn på hotellet og kom meg inn i pressesonen. Når hun gikk ned, gikk jeg bort og sa hei og at jeg beundrer henne veldig mye, sier 21-åringen til NRK.

Ifølge TV 2 skal Salas også ha tatt et bilde sammen med Malala.

– Politiet er kjent med dette og vi er også kjent med at det er mange som har vært veldig nær fredsprisvinnerne og også tatt selfies, så det er en opplysning politiet er kjent med, sier visepolitimester Roger Andresen til TV 2.

TV-kanalen skriver også i kveld at Salas allerede har fått avslag på sin asylsøknad.

Adán Cortés Salas klarte å ta seg forbi sikkerhetssperringene og helt opp på scenen under utdelingen av Nobels fredspris. 
Reporter: Martin Fjørtoft
Foto: Håvard Hagen

SE LANGT INTERVJU: Adán Cortés Salas om hendelsen under Nobels fredspris-utdelingen.

Her står mannen før han stormer scenen
Foto: NRK