Hopp til innhold

- Hvis jeg feiler vil ingen priser i verden kunne bortforklare mitt nederlag

Etter møtet med Stoltenberg møtte Barack Obama pressen.

Obama - pressekonferanse
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

I foajeen i regjeringsbygget hadde pressen møtt opp i håp om å lure til seg et spørsmål, men det var kun avtalt at fredsprisvinneren skulle svare på to spørsmål, ett fra internasjonal presse og ett fra NRK.

Vil øke bidraget til Afghanistan

En halvtime på overtid kom Jens Stoltenberg og Barack Obama ned i foajeen og møtte norsk og internasjonal presse. Stoltenberg startet med å gratulere Obama med prisen.

Arbeidet for en sterk politisk klimaavtale i København og den militære og sivile innsatsen i Afghanistan var viktige tema i dagens møte i Oslo mellom de to.

Stoltenberg lanserte også en økning i det norske tilskuddet til den afghanske hæren og politiet. Satsingen blir på 110 millioner amerikanske dollar i perioden 2010 til 2014.

– Vi snakket om forholdet mellom Norge og USA, og snakket om behovet for en solid klimaavtale i København, sier Stoltenberg.

– Lederskap av USA er nødvendig skal vi nå målene i København, sier Stoltenberg som kunne avslære at Norge forplikter seg til å støtte opp i Afghanistan.

Statsminister Jens Stoltenberg mente tildelingen av Nobels fredspris til Obama var velfortjent og i ånden til Alfred Nobel – for å styrke forsøkene til Obama.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Nett-TV: Følg NRKs direktesending her.

– En stor ære

– Det er en stor ære å være her og velkomsten han har fått fra Norge, svarte Obama.

– Jeg skulle bare ønske at familien kunne vært lenger her i Norge, sier Obama, som betrakter Norge som en nær venn og alliert.

– Jeg forstår – da jeg kjørte fra flyplassen hvorfor alle som kom fra Norge flyttet til de nordlige statene i USA – det ser helt likt ut, sier Obama.

NRK fikk stille et spørsmål

Etter et mynt-og-kron-kast mellom TV2 og NRK, ble det avgjort i går at NRK skulle få stille det eneste sprøsmålet norske journalister får stille den amerikanske presidenten.

Prisen har blitt beskrevet som gitt for tidlig ”prematur”. Hvordan kan du bruke prisen til å oppnå målene dine?

– Jeg ble svært overrasket over å få prisen, men jeg vil jobbe med å få til en nedrustning av atomvåpen og hindre videre spredning. Vi må stabilisere land som Afghanistan, og hindre terrorisme. Og sette utvikling på verdensorden - vi ser alle sammenhengen mellom like muligheter og fred, svarte Obama.

– Hvis jeg feiler vil ingen priser i verden kunne bortforklare mitt nederlag, fortalte Obama.

Obama støtter den norske regnskogsatsingen i Amazonas og USA er enige med Norge om å bringe inn regnskogspørsmålet inn i klimaforhandlingene i København

Den eneste som fikk stille sprøsmål på vegne av norske journalist var fornøyd med svaret hun fikk.

– Jeg føler jeg fikk et utfyllende svar, og jeg mener det er viktig å stille spørsmål om det han har oppnådd til nå, sier Annette Groth.

Satt en halv time på overtid

På møtet i 17. etasje på toppen i regjeringsbygget snakket de to statslederne ble også andre felles tema drøftet, blant annet samarbeid i Nordområdene, arbeidet for å oppfylle FNs tusenårsmål og arbeidet for en fornyet innsats for fred i Midtøsten.

Også flere av regjeringens medlemmer deltar på møtet, blant dem utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap), utviklings- og bistandsminister Erik Solheim (SV), forvarsminister Grete Faremo (Ap) og Olje- og energiminister Terje Riis Johansen (Ap).