NRK Meny
Normal

Norge øker støtten til Afghanistan

Norge kommer til å øke sitt økonomiske bidrag til Afghanistans politi og sikkerhetsstyrker til totalt 110 millioner amerikanske dollar.

Jens Stoltenberg og Barack Obama under pressemøtet
Foto: Scanpix/AFP

Det sa statsminister Jens Stoltenberg etter møtet med president Barack Obama torsdag formiddag.

Stoltenberg gjorde det klart at Norge er innstilt på å fortsette de norske militære og sivile bidragene i Afghanistan.

Da de to statslederne møtte pressen etter å ha hatt samtaler på toppen av regjeringsblokken, sa Stoltenberg at Obama har klart å skape et nytt klima i internasjonale forhandlinger.

Vi står ved våre forpliktelser

Afghanistan-støtten, som tilsvarer 634 millioner kroner, gis for årene 2010 til 2014, sa Stoltenberg.

- Norge står ved sine militære og sivile forpliktelser i Afghanistan. Hvis vi skal nå vårt felles mål i Afghanistan, er det helt vesentlig at vi støtter de afghanske sikkerhetsstyrkene. Vi må gjøre det mulig for afghanerne selv å ta ansvar for sin egen sikkerhet, sa statsminister Stoltenberg.

Det økte norske bidraget på totalt 110 millioner amerikanske dollar vil fordeles med 60 millioner dollar til den afghanske hæren og 50 millioner dollar til opplæring av politiet.

Norsk bistand til Afghanistan er allerede på 120 millioner dollar hvert år og for tiden er Norge inne med rundt 500 soldater i Afghanistan.

Snakket også om klima og miljø

Stoltenberg fortalte videre at de to snakket mye om miljøspørsmål og temaer fram mot klimatoppmøtet i København. Han mente dette var det viktigste de to diskuterte i møtet som gikk 25 minutter på overtid.

– Vi skal samarbeide veldig nært om en avtale i København. Vi tenker veldig likt, blant annet at både rike og fattige land må bidra. Vi diskuterte finansieringsordninger som kan bidra til å få på plass utslippskutt også i fattige land, sa Stoltenberg.

I møtet mellom Stoltenberg og Obama ble også andre felles tema drøftet, blant annet samarbeid i Nordområdene, arbeidet for å oppfylle FNs tusenårsmål og arbeidet for en fornyet innsats for fred i Midtøsten.