Hopp til innhold

Får bare se ektemannen én gang i måneden

Kona til fredsprisvinner Liu Xiaobo snakker offentlig etter over to år i husarrest.

Liu Xia

Liu Xia fikk overraskelsesbesøk av et reportasjeteam i leiligheten hvor hun sitter i husarrest.

Foto: AP

Utdelingen av Nobels fredspris til den kinesiske aktivisten Liu Xiaobo førte til et iskaldt forhold mellom Norge og Kina.

Men også prisvinneren og hans kone har blitt straffet i kjølvannet av prisutdelingen.

Snek seg forbi vaktene

Mens Liu Xiaobo sitter fengslet, er kona hans Liu Xia satt i husarrest.

Hun får kun lov til å forlate huset én gang i uka for å handle, i tillegg til månedlige besøk hos mannen i fengselet.

I sitt første intervju på 26 måneder forteller hun om den følelsesmessige påkjenningen ved å sitte innesperret i femte etasje i en leilighet i Beijing på ubestemt tid.

Et team fra nyhetsbyrået AP klarte å ta seg inn i leiligheten hennes da vaktene var og spiste lunsj. Ifølge APs reportere ble Liu Xia svær sjokkert da hun åpnet døren.

– Hvordan klarte dere å komme inn? Hvordan klarte dere? spurte hun, tok seg til hodet og gipset etter luft over det uventede synet.

Knapt noen har vært hos henne siden Thorbjørn Jagland leste opp annonseringen av Liu Xiaobo som vinner av Nobels fredspris.

De første månedene fikk hennes mor og enkelte andre fra familien slippe inn. Siden ble også de stengt ute. Det siste året har hun vært mer eller mindre alene. Telefonen er stengt av, det samme er Internett.

I oktober fikk Paris-kontoret til Reportere uten grenser i hende en video tatt av henne, hvor hun stod i vinduskarmen og røkte en sigarett midt på natten.

Det var det første livstegnet for omverdenen på et helt år. Vennene ante ikke om hun levde eller var død.

Absurd

Liu sier husarresten har vært en smertefull og absurd opplevelse. Spesielt i kontrast til Kinas gledelige respons på årets litteraturprisvinner, kineseren Mo Yan.

– Jeg trodde jeg var følelsesmessig i stand til å takle konsekvensene av at Liu Xiaobo vant prisen. Men jeg hadde aldri forestilt meg at jeg ville bli nektet å forlate hjemmet mitt. Dette er bare absurd.

– Jeg tror ikke engang Kafka kunne skrevet noe så absurd og utrolig som dette, sier Liu.

Ektemannen har nå sonet to år av fengselsstraffen på 11 år for å ha skrevet demokratiskriftet kjent som Charter 8.

Han fikk fredsprisen fordi han gjennom to tiår har kjempet en ikkevoldelig kamp for menneskerettigheter, het det i begrunnelsen fra komiteen.

Ryggskade

Kina fordømte prisutdelingen og mente komiteen svertet sitt eget rykte ved å gi prisen til en fengslet kriminell.

Under sine månedlige møter med ektemannen i fengselet får hun ikke lov til å diskutere sin egen situasjon med ham.

– Han forstår det nok i en eller annen grad. Jeg forteller ham at jeg går gjennom mye av det samme som ham, sier Liu Xia, som brister i gråt flere ganger under intervjuet mens den spede kroppen skjelver.

Liu forteller at hun har en ryggskade som fører til at hun er sengeliggende store deler av tiden. Hun barberer fortsatt bort håret sitt, noe hun har gjort siden før ektemannen ble fengslet i 2009.

Hun forteller at hun møtte ham sist for noen få uker siden, og at han da var ved god helse.

– Jeg husker ikke når det var. Jeg holder ikke styr på dagene lenger. Det er sånn det er, sier hun.

Hun får tiden delvis til å gå med å lese og male. Opprinnelig er hun fotograf.

Tidligere vinnere med brev

Tidligere denne måneden tok 134 nobelprisvinnere i alle priskategorier, blant dem Dalai Lama og Desmond Tutu, til orde for at Kinas kommunistparti setter fri Liu Xiaobo og kona.

– Når du nå har tatt det første skrittet mot å bli Folkerepublikken Kinas president, skriver vi for å ønske velkommen utsiktene til en ny ledelse og nye ideer, heter det i brevet til Kinas nye partileder Xi Jinping.

Den kinesiske litteraturprisvinneren Mo Yan vil ikke være med på kravet, men sa i oktober at han ønsker at Liu Xiaobo får tilbake friheten så snart som mulig.

Han gjentok under sin Nobel-pressekonferanse i Stockholm i dag at han stod for det han sa, uten direkte å gjenta kravet og ordene.