NRK Meny
Normal

Tror på bedring mellom Norge og Kina

Forholdet mellom Kina og Norge kan være i ferd med og bedres, tror fylkesrådsleder i Nordland Odd Eriksen som for kort tid siden fikk brev fra en kamerat i det kinesiske kommunistpartiet.

Odd Eriksen og Zhao Hongzhu i Bodø 2010

Odd Eriksen og Zhao Hongzhu i Bodø i 2010.

Foto: Geir Johnsen, Nordland Fylkeskommune

Fylkesrådsleder Eriksen gratulerte sin kamerat med forfremmelse, og i et takkebrev skriver Zhao Hongzhu at han i fra sin posisjon i Beigjing skal fortsette å jobbe like iherdig som før for et nært samarbeid mellom Zhejiang og Norland.

– Jeg tolker det slik at han ønsker å fortsette de gode relasjonene som vi har bygget opp over tid. I tillegg ønsker han at de nasjonale myndighetene i Kina og i Norge skal jobbe for å bedre det kjølige forholdet som er mellom våre to nasjoner, sier fylkesrådsleder Odd Eriksen til NRK.no.

Klatret i maktsystemet

Den kinesiske partitoppen Zhao Hongzhu var på besøk i Nordland i August 2010. Det var innledningen til det som skulle bli et tett næringslivssamarbeid.

Noen få måneder etter besøket, fikk Liu Xiaobo fredprisen og også Nordlands samarbeid med Kina er kjølt krafig ned. I mellomtiden har gjesten fra Kina klatret i det kinesiske maktapparatet.

Zhao Hongzhu ble på partikongressen i november flyttet i fra jobben som partisjef i Norlands vennskapsprovins Zhejiang til Beijing hvor han nå er medlem av sentralkomiteen og nestleder i komiteen som skal slå ned på korrupsjon og vanstyre.

(artikkelen fortsetter under)

Den kinesiske partitoppen Zhaohong Zhu var på besøk i Nordland i August 2010. Det var innledningen til det som skulle bli et tett næringlissamarbeid.

VIDEO: Den kinesiske partitoppen Zhao Hongzhu var på besøk i Nordland i August 2010. Det var innledningen til det som skulle bli et tett næringslivssamarbeid.

– Nordland viktig for samarbeidet

Espen Barth Eide

Utenriksminister Espen Barth Eide.

Foto: John Minchillo / Ap

Samtidig med nominasjonsmøtet til Nordland Arbeiderparti forfattet Eriksen et brev til regjeringen hvor han ber UD bruke hilsningen til Nordland til å gjøre nye fremstøt overfor Kina.

– En veldig viktig del av nordområdesatsningen skjer i Nordland, og det er fra kinesisk side stor interesse for gruvedriften i Nordland og andre økonomiske muligheter, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

Brevvekslingen mellom Nordland og Kina er et av flere tegn på mindre kulde som UD har fanget opp den siste tiden. Barth Eide trekker frem møtet mellom Jens Stoltenberg og den kinesiske statsministeren Wen Jiabao i november.

– Norge anser at vi har et alminnelig forhold til Kina, det har vært Kina som ikke har hatt det samme synet på oss. Vi merker positive tegn nå. Møtet i Laos i november ble bredt omtalt i kinesiske medier.

Norge har også ønsket Kina velkommen som observatør i Arktisk råd.

– En gradvis tilbakekomst til der vi var er egentlig det vi jobber for å få til, sier Barth Eide.

Forholdet mellom Kina og Norge kan være i ferd med og bedres, tror fylkesrådsleder i Nordland Odd Eriksen som for kort siden siden fikk brev fra en kamerat i det kinesiske kommunistpartiet.

VIDEO: Odd Eriksen om brevvekslingen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.