- Vi marsjerer i dag for Liu Xiaobo, som ikke kunne være her, og hans kone som sitter i husarrest i Kina. Men også for de flere hundre studentene som ble skutt ned på Den himmelske freds plass, og for de flere tusen som sitter fengslet bare for å ha sagt sine meninger, sier Salil Shetty som var invitert til å Nobelpris-seremonien på vegne av Amnesty International av Liu Xiaobos kone Liu Xia.
- Les:
Amnesty International-lederen Salil Shetty lovet å kjempe for alle verdens politiske fange.r
Foto: Helge Carlsen / NRK- Vi kjemper for dem, sier Shetty.
Prisvinneren selv sitter som kjent i fengsel, og ingen fra hans familie fikk lov å reise ut fra Kina for å hente prisen. Det er første gangen en prisvinner ikke er representert ved prisutdelingen i det hele tatt.
- Les:
Fakkeltoget startet på Youngstorget i Oslo ved 18.30-tiden i dag, og endte ved Grand hotel.
Balkongen, hvor prisvinneren pleier å stå og hilse fakkeltoget, var tom og mørk. Et stort bilde av Liu Xiaobo var i stedet lyst opp på hotellveggen, og deltakerne løftet sine fakler i hylllest til prisvinneren.
Vil ha Liu fri
- Vi her for å demonstrere for urettferdighet. Det er fælt at et liv blir ødelagt fordi man ytrer seg. Jeg klarer ikke en gang å sette meg inn i Lius situasjon, sier Bent Abelsen som stiller i fakkeltoget sammen med Sheryl Zagadi.
Andrew To hadde i likhet med mange tatt turen fra Hong Kong for å hedre Liu Xiaobo og støtte kampen for demokrati i Kina.
- Dette var en fredelig markering, som sender et signal til verden om å sette alle politiske fanger fri. Jeg er fra Hong Kong og der kan vi foreløpig uttrykke våre politiske synspunkter.
- Den tomme balkongen viser hvor feige kinesiske myndigheter er, og jeg tror de vil holde Liu Xiaobo fengslet så lenge de kan.
- Les:
Han tror likevel fredsprisen vil ha en påvirkning.
- Men det vil være steg for steg, mener Andrew To.
Det var betydelig færre som deltok i fakkeltoget i år enn i fjor, hvor president Barack Obama nok vakte ekstra interesse. Ifølge politiet var det rundt 1200 personer i toget.
Også i Trondheim og i Kristiansand ble det arrangert fakkeltog
til støtte for den kinesiske fredsprisvinneren.