Hopp til innhold

Hilste med faklene til Liu Xiaobo

Det ble en stille men sterk markering da årets fakkeltog hilste bildet av fredsprisvinner Liu Xiaobo. Balkongen hvor han skulle ha stått, var tom og mørk.

- Vi marsjerer i dag for Liu Xiaobo, som ikke kunne være her, og hans kone som sitter i husarrest i Kina. Men også for de flere hundre studentene som ble skutt ned på Den himmelske freds plass, og for de flere tusen som sitter fengslet bare for å ha sagt sine meninger, sier Salil Shetty som var invitert til å Nobelpris-seremonien på vegne av Amnesty International av Liu Xiaobos kone Liu Xia.

Amnesty International-lederen Salil Shetty

Amnesty International-lederen Salil Shetty lovet å kjempe for alle verdens politiske fange.r

Foto: Helge Carlsen / NRK

- Vi kjemper for dem, sier Shetty.

Prisvinneren selv sitter som kjent i fengsel, og ingen fra hans familie fikk lov å reise ut fra Kina for å hente prisen. Det er første gangen en prisvinner ikke er representert ved prisutdelingen i det hele tatt.

Fakkeltoget startet på Youngstorget i Oslo ved 18.30-tiden i dag, og endte ved Grand hotel.

Balkongen, hvor prisvinneren pleier å stå og hilse fakkeltoget, var tom og mørk. Et stort bilde av Liu Xiaobo var i stedet lyst opp på hotellveggen, og deltakerne løftet sine fakler i hylllest til prisvinneren.

Vil ha Liu fri

- Vi her for å demonstrere for urettferdighet. Det er fælt at et liv blir ødelagt fordi man ytrer seg. Jeg klarer ikke en gang å sette meg inn i Lius situasjon, sier Bent Abelsen som stiller i fakkeltoget sammen med Sheryl Zagadi.

Andrew To hadde i likhet med mange tatt turen fra Hong Kong for å hedre Liu Xiaobo og støtte kampen for demokrati i Kina.

- Dette var en fredelig markering, som sender et signal til verden om å sette alle politiske fanger fri. Jeg er fra Hong Kong og der kan vi foreløpig uttrykke våre politiske synspunkter.

- Den tomme balkongen viser hvor feige kinesiske myndigheter er, og jeg tror de vil holde Liu Xiaobo fengslet så lenge de kan.

Han tror likevel fredsprisen vil ha en påvirkning.

- Men det vil være steg for steg, mener Andrew To.

Det var betydelig færre som deltok i fakkeltoget i år enn i fjor, hvor president Barack Obama nok vakte ekstra interesse. Ifølge politiet var det rundt 1200 personer i toget.

Også i Trondheim og i Kristiansand ble det arrangert fakkeltog
til støtte for den kinesiske fredsprisvinneren.