Hopp til innhold

Storinnrykk av regjeringssjefer til Nobel-seremonien

Fra før var det kjent at rundt ti stats- og regjeringssjefer vil ta turen til Oslo for å overvære Nobel-seremonien til EU. Nå kan det bli dobbelt så mange. Dette blir det største siden Obama, sier politiet.

EU-lederne i Brussel under forhandlingene av budsjettet fra 2014

Hvem kommer til Oslo av disse? Foran fra venstre står president Herman van Rompuy og snakker med Angela Merkel på raden bak. De kommer helt sikkert. Om Litauens president Dalia Grybauskaite og Frankrike president François Hollande kommer er fortsatt usikkert. Men EU kommisjonens leder Jose Manuel Barroso (nr. 4 fra venstre i første rad) kommer. Mulig også Hellas' statsminister Antonis Samars. Bak fra venstre står Slovenias statsminister Janez Jansa, Portugals statsminister Pedro Passos Coelho, Merkel, Finlands statsminister Jyrki Tapani Katainen, Østerrikes kansler Werner Faymann og ytterst til høyre står Bulgarias statsminister Boyko Borissov.

Foto: Geert Vanden Wijngaert / Ap

– Det vil komme 16–18 stats- og regjeringssjefer til Oslo den 10. desember, bekrefter Nobelinstituttets leder Geir Lundestad til NRK.no.

Seks har avslått

Geir Lundestad

Nobelinstituttets leder, Geir Lundestad, er veldig fornøyd med alle de positive tilbakemeldingene fra EU-ledere.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Lundestad ønsker ikke å bekrefte hvem disse er utover det som allerede er kjent, som at Tysklands forbundskansler Angela Merkel kommer og at italienske Mario Monti fortsatt skal være interessert i et Oslo-besøk.

I tillegg vil Norges naboland være representert og regjerings- eller statsledere fra de kriserammede søreuropeiske landene vil komme.

– Bare seks stykker har avslått, deriblant Storbritannias statsminister David Cameron, sier Lundestad.

Det har lenge vært spekulert i om Nobel-seremonien den 10. desember vil fortone seg som et rent EU-toppmøte, og nå med nesten alle de 27 medlemslandene representert ser det nesten slik ut.

– Dette ser veldig bra ut og hele arrangementet kommer til å bli en kjempeutfordring rent logistikk og sikkerhetsmessig, sier Lundestad.

Vil be om hjelp

Det er Oslo politiet som har ansvaret for sikkerheten og de vil be om hjelp fra andre politidistrikt og spesialenheter for å ro dette i land.

– Vi har tatt høyde for dette helt siden kunngjøringen, og når dette nå har vokst sakte, men sikkert vil vi be om bistand fra andre politidistrikt og særorgan, sier stabssjef Johan Fredriksen i Oslo-politidistrikt til NRK.no.

Da USAs president Barack Obama besøkte Norge i 2009 ble store deler av Oslo-sentrum avstengt, like omfattende tror ikke Fredriksen det blir i år.

– Det er ikke helt Obama-størrelse, men dette er det største siden USAs president fikk prisen. For når så mange betydelige stats- og regjeringssjefer kommer er det ikke en oppgave vi vil ta lett på, sier Fredriksen.

Hollande kommer

Stoltenberg Hollande

Statsminister Jens Stoltenberg møtte onsdag Frankrikes president Francois Hollande i Paris. Hollande bekreftet at kan kommer til Nobelseremonien.

Foto: Anne Marte Vestbakke / NTB scanpix

Mange har spekulert i om Frankrikes presidenten François Hollande vil komme etter at han tidligere har uttalt at han skal diskutere saken med Merkel.

Hollande bekreftet besøket til Oslo da statsminister Jens Stoltenberg var på besøk i Elysee-palasset i Paris onsdag.

Fra før har EU gjort det klart at det er EU-president Herman van Rompuy, kommisjonens president Jose Manual Barroso og EU-parlamentets president Martin Schultz som skal motta prisen i Oslo rådhus.

Det er også tidligere kjent at EU vil bruke prispengene på 6,8 millioner kroner til å opprette et fond for barn som er rammet av krig.

Nobelkomiteen har begrunnet årets fredspris med EUs historiske utvikling og bidrag til fred og forsoning.