Hopp til innhold

Politiet stenger luftrommet over Oslo under nobeldagene

Oslo-politiet har bestemt at det blir et utvidet flyforbud over Oslo under nobeldagene i neste uke. Også Forsvaret trår til for å vokte hovedstaden.

Dagsrevyen-innslag

VIDEO: Stenger luftrommet over Oslo.

I perioden fra morgenen søndag 9. desember til utpå dagen onsdag 12. desember er det kun forsvaret, politiet, ambulansefly- og helikoptre samt eventuelt søk- og redningstjenesten som får fly over Oslo.

Avgjort ut fra trusselvurdering

Normalt er det et flyforbud over selve Oslo sentrum, men nå utvides dette til et større område.

– Dette kommer ikke til å berøre den kommersielle flytrafikken ut og inn fra Gardermoen, sier stabssjef Johan Fredriksen ved Oslo politikammer som har ansvaret for sikkerheten under EU-ledernes Nobelbesøk.

Johan Fredriksen

Stabssjef ved Oslo-politiet Johan Fredriksen har ansvaret for planleggingen av sikkerheten under Nobel-utdelingen.

Foto: Annemarte Moland / NRK

Han forklarer utvidelsen av flyforbudet med det store antallet statsledere som vil være samlet i Oslo den dagen.

– Flyforbudet er av rent forebyggende karakter, ut fra trusselvurderingen vi har gjort og volumet av politiske ledere, sier Fredriksen.

Han medgir at det er et stort ansvar som er lagt på Oslo-politiet.

Til nå har 18 statsledere takket ja til å komme. I tillegg kommer de tre lederne av de viktigste EU-institusjonene; kommisjonen, parlamentet og det europeiske råd.

– Selv om dette er et stort arrangement i Nobel-sammenheng, kan ikke sikkerhetsnivået sammenlignes med utdelingen i 2009, til president Barack Obama, sier Fredriksen som også hadde ansvaret da.

Forsvaret bistår

Som i 2009 får politiet bistand av Forsvaret.

720-skvadronen, som er stasjonert ved Rygge flystasjon, bistår med tre av sine helikoptre. De skal være støtte for beredskapstroppen.

– Utover dette pågår det nå en dialog mellom politiet og Forsvaret for å avklare hvilken støtte politiet har behov for rundt fredsprisutdelingen og hva vi skal bidra med, sier oberstløytnant Harald Aamoth ved Forsvarets operative hovedkvarter.

Politi utenfor Grand Hotel

Bævæpnet politi voktet inngangen utenfor Grand Hotel i 2009.

Foto: Heiko Junge / Scanpix
Bevæpnet politi på taket av Grand Hotel

Også på takene rundt hotellet var det plassert mannskap fra beredskapstroppen.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Luftforsvaret har ansvaret for det som kalles suverenitetshevdelse i luftrommet og kan på selvstendig grunnlag øke den luftmilitære beredskapen når og hvis de anser dette som nødvendig.

I tillegg kan Forsvaret bli bedt om å håndheve flyforbudssoner i norsk luftrom – lik det som skal innføres over Oslo – men der er det politiet som har det formelle ansvaret og Forsvaret som bistår etter anmodning.

Under Obama-besøket i 2009 hadde Forsvaret ansvaret for overvåkingen og kontroll av luftrommet. Kampfly ble flyttet sørover for å øke beredskapen og korte ned responstiden.

Ett av de store NATO-overvåkingsflyene E-3A ble også satt inn i tillegg til de bakkebaserte radarene man normalt støtter seg på.

Luftvern ble satt opp rundt Gardermoen og i Oslo sentrum. Dessuten bisto Heimevernet i å sikre den militære delen av Gardermoen hvor presidentflyet Air Force One skulle lande og ta av fra.

Alle disse tiltakene blir neppe satt i verk i år, gitt at europeiske ledere normalt ikke har det samme sikkerhetsregimet som USAs president har.

Om og i hvilket omfang Forsvaret skal inn i kontroll og overvåking av luftrommet og andre nærliggende oppgaver, avgjøres denne uken.

Tett i lufta

Enkelte av statslederne kommer til Norge på søndag, men de aller fleste kommer mandag morgen og formiddag – noen timer før seremonien i Oslo rådhus starter klokken 13.00.

Det vil si at trafikken av VIP-fly over Oslo vil være tett en periode. Om noen av flyene skal følges inn av Forsvarets jagerfly, slik skikken er ved statsbesøk, er ikke endelig avklart.

Alle flyene skal lande på den militære delen av Gardermoen, som bestyres av Forsvaret. Der har Romerike politikammer ansvaret for sikkerheten. Kortesjen og eskorten fra Gardermoen og til Oslo sentrum er det derimot Oslo politikammer som vil forestå.

I tillegg til Forsvaret er andre politidistrikt bedt om å bistå med mannskaper. Det kan også bli aktuelt å få bistand fra dansk og svensk politi på utstyrsfronten.

Det er allerede gjeninnført grensekontroll med passplikt, for å hindre at uønskede personer tar seg inn i landet i forkant av fredsprisutdelingen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Michelle og Barack Obama vinker til folkehavet fra balkongen p Grand hotell.

Under sin hilsen til det fakkeltoget, stod førstedame Michelle og president Barack Obama godt beskyttet bak skuddsikkert glass på balkongen utenfor Nobel-suiten på Grand Hotel.

Foto: Arne kristian Gansmo / NRK

Krisekameratene på plass

Stabssjef Johan Fredriksen er innstilt på at de egentlig ikke vet om hvem som kommer før om morgenen den 10. desember.

De siste som har meldt sin ankomst foruten Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Frankrikes president François Hollande, er Spanias statsminister Mariano Rajoy, Hellas statsminister Antonis Samaras og Portugals statsminister Pedro Passos Coelho. Sammen med Italias statsminister Mario Monti vil dermed alle kriselandene hvor EU nå er omstridt på grunn av strenge sparekrav være representert.

Det er EU-president Herman van Rompuy, kommisjonspresident José Manuel Barroso og parlamentspresident Martin Schulz som skal ta imot selve fredsprisen, medaljen, sjekken og diplomet, på vegne av unionen.

Hvor stor sikkerhetsregningen blir, blir først klart når gjestene har reist, noe de fleste har signalisert at de gjør mandag ettermiddag, etter seremonien i rådhuset og lunsjen i regjeringens representasjonsbolig.

Det blir derfor en kort men intensiv dag.

– Vi har laget overslag med ulike scenarier innbakt, men det er for tidlig å gå ut med noen sum, sier stabssjef Fredriksen.

Men den blir stor nok til at Oslo-politiet har søkt Politidirektoratet om en ekstra bevilling, siden oppgaven blir langt større enn ved «normale» år. i 2009 kostet Obama-besøket politiet 74 millioner kroner.