NRK Meny
Normal

Her kommer stjernene

Stjernegalleriet hyller Obama i Rådhuset. Vi fulgte den røde løperen.

Will og kona Jada Pinkett-Smith

Will og kona Jada Jada Pinkett-Smith snakket ikke til pressen, men de smilte og vinket.

Foto: Reuters/Jarl Erichsen

SISTE: 12.55: Obama og Michelle ankom, smilte og vinket, hilste på Jagland, leder av Nobelkomiteen. På spørsmål fra pressen smilte og vinket paret tilbake. Det var stor jubel i borggården foran Rådhuset da presidneten og kona kom, og her tok paret seg bedre tid enn andre steder. Politiet står stille nå, men det var veldig mye action da de kom, Secret Service løp rundt og sjekket alt.

12.48: SLOTTET: Obamafølget forlater Slottet, og er på vei til Rådhuset. Ifølge reporter Oddvin Aune har det vært et enormt oppbud av politibiler og hjelpebiler på Slottsplassen, og flere lag med snikskyttere på taket av Slottet. Barn hadde møtt opp med håndskrevne plakater. Om de hadde vnetet å få møte presidenten har de blitt skuffet.

12.45: Statsminister Jens Stoltenberg ankommer den røde løperen på Rådhuset. Seremonien starter om femten minutter.

12.36: En bilkortesje har sneket seg inn bakveien til Rådhuset. Det er ikke umiddelbart klart hvem som trengte beskyttelse mot pressen.

12.31: Politifolk og Secret Service lager en menneskelig mur rundt Obama og følge på vei inn på Slottet. På Rådhuset er Jonas Gahr Støre ankommet med kona. Han vil ikke si noe om hvordan det var å møte presidenten.

12.28: USAs ambassadør til Norge, Barry White, er ankommet med følge.

12.26: Kaci Kullman Five er på vei inn. Hun møtte Obama på flyplassen. Hun beskriver møtet som «strålende»

12.22: SLOTTET: Obama har ankommet Slottet. En større kortesje kom langs Ring 1 og kjørte opp Slotssbakken. Ifølge reporter Oddvin Aune løper en hel rekke skolebarn opp Slottsbakken for å få et glimt av presidenten. Karl Johan og Ring 1 har besynderlig få tilskuere.

Ring 1

Det e rgod plass langs Obamas kortesjerute til Slottet .

12.20: Trond Giske heiet på Obama under hele valgkampen. – Jeg gleder meg til å høre talen hans. Han er en stor taler, sier Trond Giske, som kom sammen med sin sønn.

12.17: Deler av regjeringen, Liv Signe Navarsete, Kristin Halvorsen, Knut Storberget og Audun Lysbakken har gått opp den røde løperen.

12.03: Nobelkomiteens leder, Thorbjørn Jagland, er på plass. Politiet strømmer til nå.

11.43: Oslos politimester, Arnstein Gjengedal er på plass.

Will Smith, kona Jada Pinkett-Smith og deres datter Willow har akkurat gått opp den røde løperen på Rådhuset. Ifølge NRK.nos reporter på stedet, Helge Carlsen, sa de ingenting til de rundt 50 oppmøtte fra pressen, men Jada og Willow stoppet og, smilte og vinket til de norske journalistene.

Fornemme gjester på plass

De fornemme gjestene har begynt å ankomme Rådhuset for å finne plassene. Ambassadørere fra flere land, blant dem Sør-Afrika, Italia og Polen har beveget seg inn fra sure og kalde desember-Oslo.

LES OGSÅ: - Hvis jeg feiler vil ingen priser i verden kunne bortforklare mitt nederlag

Selve seremonien finner sted 13.00, men sikkerheten er allerede på topp.

– Vi sto tidligere halvannen meter fra den røde løperen, men etter nye instrukser ble vi flyttet fem-seks meter unna. Vi ser ingen snikskyttere her nede ved Rådhuset, men vi mistenker at instruksene kom fordi vi sto for nær, sier Carlsen.

Helikoptre i lav høyde

Militærhelikoptrene svever i lav høyde over Rådhusets borggård, og politiet er svært synlig tilstede. For å komme inn ti lområdet ved den røde løperen måtte Carlsen gjennom flere sikkerhetskontroller, der bag og utstyr ble gjennomlyst og sjekket med bombehund.

LES OGSÅ: Sølvgutter sang for Michelle

Det var i forkant stor publisitet rundt politiets krav til de ansatte i kontorbyggene rundt Rådhuset. Ifølge Carlsen er ingen vinduer åpne i området, og det er ingen som står ved vinduene. Publikum har fått samle seg ved en veisperring i Roald Amundsens gate, langt unna den røde løperen.

LES OGSÅ: Forsinkelser i trafikken