Forgjeves jakt på Obama

Vanlig folk sitt håp om å få et glimt av Michelle og Barack Obama har blitt effektivt stoppet av en labyrint av politisperringer.

Dette var alt folk langs Karl Johans gate fikk se av president Barrack Obama.

Dette er det meste folk har fått se av president Barack Obama i dag.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

De aller, aller fleste har blitt skuffet. Barack Obama har blitt såpass skjermet på sin ferd i Oslo sentrum i dag at det kun er ekstra sikkerhetsklarert presse, samt gjester som har fått se ham på nært hold.

Under nobelseremonien i ettermiddag sto Ole Kristian Rudi (19) og Vigdis Sønsteby (20) utenfor Rådhuset og ventet forgjeves på et glimt av presidentparet.

- Han er jo verdens mektigste person, sier Ole Kristian.

- Eller verdens mektigste mann, da. Bak enhver mektig mann står en enda mektigere kvinne, sier Vigdis og ler.

(Artikkelen fortsetter)

Ole Kristian Rudi og Vigdis Sønsteby foran Rådhuset i Oslo under Obamas besøk

Ole Kristian Rudi og Vigdis Sønsteby foran Rådhuset i Oslo under Obamas besøk.

Foto: Oddvin Aune / NRK

Dårlig fangst

Allerede ved første post på programmet, Nobelinstituttet, var standarden satt. Barack Obama ble smuglet inn bakveien, og de som hadde møtt fram ved Solli plass på Oslo vest ble snytt for et glimt av USAs president.

Les: Obama takket for medaljen

Bare ved enkelte punkter rundt Nobelinstituttet fikk folk anledning til å stå på tær for å speide etter ham. Men alt de fikk se var store, svarte, pansrede eksemplarer av SUVen Chevrolet Suburban.

Også ved statsministerboligen i Inkognitogata var Michelle Obamas te-visitt hos Stoltenbergs kone Ingrid Schulerud behørig tildekket av sikkerhetsstyrker. Presse og andre nysgjerrige fikk stå inntil 50 meter fra porten til boligen, mens politifolk med maskinpistoler holdt vakt bak sperringer.

(Artikkelen fortsetter)

Oslo Sentrum preget av Obama-besøket torsdag.

Oslo Sentrum er ikke overraskende tungt preget av Obama-besøket.

Foto: Oddvin Aune / NRK

Ingen fikk se at Michelle Obama gikk inn og ut av bilen, siden det skjedde inne på gårdsplassen. Og bilen hennes effektivt skjermet av Secret Service, som kjørte på utsiden av presidentfruens bil da de forlot stedet.

Les: Sølvgutter sang for Michelle

Les: Dronningen av klesskift

Glissent langs ruta

- Det må jo kanskje være sånn slik at ingen tør finne på noen ting. Det kan jo ikke være noen som vil det når det er så mye politi tilstede, sier Ole Kristian Rudi, som har pyntet seg med dressjakke og slips for anledningen.

Dermed går han i ett med de utallige Secret Service-agentene som er å se i nærheten av presidentparets kolonner.

(Artikkelen fortsetter)

Presiden Barrack Obamas kortesje på vei opp til Slottet.

Obamas kortesje på vei opp til Slottet.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Opp mot 30 kjøretøy var i følget da paret kjørte fra Grand Hotel og opp til Slottet for å hilse på Kongefamilien. Over ruta gjennom Oslo sentrum sveipet en rekke helikoptre, mens politiets skarpskytterne lå på hustakene.

Oppmøtet langs ruta var ikke akkurat preget av trengsel. Opp slottsbakken var det godt med plass langs barrikadene for dem som ville se den lange kolonnen av politibiler, pansrede SUVer og hjelpeenheter på nært hold.

Les: Kong Harald: De gjør alltid det der

Skarpskyttere på slottstaket

På slottstaket ut mot slottsplassen var det plassert ut minst fem poster med skarpskyttere. Kjøretøyene plasserte seg i to rekker foran slottsinngangen slik at de sperret for at noen kunne se presidentparet. Ut mot publikum sto politifolk med maskinpistoler og schäferhunder.

(Artikkelen fortsetter)

Tilskuere foran Bristol håpet å få et glimt av President Obama på vei til Slottet.

Tilskuere foran Bristol håpet å få et glimt av President Obama på vei til Slottet.

Foto: Oddvin Aune / NRK

Etter toppmøtet mellom kongefamilie og presidentpar, gikk turen til et kanskje enda mer beleiret Oslo Rådhus og selve prisoverrekkelsen.

- Men dette fører vel til at det er så lite politi andre steder at vi kan kjøre så fort vi vil på motorveien, kommenterer den fremmøtte Vigdis Sønsteby tørt.

- Synes du at prisen er fortjent?

- Man burde kanskje ha venta litt, men vi får satse på at Jagland vet hva han gjør, sier Vigdis og smiler. Men Obama kommer til å klare å gjøre noe med verden, selv om han trenger tid. Man kan ikke snu det Bush gjorde på tre dager.

Magnus Solberg (15) og mamma Kristin Wickstrøm ville se verdens mektigste person - Barrack Obama.

Magnus Solberg (15) og mamma Kristin Wickstrøm ville se verdens mektigste person - Barrack Obama.

Foto: Oddvin Aune / NRK