NRK Meny
Normal

Obama takket for medaljen

USAs president ble smuglet inn bakveien på Nobelinstituttet før han hilste instituttet.

President Barack Obama signerer Nobelinstituttets gjestebok
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Like før halv ti ankom Barack Obama og hans følge Nobelinstituttet bakveien, der han signerer i Nobelinstituttets protokoll og gjestebok, med hele Nobelkomiteen stående bak.

Obama signerte protokollen og aksepterer dermed at han er blitt tildelt prisen. Han skrev en lang hilsen i boken, mens komiteens leder Thorbjørn Jagland humret bak ha,

«Til Nobelkomiteen. Jeg er dypt beæret for å motta denne høyt aktede prisen, og takknemlig for det ekstraordinære arbeidet som komitéen har gjort gjennom årene for å fremme fred, frigjøre de undertrykte og gi stemme til de stemmeløse.» lød hilsenen.

President Barack Obama signerer gjesteboken til Nobelinstituttet
Foto: Susan Walsh / Scanpix/AP

Portrettet av Obama er allerede oppe på Nobelinstituttets vegg hvor bilde av alle prisvinnerne henger.

Også førstedame Michelle signerte, etter forespørsel fra instituttets direktør Geir Lundestad, og Obama kunne ikke dy seg og advarte om sin kone - at hun pleier å skrive noe sarkastisk.

En lang kortesje

Et tredvetalls sorte biler med blålys og amerikanske og norske flagg snodde seg gjennom Oslos gater. Alle bilene har sotede ruter, og det er ikke mulig å si med sikkerhet hvilken bil presidentparet sitter i.

Michell Obama undertegner gjesteboken på Nobelinstituttet

Michelle Obama

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Og foran i kortesjen kjørte norske politibiler inn bakveien til instituttet, der han blir tatt imot at instituttets direktør Geir Lundestad og komiteens leder Thorbjørn Jagland.

– Vil være vår gjest

– Han kommer hit som Nobelkomiteens gjest og vil hilse på Nobelkomiteens medlemmer, sier direktør for Nobelinstituttet, Geir Lundestad.

– Han signerer ikke på at han tar imot prisen, derimot at han gir Nobelsiden copyright på forelesningen han skal holde etter seremonien, forklarer Lundestad, som tror fakkeltoget vil være muligheten for folkefest i dag.

– Jeg håper virkelig at veldig mange kan komme for å feire Obama i dag, sier Lundestad.

Les: Obama landet på Gardermoen