Dropper lunsjen med kongen?

Stiller president Barack Obama til lunsj med kongeparet på Slottet eller ikke? Det er ett av flere uavklarte spørsmål.

USAs president Barack Obama kommer ut av Air Force One
Foto: Scanpix/AP

Verken Det norske Nobelinstitutt, Utenriksdepartementet eller politiet aner hva den endelige timeplanen blir for Obamas nobelbesøk.

De venter alle på svar fra Det hvite hus, hva det takkes ja til og hva som må utgå på programmet.

Den manglende tilbakemeldingen fra Det hvite hus skaper en smule hodepine hos planleggerne, selv om man var forberedt på at ting tar tid når USAs president er involvert - og at noe opplyses i siste liten på grunn av sikkerhetsspørsmål

Etter det NRK kjenner til, er det stor usikkerhet om det blir tid til en matbit på Slottet for presidenten og førstedamen, eller om det kun blir en kort audiens hos det norske kongeparet før selve utdelingsseremonien.

Politiet på vent

Før alle bitene og tidskjemaet er på plass fra amerikanernes side, kan ingen legge sine planer. Heller ikke politiet, som formelt har ansvaret for Obamas sikkerhet så lenge han er i Norge.

En stor planleggingsgruppe er satt ned ved Oslo politikammer i samarbeid med Politidirektoratet og Politiets sikkerhetstjeneste. Forsvaret er også involvert i enkelte spørsmål.

Utenriksdepartementet er i sving, det samme er selvsagt Nobelinstituttet, som har det formelle ansvaret for besøket og arrangementene som inngår i programmet for prisvinneren.

Det som er klart, er at det blir et hektisk program torsdag 10. desember for prisvinneren og førstedame Michelle.

Presidentparet og deler av følget vil bo på Grand hotel, hvor Det hvite hus har bedt om å få leie hele hotellet, som har 290 værelser, inkludert 52 suiter. Nobelsuiten, hvor prisvinnerne pleier å bo, ligger i annen etasje, med "vinkebalkongen" utenfor. Presidentens pressekonferanse vil foregå her, det samme med Nobel-banketten på kvelden.

Også nabohotellene til Grand, Hotel Bondeheimen og Rica Travel Hotel, er leid av amerikanerne i sin helhet.

I tillegg blir SAS-hotellet på Holbergs plass et sentral sted. Her vil det internasjonale pressesenteret være, flere av de store TV-selskapene skal ha sin base der, og pressekonferansen med artistene til Nobelkonserten skal holdes herfra.

Her er hva som er klart, og hva man antar blir gjennomført.

Klokken 10.00

Presidentflyet Air Force One og fly i presidentfølget ankommer Gardermoen. Flyet lander på den militære delen av flyplassen. Deler av det norske luftrommet stenges da av, slik at ingen fly kan lette, lande eller sirkle over Gardermoen i dette tidsrommet. Hvor lenge luftrommet vil holdes stengt, er foreløpig uklart.

Klokken 10.00-10.30

Presidenten og hans følge fraktes inn til Oslo sentrum. Det er uvisst om dette vil skje med medbragt helikopter eller per bil.

Blir det helikopter, stenges luftrommet over Oslo fortsatt, blir det per bil i kortesje stenges E6 i en eller begge retninger i perioder. Det kan også være mulig at de velger alternative omkjøringsveier inn til Oslo, selv om dette ikke er så effektivt som hovedfartsåren.

Blir det helikopter, er det begrenset med aktuelle landingssteder i Oslo sentrum. De amerikanske helikoptrene som presidenten brukes, er langt tyngre enn helikoptre det norske politiet, Forsvaret og redningstjenesten bruker.

I tillegg må det stå en bilkortesje klar for å frakte presidenten videre.

Klokken 10.45

Møte med Nobelkomiteens leder Torbjørn Jagland og sekretær Geir Lundestad på Nobel-instituttet. Det normale er at prisvinneren her kvitterer på at man mottar Nobels fredspris.

Klokken 11.30-12.00

Pressekonferanse Grand Hotel med norsk og internasjonal presse i Rokokkosalen.

Klokken 12.00

Audiens på Slottet. Kong Harald, dronning Sonja, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit møter Nobel-prisvinneren og førstedame Michelle Obama.

Blir det lunsj på Slottet, er det mulig at kombinert lunsj/audiens da vil foregå etter prisutdelingen.

Klokken 13.00-14.15

Utdelingsseremonien i Oslo Rådhus. Det er plass til 952 personer i Rådhuset. 30 av disse er invitert av Obama selv. Hvem dette er, sier arrangementssjef Sigrid Langebrekke de neppe vite før få dager før.

Konge- og kronprinsparet er selvsagt til stede, det samme er medlemmer av regjeringen og Stortingets presidentskap, den amerikanske og den svenske ambassadøren, Nobelkomiteen, vertskapet for Nobelkonserten og andre utvalgte gjester.

Den norske sopranen Solveig Kringlebotn skal synge, akkompagnert av Håvard Gimse. De blir det norske innslaget. Den kinesiske mesterpianisten Lang Lang skal også spille. Fredsprisvinneren skal også velge en artist fra hjemlandet. Hvem dette er, er ennå ikke avgjort. Den første artisten Det hvite hus kom med ønske om, hadde ikke anledning grunnet en stor konsertopptreden, og det ventes på nytt ønske.

Artistopptredenene under seremonien pleier å ha en klassisk ramme. Popsirkuset venter til Nobelkonserten.

Klokken 16.30

Det tradisjonelle direktesendte intervjuet på CNN med prisvinneren går ut, fordi presidenten ikke har tid på grunn av andre viktige oppgaver.

Klokken 17.30 (Usikkert)

Nobels fredssenter. Obama får sitt portrett og presenteres for utstillingen fra King til Obama.

Klokken 18.55-19.15

Obama hilser fakkeltoget fra balkongen til Nobelsuiten på Grand Hotel. Skuddsikkert glass skal monteres.

Klokken 19.30-20.00

Nobel-banketten starter i Speilsalen på Grand.

250 gjester er invitert, hvor Kongeparet og Nobelkomiteen er selvskrevne, sammen med USAs ambassadør. Statsministeren, utenriksministeren, kulturministeren, stortingspresidenten og høyesterettsjustitiarius representerer Norge.

De øvrige invitasjonene ble sendt ut i forrige uke. Nobelmenyen holdes hemmelig til gjestene har satt seg til bords. Men et menyforslag er allerede prøvesmakt av Nobelkomiteens sekretær Geir Lundestad og arrangementssjef Sigrid Langebrekke sammen med hotelldirektøren, restaurantsjefen og kjøkkensjefen - og en konklusjon er trukket.

En fast rett står alltid på menyen, nemlig norsk akevittsorbet. I tillegg forsøker man å servere én vin fra vinnerens hjemland, hvis dette er mulig. Og så er det alltid en fredsdue på desserten.

Oppdekningen gjøres med det faste Nobel-serviceet, som består av 21 deler per person.

Fredag 11. november

Det er usikkert når president Obama forlater Norge, om det blir tidlig på morgenen fredag 11. desember eller senere på formiddagen.

President Obama og Det hvite hus har bedt om et møte med Jens Stoltenberg. Dette er antatt å bli på formiddagen fredag. Reiser presidenten grytidlig, klemmes møtet med Stoltenberg inn på torsdagen.

Nobelkonserten

Det er lite trolig at presidenten selv deltar. Arrangørene har heller ikke fått svar på om førstedame Michelle kan bli igjen til fredag kveld.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.