Hopp til innhold

Ambassaden svarer ikke pressen

Et betydelig presseoppbud har møtt opp utenfor den kinesiske ambassaden i Oslo. Men ambassaden svarer ikke på henvendelser.

NRKs reporter Peter Svaar utenfor Kinas ambassade

NRKs reporter Peter Svaar utenfor Kinas ambassade etter kunngjøringen av Nobels fredspris.

Foto: NRK

Etter at den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo i dag ble kunngjort som vinner av Nobels fredspris 2010 har ikke Kina kommentert tildelingen

Ved den kinesiske ambassaden på Vinderen i Oslo svarer man ikke på henvendelser og persiennene er trukket ned.

CNNs reporter i Kina Jo Ling Kent skriver på Twitter at sendingene både fra BBC og CNN gikk i svart i Kina da Xiaobos navn ble lest opp.

I Beijing har kinesisk politi sperret av for pressefolkene som venter utenfor huset til fredsprisvinner Liu Xiaobos kone.

Den norske Kina-forskeren Harald Bøckman sier at det forventede kinesiske svaret på tildelingen vil være at dette er en grov innblanding i indre forhold.

Video Bøckman utenfor Kinas ambassade

Video: Kina-forsker Harald Bøckman om tildelingen.

- Ikke dissidenter, bare kriminelle

- De vil si at Kina ikke har noen dissidenter, bare kriminelle, og at Liu Xiaobo blir sett på som akkurat det. De vil også innta offerrollen og føle seg herjet med av vestlig opinion.

- Vil han bli sluppet fri etter dette så han kan få tildelt prisen?

- Overhodet ikke. Det er slett ikke sikkert heller at kona hans får lov å reise til Oslo. Men kanskje på sikt blir det gjort en hestehandel der han kan bli sluppet fri, sier Bøckman.

- Vil dette påvirke norsk handel med Kina?

- Det er vanskelig å svare på. Men Kina vil forsøke å komme på offensiven igjen. For dem er dette et tap av ansikt og omdømme, sier forskeren til NRK.

Video Jagland kunngjør vinneren

Video: Jagland kunngjør vinneren

Har ikke tatt hensyn til forholdet til Kina

Nobelkomitéens leder Thorbjørn Jagland sier at de ikke har tatt hensyn til Norges forhold til Kina når de gir prisen til en Liu Xiaobo.

– Det er ikke vårt mandat. Komiteen er helt uavhengig av både Norges regjering og storting. Vi ser til Alfreds Nobels testamente. Vi har også et ansvar for å tale der andre ikke kan eller vil. Husk at Kina er en økonomisk og politisk stormakt, og det er normalt at stormakter skal kritiseres og debatteres, sier Jagland.

Når Kina nå trer fram som en stormakt må vi diskutere også dem. Derfor er det viktig å støtte krefter som vil gjøre Kina mer demokratisk, sier han, og bekrefter at kineserne har lagt press på komiteen.

Klikk på bildet for å ta vår Nobel-quiz

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.