Hopp til innhold

Lars Monsen: – Spar tusenvis av kroner på turklær

Ifølge Lars Monsen trenger du ikke å tømme sparekontoen for å ta en tur i villmarken. – Man trenger ikke bruke mye penger for å få en fin tur, mener han.

Lars Monsen

– Det viktigste for meg å si er at folk må tenke seg grundig om før de bruker mye penger på dette. Noen ganger kan det lønne seg, andre ganger trenger du det ikke i det hele tatt.

Foto: NRK

– Jeg vet hva det vil si å ikke ha råd til dyrt utstyr. Jeg var i midten av 20-årene før jeg tok meg råd til å kjøpe ordentlige fjellsko, forteller han.

Selv om han ikke anbefaler å legge ut på langtur i simple joggesko, mener han det viser at det er mulig å spare mye penger på utstyret.

I kveldens første episode av den nye sesongen av Monsen på villspor, skal hovedpersonen velge så billige turklær han kan, bortsett fra sin egne inngåtte fjellsko. De får han beholde.

LES OGSÅ: Monsen på villspor blir enda villere

LES OGSÅ: Slik deltar du i Monsen på villspor-konkurransen

– Det er viktig for meg å formidle at det er unødvendig med en jakke i Gore-Tex til 7–8000 kroner for å gå en helt gjennomsnittlig tur i norsk villmark. Man trenger heller ikke det dyreste teltet. En presenning til 70 kroner holder regnet like godt unna som en presenning til 1700 kroner. Det bråker litt mer, men den gjør jobben i massevis, mener Monsen.

– Viktigst å sove tørt

I kveldens episode holder temperaturen seg rundt null, med vekslende vær som sludd, regn og opphold. Til tross for surt vær, klarer Monsen seg med utstyr fra topp til tå som totalt sett koster mindre enn den dyreste jakken alene.

En presenning til 70 kroner holder regnet like godt unna som en presenning til 1700 kroner.

Lars Monsen

– Det som er viktig når det er våte og vanskelige forhold rundt nullpunktet er at du kan sove godt og tørt om natta. Denne gangen valgte jeg en billig presenning. Den gjør jobben. Og så måtte jeg vite at jeg kunne klare å holde soveposen tørr.

Her kan du se noen av valgene han gjør tidlig i 1. episode av sesong 2:

– Jeg valgte også billig ullundertøy. Selv om det er av middels kvalitet klarer det å holde deg lite grann varm selv om du blir våt, forteller Monsen.

Verdensmestere i sportsshopping

Ingen andre steder i verden selges det mer sportsutstyr per innbygger enn i Norge. I europeisk sammenheng sportsshopper vi for tre ganger mer enn snittet. I 2015 passerte omsetningen i norske sportsbutikker 14 milliarder kroner. Samme året var økningen for tur-relaterte klær og sko 15 prosent.

Lars Monsen mener friluftsliv er blitt industri og mote, og mener bestemt nordmenn bruker mer penger enn de trenger friluftsliv. Samtidig minner han om at det noen ganger kan redde liv.

Selv om ullet er av middels kvalitet klarer det å holde deg litte grann varm selv om du blir våt.

Lars Monsen

– Det er bedre at det er den veien enn andre veien. Det utstyret man bruker for mye penger på er i alle fall veldig bra, mener han.

Monsens eksempel er om man har brukt 8000 kroner på et telt, så får man også en rivestyrke i teltduken som tåler full storm.

– Og blir man da overrasket av full storm i vinterfjellet, så får du betalt for det.