Trollheimens største ørret?

Sola detter akkurat ned bak de majestetiske fjelltoppene rundt vannet og tåka siger inn over dalen. Etter en lang septemberdag i Trollheimen uten antydning til fisk slår den til. En ørret tatt rett ut av drømmen.

To kilos ørret fra Trollheimen
Foto: Nils Arne Sæbø

Innerdalen er utgangspunktet for mange som går innover i fjellheimen, på tur, for å klatre, eller som jeg, for å fiske.

Vi losjerer på idylliske Renndølssetra i enden av Innerdalsvatnet. Innerdalsvatnet er også et bra fiskevann med mye ørret. Jevnlig garnfiske gjør at størrelsen er økende og det ble i år fanget mye ørret på rundt 350 gram.

Septemberkalde vann

Det er i begynnelsen av september og temperaturen har falt merkbart. Ikke de beste forhold for ørretfiske, men jeg har likevel tenkt meg en tur lengre inn over fjellet for å jakte på litt større ørret. Jeg har fått tips om et vann der det skal være brukbar fisk.

Når jeg kommer frem til vannet er det litt innsekter å se på vannflaten men ingen vak. Jeg setter på en kulehodenymfe og prøver litt der bekken renner inn i vannet.

Etter en runde rundt ulike deler av vannet, og et repertoar av både våt og tørrfluer i enden av snøret, er jeg like vis. Ikke et napp og ikke antydning til fisk som vaker, selv om det er innsekter på vannflata. Jeg gir opp fluestanga og setter på en blank Mepps spinner på haspelstanga.

Sportsfiskeblogg

ALT OM: Sportsfiske

Værskifte

Sola forsvinner bak fjelltoppen og tåka kommer sigende inn over dalen. Det er på tide å tenke på returen, men værskiftet kan jo bety at fisken rører på seg, så jeg fisker meg langs vannet på vei tilbake. På et litt dypt parti hogger den til.

Jeg tror først jeg har hektet spinneren i en stein, men kjenner fort at det napper hardt i andre enden. Så viser den seg i et byks over vannet, en ørret så stor at jeg skvetter til.

Uten håv

Kampen blir kort og hektisk. Det er et par store steiner ute i vannet så jeg kan ikke ta sjansen på at ørreten snurrer seg rundt en av dem. Jeg presser den derfor hardt og satser på at spinneren har godt feste. Som vanlig har jeg glemt håven, så jeg må buksere den på land mellom noen steiner. Når ørreten ligger der i graset tror jeg knapt det jeg ser. 57 feite centimeter, og 2 kg blank viser vekta. Ny pers på ørret med kjempemargin.

Da tåka la seg over dalen våkna ørreten

Da tåka la seg over dalen våkna ørreten

Foto: Nils Arne Sæbø

Nede på Renndølssetra vil Eystein Opdøl knapt tro at det er sant.
- Bror min kommer aldri til å tro meg når jeg forteller dette, sier han. –Jeg har aldri sett en så stor ørret her i området. -Dette må være ny rekord.

Eystein Opdøl har tremodeller av andre historiske storørreter hengende på veggene på setra, men etter en kontrollmåling viser det seg at den største er på ”kun” 49 cm., tatt i 1954. Kanskje var dette Trollheimens største ørret?

Kjenner du til større ørret fra dette området så send historien til oss i Ut i Naturen.
Epost: Nils Arne Sæbø
Postadresse: NRK Natur, 5020 Bergen.