Normal

En måke klekkes

Bli med Ut i naturen og se livet bli til på Måkeholmene!

Måkeegg klekkes
Foto: Jørn Nordli / NRK

Ut i naturens Kari Toft og Jørn Nordli har opplevd klekketid blant måkene.

Se videoen der en sildemåkeunge ser dagslyset for første gang: Sildemåkeunge klekkes

SE OGSÅ: Fiskemåke hekker i bedet

Sommer-eventyret på Måkeholmene:

«Det regnet dagen etter at jeg hadde vært der. Og temperaturen falt med om lag 20 grader. Men det gjorde ingen ting. For jeg hadde allerede opplevd sommeren. Jeg hadde vært på Måkeholmene og sett både sommeren og livet bli til.

Fotograf Jørn Nordli og jeg dro av sted til holmene mellom Tvedestrand og Arendal sammen med lokalkjent fugleekspert Christian Steel i SABIMA.

Vi skulle lage en reportasje om måker og vise litt om adferden til fuglene. Vi ønsket også å gi folk noen nærbilder av disse sjøfuglene som noen forbinder med sommer-idyll og glede mens andre rett og slett ikke kan fordra dem.

På Måkeholmene er det lov å legge til sjøl i hekketida, og holmene er store nok til at vi kunne ta våre nødvendige nærbilder for så å trekke oss tilbake slik at fuglene kunne fortsette hekkinga si igjen uten forstyrrelser.

Og det skulle vise seg at vi kom til Måkeholmene på et helt ideelt tidspunkt. Det var et yrende fugleliv med voksne fugler, helt nyklekte nøster og litt større unger som vagget etter foreldrene sine over ulendt terreng.

Reirene med fortsatt hele egg lå så tett at vi virkelig måtte passe på hvor vi satte beina våre. Skrekken var jo å tråkke på egg eller unger som lå gjemt i graset.

Vi fikk også erfare at ei måke er ikke ei måke. De er individer. Det var for det meste sildemåker og fiskemåker der vi var og de fleste ble fort vant til både folk og kamera. Men ett par sildemåker var adskillig hissigere enn de andre.

Trolig på grunn av at de hadde helt nyklekte unger i nærheten av der vi passerte. Og akkurat da skjønte jeg at folk kan få et litt anstrengt forhold til disse store fuglene.

For det er litt skremmende når to store fugler stup-dykker rett ned og sneier hodet ditt mens de skriker ut akkurat når de er på det laveste og tetteste. Jeg tror jeg skrek litt jeg og… Men det var vi som var på feil sted. Ikke de.

Men takk til de to mer tålmodige måke-foreldrene som lot oss følge med og filme da unge nummer to presset seg ut av egget. Det var en liten høytid for oss ved reirkanten og jeg følte at jeg var akkurat der hvor sommeren tok til.»

Takknemlig sommerhilsen fra Kari Toft

Se videoen av måkeungen som presser seg ut av egget kan du se her: Sildemåkeunge klekkes