Her hopper Kim Patrick i havet med grindhvalen

– Den er selskapssyk og nysgjerrig og oppsøker folk hele tida. Den tror visst alle båter er hvalkompiser, sier Eirik Røtnes, som filmet sønnen mens han badet med en grindhval.

Fikk nærkontakt med grindhval

Kim Patrick Chrugchang (22) er av det modige slaget, og ville teste hvor selskapssyk grindhvalen egentlig er.

I fire år har grindhvalen holdt til ved et oppdrettsanlegg i Melfjorden i nordlandskommunen Rødøy kommune. Den har blitt et vanlig syn for beboere og hytteeiere, for den er både selskapssyk og nysgjerrig.

– I ni av ti tilfeller dukker den opp ved båten for å hilse på. Deretter følger den etter oss, sier Albert Hilstad, som driver campingplass, og er postmann og skipper på post- og passasjerbåten som blant annet har anløp i Melfjorden i Rødøy.

Badet med hvalen

Grindhval i Melfjord

Her svømmer grindhvalen under båten til Erik Røtnes.

Foto: Eirik Røtnes

Grindhvalen blir ca. 6–8 meter og kan veie opp til 3 tonn. Den er totalfredet i Norge men er ikke uvanlig å få øye på langs kysten. Grindkvaler er sosiale dyr som opererer i flokk, men denne har vært alene i flere år.

Eirik Røtnes, som har hytte i område bestemte seg for å hilse på den ensomme skapningen.

– Da den kom til Melfjorden, var den sammen med flokken sin. Det ser ut som denne ble igjen her da de andre dro videre. Nå er den tydeligvis veldig ensom, for den oppsøker alt av båter og vil ha kontakt. Stikker du hånden ned i sjøen kommer den med en gang. Du kan ta på den uten problemer, forteller Røtnes til NRK.no.

Badet med hvalen

Sønnen hans Kim Patrick Chrugchang (22) er av det modige slaget, og ville teste hvor selskapssyk grindhvalen egentlig er.

– Hvalen har aldri vært aggressiv, så han tok på seg våtdrakt og hoppet ut i sjøen. Han la seg på rygg, og det tok ikke lang tid før hvalen kom svømmende. Plutselig dultet han til, som for å si hei. Sønnen min var raskt oppe i båten igjen.

Det er ikke godt å si om hvalen nappet eller dyttet.

– Men en morsom opplevelse var det i alle fall, sier Eirik Røtnes til NRK.no.

Video Flokk grindhval
Grindhval i Saltenfjorden