Natur og klima i Arktis

På toppen av kloden bor julenissen i et hav av snø og is. Eller?

Tara i Arktis

Skipet Tara frøs inn i vinterisen og drev med den på samme måte som Nansens Fram. Underveis gjorde forskerne nye oppdagelser i Arktis. Se polareventyret i NRK Nett-tv!

Foto: - / AFP

Storkobbe på tynn is

Storkobben er blant dyrene som sliter når det er mindre is.

Foto: Torgeir Beck Lande / NRK
Børge Ousland

Børge Ousland og kompanjong Thomas Ulrich erfarer at det er langt mindre is rundt Frans Josefs land enn på Nansens tid.

Foto: Thomas Ulrich
Cecilie Skog

Cecilie Skog drar til Nordpolen på ski med humør, dramatikk og romantikk.

Foto: NRK
Polarrev

Polarreven på Svalbard lever gode dager om sommeren, men når vinteren kommer...

Foto: Asgeir Helgestad

Et surt ansikt, og ikke nissens blide åsyn, lyser mot oss på nettsidene Miljøstatus i Norge . Det står ikke så bra til med Arktis er meldingen fra norske myndigheter.

Hva er Arktis, hvilken rolle spiller området og hvordan er det det? Her kan du se, høre og lese noen av svarene.

I NRK Nett-tv finnes det mange programmer om Arktis. Har du en noen minutter eller et par timer kan du få noen flotte opplevelser og ny kunnskap her.

Med Tara til Arktis

En flott dokumentar om eventyret og forskningen til mannskapet om bord i forskningsskipet Tara. En mørk og kald vinter følger de Nansens spor gjennom isen og gjør nye oppdagelser. Den franske dokumentaren ble sendt under Ekstremværuka 2008: Med Tara til Arktis

På tynn is

Livet i Arktis er avhengig av isen. Men hva skjer når isen forsvinner? Møt sel, forskere og isbjørn i en verden som forandrer seg raskere enn noensinne. Dokumentaren ble sendt i Ut i naturen i høsten 2007- se den i NRK Nett-tv: På tynn is

I Nansens fotspor I og I Nansens fotspor II

Fritjof Nansen og Hjalmar Johansen overlevde en utrolig skitur på over Nordpolen til Frans Josefs land. Blant isbjørn og hvalross går og padler eventyrerne Børge Ousland og Thomas Ulrich det som kalles verdens tøffeste skitur. Sendt i Ut i naturen 2009 - se de to episodene i NRK Nett-tv: I Nansens fotspor I og I Nansens fotspor II

Polarprinsessa

Eventyreren Cecilie Skog tar oss med på en dramatisk og humørfylt tur til Nordpolen sammen med kjæresten Rolf Bae og kompisen Per Henry Borch. Sendt i Ut i naturen i 2007 - se den i NRK Nett-tv: Polarprinsessa

Liv og død i Arktis

I ekstrem kulde og langvarig mørke er det tøft for de fleste. Vi møter reveenka og andre dyr som kjemper for livet i den arktiske vinteren. Sendt i Ut i naturen 2008 - se den i NRK Nett-tv: Liv og død i Arktis

Forskningstokt rundt Svalbard

Bli med unge havforskere på tokt for å finne polhavets knøttsmå hemmeligheter. Reportasjene ble sendt i Schrödingers katt høsten 2008 - se den i NRK Nett-tv: Forskningstokt rundt Svalbard

Les mer om Arktis under animasjonen:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Klikk på lenkene i bildet for få vite mer om Arktis.

Fakta om Arktis

Hvor:

 • Arktis er det vi gjerne kaller Nordpolen. Det er ikke et kontinent, men en kappe av is over Polhavet og landområdene rundt som er nord for polarsirkelen og tregrensa.
 • Norsk del av Arktis er øygruppen Svalbard og øya Jan Mayen. Områder i Russland, Alaska og Grønland regnes også som Arktis.

Sårbart:

 • Den norske delen av Arktis og polisen er noen av de siste uberørte villmarksområdene i verden.
 • Fordi det er så kaldt og mørkt størstedelen av året bruker naturen lang tid på å reparere skader påført av mennesker.
 • Forskere kaller Arktis for klodens termometer. Klimaet her påvirkes lett av forandringer andre steder.
 • Arktis er altså et ekstremt sårbart område og livet der påvirkes av menneskelig aktivitet på resten av kloden.

Issmelting:

Arktis i år 2035?

Slik kan sjøisen være sommeren om under 30 år hvis isen fortsetter å krympe.

Foto: NRK
Svalbard

Svalbard regnes som uberørt villmark, men ikke alle er lenger like enige i det.

Foto: Johansen, Erik / SCANPIX
 • Fra 1982 til 2005 minket utbredelsen av havisen med en fjerdedel. Det tilsvarer et område større enn Norge, Sverige og Danmark til sammen. Isen har også blitt mindre tynnere de siste tiårene.
 • I september 2007 var havisnivået det laveste som noensinne er målt. Isen forsvinner fortere enn forskerne har regnet med. Det forskerne har trodd at skulle skje om flere tiår kan skje om bare noen få år.
 • Smelter havisen i Polhavet vil det bety at klimaendringene forsterkes blant annet fordi isen reflekterer sollyset og holder på kulden. Havet tar derimot opp sollys og varme. Hva som skjer med Arktis er derfor viktig for klimaet på jorda.

Dyreliv:

 • Dyrelivet i Arktis består av et sammensatt økosystem med plankton og reker, fisk, hval, sjøfugl, sel og isbjørn.
 • Arktis er viktig for mange arter på den nordlige halvkule og Barentshavet kalles ofte for matfatet vårt.
 • Livet her påvirkes ikke bare av klimaendringer, men også av menneskelig aktivitet som fiskeri, oljevirksomhet, skipsfart og transport av miljøgifter gjennom verdenshavene.
 • Navnet Arktis kommer av det greske ordet «arktos», som betyr bjørn. Området har fått det navnet fordi stjernebildene storebjørn og lillebjørn er i nord.

Les mer om Arktis: