Hopp til innhold

Turistveg meter for meter

Den Nasjonale turistvegen Geiranger-Trollstigen blir offisielt åpnet lørdag. Her kan du følge den fantastiske reisen fra Dalsnibba til Åndalsnes. NRK-fotograf Remi Sagen har kjørt og filmet Geiranger-Trollstigen meter for meter. Sagen har filmet med fire kamera foran og ett kamera bak.

Den nasjonale turistvegen Geiranger-Trollstigen blir offisielt åpnet lørdag. Her kan du følge den fantastiske reisen fra Dalsnibba til Åndalsnes.

Geiranger og Trollstigen

Vegen mellom Geiranger og Trollstigen er en av 18 utvalgte vegstrekninger i Norge som har fått status som Nasjonale turistveger.

Denne statusen har disse vegene fått fordi de går gjennom det vakreste og villeste av norsk natur.

Samtidig blir 75-års jubileet for Trollstigen markert. Det nye Trollstigplatået skal åpnes.

Kleppa og Navarsete åpner vegen

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa, kommunalminister Liv Signe Navarsete og vegdirektør Terje Moe Gustavsen er med på åpninga sammen med fylkesordfører Jon Aasen.

Den offisielle åpninga skjer klokka 1230, men før det skal en kortesje av veteranbiler kjøre opp Trollstigen.

Langs den nasjonale turistvegen mellom Geiranger og Trollstigen er det mange kjente og svært besøkte turistmål som Ørnesvingene, Flydalsjuvet, Gudbrandsjuvet og selvfølgelig Trollstigplatået.

Det er også et godt utviklet kulturlandskapet langs den 104 kilometer lange strekninga.

Geirangerfjorden kom i 2005 på UNESCOS liste over verdensarvområder.

Tutet for å starte

NRK-fotograf Remi Sagen – som har filmet den fantastiske naturen langs Trollstigen – forteller at det ble en del planlegging.

– Men teknikken er enkel. Jeg ladet alle kameraene helt opp, og tømte minnebrikkene, slik at der var plass til datafilene – som kan bli ganske store, sier Sagen.

Kameraene ble montert på bilen foran, bak, på sidene og oppe på taket. Dermed kunne fotografen variere bildene etter hvor utsikten var best. Men når en skal hoppe fra en video til en annen, så må bildene være synkronisert.

– Jeg startet kameraene cirka samtidig, før jeg tutet en gang. Siden alle kameraene også tok opp lyd, ble det enkelt å synkronisere det i redigeringsfasen.

– Til å ta opp selve lyden brukte jeg en Zoom 4H opptaker, med to mikrofoner i bilens bakrute. I tillegg var bakvinduene oppe, slik at lyden ble behagelig, sier Sagen.

I utgangspunktet skulle alt fungere knirkefritt, men det ble noen stopp og sjekkpunkt.

– Jeg hadde en del stopp for å sjekke at alle kameraene gikk, og ikke minst for å sjekke at ingen hadde falt av, smiler Sagen.

Ingen av kameraene stoppet, og ingen falt av. Dermed kan du se hele den Nasjonale turistvegen – minutt for minutt – i videoen øverst. En kan til og med se fergeturen, der fergemannskapet var veldig behjelpelige.

NRK bil Trollstigen kamera

FORSIKTIG KJØRETUR: NRK-fotograf Remi Sagen monterte fire kamera på en av NRK sine biler, før han kjørte hele strekningen som i dag blir Nasjonal turistveg.

Foto: Remi Sagen / NRK