Hopp til innhold

Storsabotør runder 90

Joachim Rønneberg stoppet Hitler sine planer om å lage en atombombe. Nå fyller helten fra Vemork 90 år, men har fremdeles mye av styrken fra den gangen i kroppen. (Videoreporter: Frode Berg)

Video nsps_upload_2009_8_28_14_24_43_146.JPG
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

- Fysisk aktivitet viktig

Joachim Rønneberg

Joachim Rønneberg tar sin daglige spasertur.

Foto: Frode Berg / NRK

Joachim Rønneberg har alltid holdt seg godt. - Er man ikke i god fysisk form har man et veldig vanskelig liv, mener han.

Den daglige trimmen er viktig og han prøver å få så mye fysisk aktivitet som mulig.

Joachim Rønneberg ledet sprengingen av tungtvannsanlegget på Vemork i 1943.

Dette er av de mest kjente sabotasjeaksjonene i historien der målet var å stanse tyskernes planer om å lage en atombombe.

Vellykket aksjon

Vemork

Rønneberg ble forbauset da han fikk se Vemork fra lufta.

Foto: NRK

Uten å ha løsnet et eneste skudd gikk de norske elitesoldatene etter aksjonen på ski til Sverige. I atten dager var de på rømmen med full uniform og våpen på ryggsekkene.

Underveis traff de flere personer, og Rønneberg undrer seg fortsatt over at det gikk bra. De var hele tiden i fare for å bli angitt av tyske vennligsinnede, men flukten lyktes og de kom seg over til Sverige.

Filmen om Max Manus har skapt ny interesse for det som skjedde under 2. verdenskrig. Joachim Rønneberg har selv snakket mye til dem som var på samme alder som han i årene før krigen.

Mye å være takknemlig for

Rønneberg mener de gjennom filmen får et lite innblikk i historien som ligger bak oss når de skal se framover. - Når de ser og hører ting om krigen og ser hvordan de selv har det i dag, så er det jo en utrolig framgang og mye å være takknemlig for, sier krigshelten fra Ålesund.

Fra filmen om Max Manus

Fra filmen Max Manus