Snøfall ga glissen start

Nysnø gjorde at folk ikke kom seg frem til åpningen av Munch-utstillingen på Flø på Sunnmøre. 27 av Munchs verk er utstilt på det lille bygdegalleriet.

Hugo Opdal

Munchs «Madonna»er et av verkene Hugo Opdal viser frem på Studio Opdal i helga.

Foto: Jannicke Farstad / NRK

Det var få som møtte opp for å se Munch-bildene da Studio Opdal åpnet dørene lørdag. Fem centimeter nysnø stoppet publikum som forsøkte å ta seg frem med bil til galleriet i bygda like utenfor Ulsteinvik.

– Til og med biler med piggdekk fikk problemer. Snøfallet ga oss en treg start, men nå har det sluttet og snø og folk strømmer på, forteller Hugo Opdal.

Venter 1000 besøkende

Det er første gang Blomqvist kunsthandel arrangerer salgsutstilling på et så lite sted som Flø. Opdal er ikke i tvil om at publikum vil kjenne sin besøkelsestid når 27 av Edvards Munchs arbeider er utstilt i bygda med i underkant av 200 innbyggere.

– Kunst er et smalt felt, men Munch er stor. Jeg regner med at mellom 500 og 1000 personer vil komme innom i løpet av helga. Det har vært enorm interesse for denne utstillingen, sier Opdal.

Verdt 20 millioner kroner

12 av verkene er til salgs under utstillingen, mens resten skal selges på auksjon i Oslo 15. mai. Munch-bildene har en samlet verdi på nærmere 20 millioner kroner.

– Maleriet «Vampyr» er det dyreste og er taksert til åtte millioner kroner, sier Opdal.

Artikkelen fortsetter under bildet

Vampyr av Edvard Munch

Vampyr av Edvard Munch

Foto: Jannicke Farstad / NRK

– Stort å få stille ut

Det er på langt nær først gang det lille galleriet har store navn på veggen. Både Pushwagner og Damien Hirst har stilt ut kunsten sin i studioet. Likevel synes Opdal at det er spesielt å få stille ut Munchs verker.

– Det er få kunsterene som er så kjent som Edvard Munch på verdensbasis. Det var viktig for meg å få denne utstillingen hit til Flø. Jeg har alltid vært en stor beundrer at Munch og det er fantastisk å få ha hans arbeider her, sier Opdal.

– Imponert

Også for publikum ble dette er stor opplevelse. Guri Alnes hadde tatt turen fra Ålesund for å se Munchs verker på nært hold.

– Dette er helt fantastisk. Tenk at så stor kunst er utstilt her på Flø. Det var spennende å få gå helt tett inntil å se nærmere på bildene. Det er helt utrolig hva Hugo Oppdal får til, sier Alnes.

Guri Alnes

Guri Alnes (t.v.), Chatrine Alnes og Kristin Alnes Johannes likte det de så.

Foto: Jannicke Farstad / NRK