Hopp til innhold

Slik tar du fine bilder av nordlys

Vi kjenner igjen følelsen av å ville fange den fargerike himmelen på film, men så ser den ikke like flott ut når du får den opp på skjermen. Hvordan tar man fine bilder av nordlyset, uten et proft kamera?

Nordlys på Nesjestranda

Fotograf Jens Holsbøvåg-Lyngstad fra Molde er ofte ute og leter etter nordlyset. Han tar bildene sine med et profesjonelt kamera, men har noen råd til hvordan du kan ta bedre mobilbilder.

Foto: Jens Holsbøvåg-Lyngstad

I helga var det flere enn de lengst nord i landet som fikk øye på et fantastisk nordlys. Det grønne skimmeret dansa på himmelen og mange fikk det med seg.

Fotograf Jens Holsbøvåg-Lyngstad fra Molde tar mange nordlysbilder og har i løpet av helga sett flere som har delt bilder av himmelfenomenet. Han syns det er veldig mange flotte bilder som legges ut, men han har likevel noen tips til hvordan mobilbildene kan bli enda bedre.

Jens Holsbøvåg-Lyngstad

Fotograf Jens Holsbøvåg-Lyngstad fra Molde.

Foto: Privat

Styr unna gatelyset

– Det er viktig å være en plass der det ikke er mye gatelys. Da slipper man lysforurensing og det er lettere å se nordlyset.

Stødig telefon

– Hold telefonen stødig. Aller helst bør du ha et stativ, da er det lettere å få skarpe bilder ved lang lukkertid. Hvis du ikke har et stativ kan du støtte deg til noe eller legge telefonen inntil noe.

Tenk komposisjon

– Mange glemmer komposisjon og tar kun bilder av himmelen, men da får man jo ikke med hvor bildet er tatt. Det kan være lurt å inkludere folk i bildet, ved å ta bilde av en silhuett som ser mot nordlyset. Personlig syns jeg det er veldig fint å ta nordlysbilde fra Bolsøya.

Justere kontrasten

– Det er jo vanskeligere å få et fint nordlysbilde med mobil, så det kan være hensiktsmessig å justere kontrasten i bildet for å få nordlyset bedre frem. Men ikke skru opp fargene for da vil bildet sprekke mer opp.

Sikret seg gode mobilbilder

Hanne Renate Garli

Hanne Renate Garli.

Foto: Privat

En av de som klarte å fange nordlyset i helga med et mobilkamera er Hanne Renate Garli, som bor i Hundeidvika i Sykkylven.

– Jeg var ute og gikk tur med hunden og måtte knipse noen bilder. Det var så mange farger og utrolig flott. Det varte i over to timer, så det var veldig spesielt å oppleve det. Jeg har fått ny mobil, og tenkte at det blir vel bare en liten flekk på bildet.

Men mange av bildene ble bedre enn venta.

Nordlys i Hundeidvik

Hanne Renate Garli tok bilder av nordlyset i Hundeidvik i Sykkylven.

Foto: Hanne Renate Garli

– Nattinnstilling med seks sekunders lukking kom opp automatisk da jeg skulle ta bildet. Jeg holdt mobilen i ro ved å støtte den på en stein, for å holde den i ro selv fungerer ikke. Når jeg kjøper telefon så er kamera det viktigste kriteriet, sier Garli.

Nordlys i Hundeeidvik

– Nordlyset varte i over to timer, så det var veldig spesielt å oppleve det, sier Hanne Renate Garli

Foto: Hanne Renate Garli

Martin Ringstad på Overøye i Stordal sier han prøvde flere forskjellige plasser med mobilkameraet og fikk dårlig resultat. Men til slutt gikk det.

– Uten bygningen på bildet så hadde det nok ikke blitt så bra. I tillegg var det lite lysforstyrrelser og jeg avbrøt lukketida på rett tidspunkt. Jeg brukte selfiestang med stativ for å få det stabilt, som er veldig viktig når bildet står og jobber i rundt 20 sekunder med lyset før det blir tatt.

Du kan gå inn på nrkmogr på Instagram for å se flere bilder av nordlyset i helga.

Nordlys over Overøye

Nordlys over puben på Arena Overøye i Stordal.

Foto: Martin Ringstad