Lill Cathrin Gamlem og Eirik Sjåstad
Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Reddet av hjelmen

Bare et tynt lag med hardplast og gummi kan være forskjellen på liv og død. Det fikk 13 år gamle Eirik Sjåstad erfare da han syklet hjem fra fotballtrening tirsdag kveld.

– Det gjør ikke så vondt i dag. Det var verre på onsdag og i går, sier Eirik Sjåstad (13).

Han støtter seg til krykkene og smiler når rikskringkastingen kommer på besøk i Stranda fredag formiddag.

Humøret er på plass, men gutten klarer ikke å skjule at kroppen har fått en solid dose juling denne uken.

Hvert år må nesten 5.000 personer få legehjelp etter sykkelskader i Norge. Denne uken ble Eirik en del av denne statistikken, men han kunne fort blitt en del av en langt mer tragisk statistikk.

Heldigvis hadde han på seg hjelm.

Alt ble svart

La oss skru tiden tilbake til tirsdag kveld. Politiloggen tikker inn til NRKs postboks, og forteller om en ulykke i Stranda sentrum.

«En gutt i begynnelsen av tenårene har veltet på sykkel. Gutten fikk skrubb og hodeskader, og er nå fraktet videre til sykehus for behandling».

Det var Eirik som var hovedpersonen i meldingen. Gutten hadde vært på fotballtrening, og tråkket i vei på sykkelen for å komme seg hjem til kveldsmat.

Da han nærmet seg hjemmet, svingte han inn til oppkjørselen ved sin venstre side.

Så ble alt svart.

(Saken fortsetter under videoen)

Eirik Sjåstad

Eirik (13) husker nesten ingenting fra kvelden han falt av sykkelen. Tilbake i oppkjørselen minnes han naboen som ropte navnetr hans da han våknet.

– Plutselig segnet han om

– Jeg husker ikke hva som skjedde, annet enn at naboen min stod og snakket til meg og ropte navnet mitt, sier Eirik.

Naboen hadde kun hørt et svakt smell – en lyd av noen som falt og slo seg.

Eiriks mor – Lill Cathrin Gamlem – forteller at hun kom styrtende til, og tok med seg sønnen sin inn på kjøkkenet. Der gikk hun i gang med å pleie skrubbsårene, men skadene var større enn først antatt.

Lill Cathrin Gamlem sykkelskade stranda

Det er lett å vise glede over at det var hjelmen, og ikke Eirik (13) som måtte ta støyten den kvelden. Skadene på utstyret kan ikke undervurderes.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

– Jeg tok ham inn og begynte å rense sårene hans, men plutselig segnet han om. Da ble jeg veldig redd, forteller Lill Cathrin.

Dette var klokken 21.00 tirsdag kveld. Det tok ikke mer en 30 minutter før både mor og sønn var i luftambulansen, på vei til St. Olavs Hospital.

Kan få fatale følger

Vel fremme hos legene i Trondheim fikk Eirik konstatert hjernerystelse, og en mindre skade i kneskålen.

Meldingen fra legene var uansett klar:

– De sa det var veldig bra at jeg hadde brukt hjelm. Hvis jeg ikke hadde hatt den, så kunne det gått mye verre, sier Eirik.

Det kan overlege Toril Skandsen ved St. Olavs Hospital skrive under på. Hun jobber ved avdelingen for rehabilitering, og forsker på hjerneskader ved NTNU.

Skandsen har sett mange alvorlige hodeskader hos syklister som har latt hjelmen ligge.

– Veldig mange voksne dropper hjelmen, men det bør man ikke gjøre. Man kan få blødninger innenfor kraniet, samt inne i selve hjernevevet. Blødninger inne i hjernebarken kan utvikle seg veldig fort og gjøre betydelig skade, sier Skandsen til NRK.

I ytterste konsekvens kan dødsfallet være et faktum, dersom farten og forholdene utgjør stor nok fare.

(Saken fortsetter under bildet)

Lille Cathrin Gamlem og Eirik Sjåstad

Eirik (13) skulle gjerne sluttet seg til resten av klassekameratene og deltatt i gymtimen, men må enn så lenge belage seg på å vente. Moren Lill Cathrin Gamlem er bare glad for at sønnen er like hel.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

– Et fantastisk system

Tilbake på ungdomsskolen i Stranda står Eirik og ser på resten av klassen spille fotball i gymtimen.

Han går ennå med krykker, og kan ikke delta i ballspillet. Fra tid til annen blir han svimmel og må hvile.

Det er likevel ikke lenge til han kan slutte seg til resten av kameratene.

– Legene har sagt at jeg kan begynne å trene igjen om tre uker. Det er litt lenge å vente, men dersom jeg ikke hadde brukt hjelm så hadde det vel tatt lengre tid for å si det sånn.

Moren priser seg bare lykkelig for den raske hjelpen fra helsevesenet. En halvtime etter telefonen til legen var de på vei til St. Olavs Hospital.

– Det er fantastisk å se hvordan systemet fungerer. Jeg var veldig redd, men vi fikk veldig god informasjon hele veien, sier Lill Cathrin.

– Hvor glad er du for at gutten din brukte hjelm den kvelden?

– Jeg er alltid glad for at han bruker hjelm. Det er godt å se at man får igjen for å være masete mor når det kommer til slike ting.

Eirik Sjåstad

Eirik Sjåstad (13) kan takke hjelmen for at han allerede er tilbake i oppkjørselen der ulykken skjedde tirsdag kveld. Like hel, men kraftig forslått.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK