Hopp til innhold

Om fem år er denne ubrukelig

Nesten alle nye biler som selges i Norge er utstyrt med FM-radio. I 2017 er disse radioene ubrukelige.

Video DAB I BIL

DAB I BIL

I 2017 stenges etter planen FM-nettet. Radio basert på mer moderne digital teknologi tar over. De gamle FM-radioene blir ubrukelige når digitalradioene, eller DAB-radioene overtar.

– Få har digitalradio

Mens en stor del av radioene som selges til husbruk allerede er DAB-radioer, er det forsvinnende få nye biler som er utstyrt med den nyeste radioteknoligen.

Ketil Winje

Ketil Winje er bilforhandler i Kristiansund.

Foto: Roar Halten / NRK

Leif Rokset

Leif Rokset sier at han ikke er så veldig opptatt av om det er DAB eller FM-radio i bilen.

Foto: Roar Halten / NRK
Tore Lillemork

Tore Lillemork er teknisk direktør i Bilimportørenes landsforening.

Foto: Roar Halten / NRK
– I de fleste bilene er radioene integrert sammen med blant annet navigasjonsutstyr. Og de aller fleste bilene har FM-radio. Få har digitalradio, forteller bilforhandler Ketil Winje i Kristiansund.

Må spesialbestilles

De fleste kjøper bilen med den radioen som er montert. Digitalradio må i de aller fleste tilfellene spesialbestilles. Og informasjonen om at FM-nettet slukkes om få år har trolig ikke nådd frem til alle.

– Nei, dette har jeg ikke brydd med om. De radioene som er i bilene er jo bra, sier bilkunde Leif Rokset.

– Så du har ikke tenkt noe over om du kjøper bil med eller uten DAB-radio?

– Nei, det har jeg ikke, forteller Rokset.

– Må bygge om anleggene

Og han er langt fra alene. Nesten ingen kjøper ny bil med digitalradio. Imidlertid finnes det en løsning man kan ty til om man fortsatt vil høre radio i bilen etter 2017.

I 2017 vil det komme et behov for å bygge om disse anleggene. Og det er fullt mulig å gjøre det. Man må da bygge inn en DAB-radio i den eksisterende bilradioen, forteller Tore Lillemork, teknisk direktør i Bilimportørenes landsforening til NRK.

– Men hvorfor er ikke DAB allerede standard i bilene?

– Digitalradio er fortsatt dyrere enn FM-radio. Dermed koster det litt ekstra å bestille en bil med DAB-radio enn med FM-radio, sier Lillemork.

– Tilbyr modul

Noen bilimportører har imidlertid orientert sine kunder om hvordan de vil takle overgangen til den digitale radiotidsalderen.

– Vår importør har informert om at de vil tilby en modul som skal tilpasse dab-signalet til anlegget som allerede er i bilen. Med denne ombyggingen kan anleggene fortsatt brukes etter 2017, sier bilforhandler Ketil Winje.