NRK Meny

Se sendingen fra Grip her

Det gamle fiskeværet Grip på nordmørskysten var en gang landets minste kommune. I dag er øygruppa fraflyttet, men i sommersesongen yrer det igjen av liv. NRK ble med på første skyssbåt-turen for sesongen – minutt for minutt.

Bli med til Grip – minutt for minutt.

Fra 1897 til 1964 var Grip egen kommune. Landets minste. Men i 1964 ble øygruppa en del av Kristiansund. I sommersesongen går det båt fra byen og ut i havet til øygruppa hver dag, med med den gamle redningsskøyta Hagbart Waage.

Start

Første reisa gikk fra Kristiansund klokka 10.30, fredag 2. juni.

Grip har egen brannstasjon med landets minste brannbil, eget kraftverk og landets nest minste stavkirke.

NRK var innom forskjellige steder på det flotte fiskeværet i løpet av oppholdet.

se orgelet
Roar Halten (t.v) og skipper Ole Tønder

Roar Halten (t.v.) og skipper Ole Tønder.

Foto: Roar Halten / NRK

En av dem som dominerte minutt-for-minutt-sendingen var skipperen på Hagbart Waage, guide og Grip-entusiast – Ole Tønder. Det er mange med han som med stolthet kaller seg grip-entusiast.

Til tross for at fiskeværet er fraflyttet, er husa på Grip svært godt vedlikeholdt, og mange bor der fast hele sommersesongen.

Se hva beredskap som finnes på Grip
NRK Møre og Romsdal sender Grip-ruta minutt for minutt.

Siste video/lyd

Mange geitebønder i landet vil ha den elektriske geiteklaven til Gjemnesbedrifta Nofence. Produksjonen pågår for fullt, men geiteklaven er enno ikkje godkjend. Gründerbedrifta treng beitesesongen 2017 for å gi Mattilsynet dokumentasjonen dei krev.
Dei fleste har meir enn nok med å SJÅ utfor kanten på den hundre meter høge Zakariasdammen i Tafjorden på Sunnmøre.
Men det finst folk som vil betale for å få seg ein luftig tur. Og frå neste veke av kan dei gjere akkurat dét...
Fiskesperra som skal redde den nasjonale lakseelva Driva, blir slakta av ekspertar på behandling av gyrosmitte. Miljødirektoratet er ansvarleg for prosjektet til seksti millionar kroner. Dei meiner det trengst berre små justeringar.