Gladdag for Aure

Endelig kan bilister i Aure kommune kjøre gratis over Imarsundsambandet. Mange glade innbyggerer feiret at bommen ble fjernet for godt klokka 17 i ettermiddag.

Ivar Torseth

Redaktøren i lokalavisa Nordvestnytt, Ivar Torseth, var blant de glade aurgjeldingene som i dag markerte at den over åtte år lange bompengeperioden over Imarsundsbroa er slutt.

Foto: Roar Halten / NRK

For pengeboka ble denne junimandagen en solskinnsdag. Det samme ble den regntunge og forblåste mandagen for de mange frammøtte aurgjeldingene ved bomstasjonen. Bare glade ansikter var å se over alt.

Blant de dyreste

I partyteltet gikk kaker og kaffe i store mengder ned på høykant. Tonene fra Tustna skolemusikk var ekstra glade, og det samme var de mange talerne. Og det skulle bare mangle; innbyggerne i Aure har hatt en av landets dyreste bompengeordninger. 105 kroner har det kostet å passere bommen for en personbil.

– Klart det har kostet, men vi måtte jo betale også da ferga gikk. Hadde vi med bil og passasjer kom det fort opp i samme summen som vi har betalt i bompengeavgift, seier Ivar Torset, redaktør i lokalavisa Nordvestnytt.

Tore Bjørnevik

Tore Bjørnevik var siste betalende ved bommen over Imarsund i ettermiddag.

Foto: Roar Halten / NRK

Ifølge Torset gjorde den høyre avgiften innbyggerne til flinke planleggere.

– Vi kunne ikke kjøre mange turer for dag over broa. Men vi visste jo hele tiden at bommen skulle fjernes etter en viss tid. Om vi ikke akkurat betalte med glede, så hadde vi jo uansett måtte betale dersom ferga fortsatt skulle gå, seier han.

To har blitt ett

Den fergeløse forbindelsen over Imarsundet var en del av pakkeløsningen da Tustna og Aure kommuner slo seg sammen til Aure kommune 1. januar 2006. Bommen for Imarsundbroa ble åpnet 15. januar 2007.

Bommen for Imarsund stengt ned

Mange møtte fram i regnvær og blæst for å være med og markere at nå er det gratis å ferdes over Imarsundsbroa.

Foto: Roar Halten / NRK

Også den dagen morsket værgudene seg. Daværende samferdselsminister Liv Signe Navarsete og flere andre gjester, stod lenge landtroll i Kristiansund før snora kunne klippes. Ferga mellom Kristiansund og Tømmervåg var nemlig innstilt i flere timer på grunn av uvær.

Ett rike

Blant de mange som jublet over at bompengeperioden er slutt, var redaktøren av lokalavisa Nordvestnytt, Ivar Torseth.

– Dette er en gledens dag, en topp dag! Nå blir Tustna og Aure endelig ett rike. Vi kan kjøre akkurat når vi vil over Imarsundet, uten betaling, uten ferge, jublet han.

Ivar Torset slår fast at nedlegging av bommen vil bety at innbyggerne i Aure kommer til å bli mer sammensveiset enn tidligere.

Imarsundsambandet kostet i sin tid knapt 300 millioner kroner å bygge. Bompengene har årlig innbrakt mellom 13–14 millioner kroner. Først i 2022 vil Imarsundsambandet være nedbetalt.