Facebook som politisk arena

Politikere må ta hensyn til grupper og meningsytringer på Facebook, mener medieviter Erling Sivertsen ved Høgskolen i Volda.

Facebookgruppe for arkitektkonkurranse i Ålesund

Facebookgruppe for arkitektkonkurranse i Ålesund.

Foto: Skjermdump

Mer enn en halv million nordmenn er på nettsamfunnet, og mange er med i ulike grupper som har meninger om politiske vedtak.

Erling Sivertsen

Erling Sivertsen

Foto: Høgskulen i Volda

- Det er et såpass utbredt medium at man kan ikke overse dette. Svært mange nordmenn er på Facebook, og dette gjør at politikerne må ta omsyn til ytringene på nettstedet, sier Sivertsen.

Bystyret i Ålesund sa tidligere i år nei til arkitektkonkurranse for uforming av hele sørsida i Ålesund. Arnfinn Tønnesen er uenig i avgjørelsen og har opprettet en Facebook-gruppe for de som er uenig i avgjørelsen. Han tror dette kan få politikerne til å snu.

- Alle politikere sier at de er interessert i å lytte til folk. Hvis denne gruppen får tusen eller to tusen medlemmer så vil også politikerne lytte, sier Tønnesen.

Stortingspolitiker Harald Nesvik er selv en ivrig Facebook-bruker. Han sier politikere følger med på debattene som foregår på nettsamfunnet.

Harald Nesvik

Harald Nesvik

Foto: Øyvind Johan Heggstad / NRK

- Stadig flere personer Facebook for å få frem sine meninger, på samme måte som man tidligere brukte avisspaltene. Det er åpenbart av vi som politikere må ha øynene åpne for dette, sier Nesvik.

Er Facebook egnet som arena for politisk debatt? Diskuter her!