Hopp til innhold

– Dyr er ikke en bruk-og-kast gjenstand

Fem kaniner er funnet overlatt til seg selv i en steinur i Stordal på Sunnmøre. En av dem var allerede død. Dumping av dyr er et økende problem, mener Mattilsynet.

Kaniner satt ut i Stordal

Geir Hoff var ute på tur da han oppdaget fem kaniner i en steinur som var overlatt til seg selv. En av dem var allerede død.

Foto: Mattilsynet

En kaninmor og flere kaninbarn er blitt overlatt til seg selv i en steinur i Stamnes i Stordal kommune. En flyttekasse er det eneste står igjen på stedet. Eieren er ukjent.

– Jeg skjønner ikke hvordan folk kan gjøre sånt mot dyr. Har du skaffet seg et kjæledyr må du ta ansvar for det. Kan du ikke ha det mer, så får du ta det med til dyrlegen. Man kan ikke bare dumpe dyr i naturen, sier Geir Hoff, fra Stordalen. Det var han som først oppdaget kaninene da han var på tur i området.

Han delte bilde av kaninene på Facebook og fikk raskt mange kommentarer. Flere har tatt turen til område for å prøve å fange de gjenlevende kaninene, eller gi dem mat og vann. En av kaninene har noen klart å fange, er Hoff blitt fortalt.

– Den ene virket ganske tam, de andre var det verre med. Faren er nok at de ender opp som rovdyrmat, sier han.

Hjelper stadig flere kaniner

– Det er helt grusomt. Jeg forstår ikke hvordan folk har samvittighet til å dumpe dyr på denne måten, sier Ragnhild Kirkholm, nestleder i Dyrebeskyttelsen i Møre og Romsdal.

Kanin satt ut i Stordal

Geir Hoff fant kaninene da han var ute på tur. De hadde spist all løvetannen i området og han hentet mer til dem.

Foto: Geir Hoff

Ifølge Dyrebeskyttelsen Norge er dumping av kaniner et økende problem over hele landet. I 2017 hjalp organisasjonen 372 kaniner på landsbasis, en økning på 13 prosent fra året før.

Likevel er det fremdeles katter som er den klart største gruppen dyr som får hjelp av Dyrebeskyttelsen Norge. Også i Møre og Romsdal er det katter som dominerer på statistikken over kjæledyr folk dumper. De merker allerede nå at det nærmer seg sommerferien.

– Vi får inn katter hele året, men det topper seg alltid mot sommeren. Vi kjenner allerede at sommeren er i anmarsj. Vi har noen få fosterhjem igjen, men det begynner å bli fullt, sier Kirkholm.

Alvorlig og ulovlig

Mattilsynet har fått oversendt saken med kaninene i Stordal fra Dyrebeskyttelsen og vil anmelder saken.

Anne Stine Foldal Aam

Anne Stine Foldal Aam, seksjonssjef i Mattilsynet i Møre og Romsdal.

Foto: Arne Flatin / NRK

– Å sette ut kjæledyr på denne måten er alvorlig og ulovlig. Det er både brudd på loven om dyrevelferd og det er miljøkriminalitet, sier Anne Stine Foldal Aam, seksjonssjef i Mattilsynet i Møre og Romsdal.

Hun understreker det ansvaret dyreeiere har for å beskytte dyret mot lidelse, og ansvaret for å se til at dyret får forsvarlig tilsyn og stell.

– Et dyr er ikke en bruk-og-kast gjenstand. Det er forbudt å «hensette dyr i hjelpeløs tilstand» ved å overlate det til seg selv.

– Vi ser dessverre mange slike saker. Spesielt om sommeren, sier Foldal Aam.

Økende problem

Mattilsynet håper det kan ha en viss avskrekkende effekt å vise frem saker som den i Stordal.

Kaniner satt ut i Stordal

En av kaninene som ble er funnet i Stordal var allerede død.

Foto: Mattilsynet

– Det er dessverre et økende problem at folk kvitter seg med kjæledyrene sine når de skal på ferie, sier Foldal Aam.

Hun vektlegger at mange likevel er flinke og anbefaler dyreeier å starte tidlig med ferieplanleggingen. For det finnes steder som kan passe dyrene mens eieren er vekk. Men ikke alle tilbud er av like god kvalitet.

– Derfor bør du sjekke om kennelen eller tilbudet er godkjent av Mattilsynet. Det er også lurt å besøke stedet og se hvordan forholdene er. Er det rent, får dyra det de trenger, hvordan luftes hundene også videre, anbefaler Aam.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL